Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χρ. Μπούρας για την επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ : "Είμαστε όλοι ο Δημήτρης"

Χρ. Μπούρας για την επίθεση στον πρύτανη...

Το μήνυμα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για τα πρόσφατα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το δικό του ηχηρό μήνυμα στέλνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπουραντώνης. Ο κ. Μπούρας απευθυνόμενος προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αναφέρει τα εξής:

"Το βλέμμα μου αναζήτησε τα σύμβολα των Κόκκινων Χμέρ ή τις παραδοσιακές στολές των Ναζί, που είχαν ταχθεί να διαπομπεύσουν τον Δημοκράτη, τον Διαφορετικό, που περίμενε ανήμπορος, γεμάτος αγωνία, την μοίρα του. Αντί όλων αυτών το μάτι μου έπεσε σε μια πινακίδα κρεμασμένη στο στήθος του Δημοκράτη, του Διαφορετικού, με μια ακατάληπτη φράση. Το σοκ ήταν μεγάλο όταν συνειδητοποίησα ότι ήταν ο Φίλος, Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης. Από τους κουκουλοφόρους μόνο τα γαντοφορεμένα χέρια τους ήταν ορατά. Τι δειλία σκέφτηκα!

Είναι ο Δημήτρης θύμα εγκληματικής οργάνωσης; Προφανώς ναι.

Μα δεν τελειώσαμε με τις εγκληματικές οργανώσεις, με δικαστικές μάλιστα αποφάσεις, πριν μόλις μια εβδομάδα; Προφανώς όχι.

Μα δεν εξαλείψαμε τη βία στα Πανεπιστήμια με την νομοθετική παρέμβαση για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού «Ασύλου» πριν ένα περίπου χρόνο; Προφανώς όχι.

Οι καιροί είναι γεμάτοι από τις δυσώδεις οσμές της επιβολής της κυριαρχίας της βίας, της μη αποδοχής της διαφορετικότητας και της διαφορετικής γνώμης, του εξοβελισμού του πλουραλισμού και τελικά της απαξίας της ανθρώπινης οντότητας. Οι καιροί σηματοδοτούν ιδιαίτερα έντονα την αμφισβήτηση του πυρήνα της, έστω πολλαπλά ατελούς, Δημοκρατίας μας και κατ’ επέκταση της ίδιας της ουσίας του Πανεπιστημίου σαν Θεσμού.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να «εκπαιδεύσουμε» τη μύτη μας στην ανοχή αυτής της δυσωδίας, να εθιστούμε στο να αναπνέουμε αυτή την ατμόσφαιρα. Εξίσου όμως μεγάλος κίνδυνος είναι ο λαϊκισμός είτε περί της αποτελεσματικότητας μόνο νομοθετικών παρεμβάσεων είτε περί προβοκατόρων που εξυπηρετούν, ποιος ξέρει ποιου και ποια, συμφέροντα και επιδιώξεις.

Για να καθαρίσουμε τον αέρα που αναπνέουμε, ας κάνουμε ένα μεγάλο πρώτο βήμα. Ανοίγουμε τα παράθυρα, αναπνέουμε καθαρό αέρα και φωνάζουμε σε όλα τα Πανεπιστήμια: «είμαστε όλοι ο Δημήτρης».

Ας το κάνουμε σύνθημα σε όλη την κοινωνία. Τα Πανεπιστήμια βρήκαν την χρυσή ευκαιρία να ξαναγίνουν κοινωνική πρωτοπορία.

Christos Bouras, Professor
Rector, University of Patras"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις