Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ιερά αγρυπνία απόψε στο ναό Αγ. Νικολάου Πατρών για την Αγία Χρυσή

Ιερά αγρυπνία απόψε στο ναό Αγ. Νικολάου...

Η μνήμη της Αγίας νεομάρτυρος Χρυσής τιμάται από την Ορθόδοξη εκκλησία στις 13 Οκτωβρίου

Ιερά αγρυπνία τελείται απόψε Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 στις 20.30 με περίπου 1 μετά τα μεσάνυχτα στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πατρών επί τη εορτή της Αγίας νεομάρτυρος Χρυσής.

Η Αγία Χρυσή εκτελέστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους Οθωμανούς καθώς αρνήθηκε να εξισλαμιστεί. Όπως διαβάσαμε, η οσιομάρτυς Χρυσή είχε γεννηθεί στο χωριό Σλάτενα (σημερινή Χρυσή) της επαρχίας Αλμωπίας του Νομού Πέλλης. Ο πατέρας της ήταν φτωχός και είχε τέσσερις θυγατέρες. Η Χρυσή ήταν μία ωραία κοπέλα στο σώμα και στην ψυχή.

Κάποτε, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλες γυναίκες στους αγρούς και μάζευε καυσόξυλα, την απήγαγε κάποιος Τούρκος και τη μετέφερε στο σπίτι του. Ο Τούρκος προσπάθησε με κολακείες να την εξισλαμίσει και να την κάνει γυναίκα του. Η Χρυσή ωστόσο αντιστάθηκε και απήντησε δυναμικά: «Εγώ τον Χριστό μόνο γνωρίζω για νυμφίο μου, που δεν θα αρνηθώ και αν ακόμα με κομματιάσεις».

Μπροστά λοιπόν στη σταθερότητα της Χρυσής, οι Τούρκοι αντέδρασαν υποβάλλοντας την σε φρικτά βασανιστήρια. Τελικά στις 13 Οκτωβρίου του 1795 μ.Χ., κατέκοψαν το σώμα της με μαχαίρια και την θανάτωσαν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις