Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Γενικό lockdown ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Κορωνοϊός: Γενικό lockdown ανακοινώνει ο...

Το σημερινό τριπλό αρνητικό φέρνει έκτακτα μέτρα- Λοκντάουν με "μοντέλο Θεσσαλονίκης" ανακοινώνει αύριο ο πρωθυπουργός. ΒΙΝΤΕΟ

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ που συνιστούν τριπλό αρνητικό ρεκόρ (κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων) αναγκάζει την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την εδώ και καιρό εισήγηση των λοιμωξιολόγων για γενικό lockdown στη χώρα. Το πρωί της Πέμπτης, 5 Νοεμβρίου, και συγκεκριμένα στις 12:00 ο πρωθυπουργός μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα αναμένεται να ανακοινώσουν το lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου και μένει να διευκρινιστεί ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τι θα μείνει ανοιχτό και τι θα κλείσει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του την πρόταση των λοιμωξιολόγων, η οποία περιλαμβάνει lockdown 15 ημερών και μέτρα στα πρότυπα της Θεσσαλονίκης. Μένει να αποφασίσει η κυβέρνηση αν θα εφαρμόσει πιστά το παραπάνω σχέδιο, κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό την Πέμπτη στην ενήμερωση που θα κάνει μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Αυτή τη στιγμή τα σενάρια είναι πολλά, το πιθανότερο, ωστόσο, είναι πως θα μείνουν ανοιχτά μόνο τα σχολεία ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο, όπως έγινε και στη Θεσσαλονίκη, να κλείσουν βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι το σύνολό της. 

Η κυβέρνηση φτάνει σε αυτή την απόφαση, καθώς η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας είναι πάρα πολύ μεγάλη ενώ στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα με τις ΜΕΘ είναι κάτι παραπάνω από οριακά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έκρηξη των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα αναγκάζει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης των λοιμωξιολόγων παρά την αρχική πρόθεση να λάβει μέτρα μόνο τοπικού χαρακτήρα.

Τις πληροφορίες μάλιστα επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το απόγευμα της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας πως η πρόταση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι για γενικευμένο lockdown διάρκειας ενός μήνα. Όπως σημείωσε ο Υπουργός, το μέτρο πρόκειται να ισχύσει το συντομότερο δυνατό.

 

Με «μοντέλο Θεσσαλονίκης»

Σε αντίθεση με εκείνο της περασμένης άνοιξης, το lockdown που προκρίνεται τούτη τη φορά θα είναι ανάλογο του μοντέλου που εφαρμόζεται ήδη στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει sms (στο 13033) για τις μετακινήσεις, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός περιφερειακών ενοτήτων, αναστολή αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, αναστολή εστίασης, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες ντελίβερι.

Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

Βάσει του «μοντέλου Θεσσαλονίκης» τα σχολεία παραμένουν ανοικτά με δια ζώσης παρακολούθηση μαθημάτων πλην των Λυκείων όπου τα μαθήματα γίνονται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

Πληροφορίες από ethnos.gr & kathimerini.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις