Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην πλ. Γεωργίου- ΦΩΤΟ

Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση το...

Παραχώρησαν ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης

Με κύριο σύνθημα "Το Πολυτεχνείο ζει, συνεχίζουμε τον αγώνα για ζωή-υγεία-δουλειά!" και με μέτρα προστασίας και αποστάσεις, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, εκπρόσωποι των σωματείων και συνδικάτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και η Δημοτική Αρχή της Πάτρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του ΕΚΠ και ο Κώστας Πελετίδης Δήμαρχος Πατρέων.

 

Η ομιλία του Δ. Μαρμούτα:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, νέοι και νέες,

Είμαστε πάλι εδώ, απαντάμε οργανωμένα και πειθαρχημένα στην προσπάθεια της κυβέρνησης τα απαγορεύσει τις Συγκεντρώσεις.

Η 17η Νοέμβρη είναι φέτος, όπως και κάθε χρόνο, μέρα μνήμης αλλά κυρίως μάχης για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, είναι μέρα που θα ακουστούν δυνατά τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του λαού μας. Η σημερινή μέρα αποτελεί σταθμό του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Γιατί φέτος γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός ζει σε έκτακτες συνθήκες, οι οποίες βάζουν πρόσθετα καθήκοντα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Γιατί η εξέλιξη της πανδημίας, η οριακή κατάσταση του συστήματος Υγείας δίνει στην πορεία του Πολυτεχνείου το χαρακτήρα του βήματος διεκδίκησης και αγώνα, την κάνει σταθμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος.

Πλέον καθημερινά αποδεικνύεται ότι ο λαός δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη στο κράτος και την κυβέρνηση, ότι ο ίδιος πρέπει μέσα από την πάλη του να επιβάλει τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Είναι εκδήλωση αλληλεγγύης σε όσους δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία στην πρώτη γραμμή, σε όσους αγωνίζονται και διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Τα συνδικάτα και τα σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το οργανωμένο εργατικό κίνημα ξέρουν καλά πώς να διαδηλώνουν παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων, για τη μη διάδοση της πανδημίας.

Κι αυτό το αποδείξαμε με την ιστορική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, το αποδεικνύουμε και σήμερα στέλνοντας παντού το μήνυμα της οργανωμένης απειθαρχίας. Άλλωστε, η προστασία της υγείας για τα συνδικάτα δεν αποτελεί "κόστος", όπως συμβαίνει με την κυβέρνηση.

Δεν τους απασχολούν τα "υγειονομικά πρωτόκολλα". Αυτά άλλωστε είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας, και αυτό φαίνεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς.

Αυτό που τους απασχολεί είναι η επιβολή σιωπητηρίου στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, αυτό που δεν αντέχουν είναι τα αντιΝΑΤΟικά - αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ο υψηλός αυτός συμβολισμός της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, που βρίσκεται πάντα στο στόχαστρο.

Ειδικά σήμερα, που είναι σε εξέλιξη τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος των λαών της περιοχής, είναι ανάγκη να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα "Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ", που ενέπνευσε χιλιάδες λαού το Νοέμβρη του 1973.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, νέοι και νέες,

Για μας το Πολυτεχνείο, έχει τη δική του Ιστορία, ξεχωριστή θέση στους σύγχρονους αγώνες του λαού και της νεολαίας και το εξεγερτικό του πνεύμα είναι πάντα επίκαιρο. Δεν ανήκει στο Μουσείο της Ιστορίας όπως θέλουν κάποιοι. Το Πολυτεχνείο μας κληροδότησε μεγάλες αξίες, την αφοβία, την τόλμη, την αυτοθυσία απέναντι σε ισχυρούς κατασταλτικούς τρομοκρατικούς μηχανισμούς της αστικής τάξης και την πίστη στη δύναμη του οργανωμένου κινήματος που γεννά τον ατομικό και συλλογικό ηρωισμό. Πάνω από όλα μας κληροδότησε την ασυμβίβαστη αδιάλλακτη στάση απέναντι σε κάθε μορφή αυταρχικής και δικτατορικής διακυβέρνησης. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, νέοι και νέες,

Τώρα είναι η ώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση, που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή.

Γιατί ο αγώνας δεν αρχίζει ούτε τελειώνει βεβαίως σήμερα, η αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική πρέπει να δυναμώσει και να κλιμακωθεί, και βέβαια δεν θα είναι «περίπατος», αλλά αντίθετα θα δοθεί σκληρή μάχη. Μπροστά λοιπόν στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή και πείσμα.

Η αντιλαϊκή επίθεση και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί δεν αναστέλλονται, επομένως και οι αγώνες δεν μπορούν να αναβληθούν.

Γειά σας!

Ζήτω το Πολυτεχνείο!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις