Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Καταλήψεις ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Τα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία αποκτούν καρναβαλική ταυτότητα με εκθέσεις & κατασκευές

Τα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία αποκτούν καρν...

Η Διεπιστημονική επιτροπή που συστάθηκε μετά από πρόταση του Δήμου Πατρέων έδωσε συνέντευξη με αφορμή το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού

Στο χώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, στην Ακτή Δυμαίων, δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου 2020 συνέντευξη Τύπου παρουσία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και της Προέδρου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρας Κουρή όπου μίλησαν τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής που συστάθηκε με σκοπό να συμβάλει στις δράσεις του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού και γενικότερα στην εξειδίκευση του χώρου. Ως γνωστόν στα Παλαιά Σφαγεία επίκειται μελλοντικά η δημιουργία και λειτουργία ενός Καρναβαλικού Μουσείου, το οποίο αυτή τη στιγμή λείπει από την πόλη παρά την μεγάλη καρναβαλική της παράδοση.

Τα μέλη της Διεπιστημονικής επιτροπής περιέγραψαν και παρουσίασαν τις εκθέσεις «Εκ-μαγεία», «Μεταμόρφωση – Μέθεξις» ενώ έκαναν αναφορά & στην έκθεση αρχειακών καρναβαλικών φωτογραφιών και στην σύνθεση καρναβαλικών στοιχείων που κοσμεί τον υπαίθριο χώρο των Παλαιών Σφαγείων.

Ο συντονιστής της διεπιστημονικής ομάδας λειτουργίας των Παλαιών Σφαγείων και γνωστός κινηματογραφικός σκηνοθέτης Βασίλης Κοσμόπουλος («Ο Φωτογράφος των Τρικάλων») αναφέρθηκε στην ομάδα που κλήθηκε από τον Δήμο Πατρέων να συμβάλει στην εξειδίκευση του χώρου.

Παρουσίασε τα μέλη της διεπιστημονικής επιτροπής: Γεωργία Μανωλοπούλου (μουσειολόγο στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών), Ιωάννη Κοψίνη (εικαστικό, ο οποίος είχε υπογράψει φέτος σκηνοθετικά την τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού), Παναγιώτη Παπαδάτο (Μηχανικό Η/Υ), Ξενοφώντα Παπαευθυμίου (συντηρητή Έργων Τέχνης), Παναγιώτη Φαφούτη (σκηνοθέτη και συνεργάτη καθηγητή στην σχολή Δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας) και Γιάννη Μουγγολιά, δημοσιογράφο (εκπρόσωπο του Δήμου Πατρέων).

Ο κ. Κοσμόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της εικαστικής εγκατάστασης «Εκ-Μαγεία» που αποτελεί την εναρκτήρια έκθεση-εγκατάσταση της κεντρικής αίθουσας των Παλαιών Σφαγείων και προανάκρουσμα των όσων θα ακολουθήσουν στο κτιριακό συγκρότημα μέσα στα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι η συγκεκριμένη έκθεση χρησιμοποιεί τα πρωτογενή υλικά που εδώ και χρόνια μετουσιώνουν το πνεύμα του καρναβαλιού σε μήτρα δημιουργίας, μεταμόρφωσης,  ζωής, ψυχαγωγίας μέθεξης. Ο φωτισμός τους σε συνδυασμό με το ηχητικό περιβάλλον δημιουργεί ένα σύμπαν μυσταγωγίας και μια «λοξή» ματιά στα πρωτογενή υλικά του Καρναβαλιού.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος ευχαρίστησε θερμά για την ιδανική συνεργασία το Καρναβαλικό Εργαστήρι και τον Τομέα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου καθώς και όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και Οργανισμούς του Δήμου που συνέβαλαν τα μέγιστα στην προετοιμασία των εκθέσεων και του καρναβαλικού άρματος με αφορμή τον κορωνοϊό και επίκεντρο τον άνθρωπο και το Πατρινό Καρναβάλι.

Η μουσειολόγος Γεωργία Μανωλοπούλου με τη σειρά της αναφέρθηκε στις εκθεσιακές ενότητες και εκδηλώσεις που η διεπιστημονική επιτροπή έστησε στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Sparc με στόχο τη διαφοροποίηση της πολιτισμικής  εμπειρίας στην πόλη της Πάτρας, με την επιμέλεια και το σχεδιασμό καινοτόμων δημιουργικών και  συμμετοχικών δράσεων.

Μιλώντας για την εικαστική εγκατάσταση «Εκ-Μαγεία», είπε ότι πρόκειται για μια πολυμορφική εγκατάσταση με πρωτογενές υλικό που δημιουργήθηκε σε αγαστή συνεργασία με το Καρναβαλικό Εργαστήρι για τη βίωση μιας πολυεπίπεδης βιωματικής και αισθητικής εμπειρίας. Σχετικά με την ομαδική έκθεση «Μεταμόρφωση-Μέθεξις» επισήμανε ότι η ιδέα της ήταν εμπνευσμένη από το Πατρινό Καρναβάλι ως πράξη μέθεξης και μεταμόρφωσης σε ένα συμμετοχικό πρότζεκτ από καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Πάτρα. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Ιταλίδα κριτικός και καθηγήτρια στο τμήμα Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, Silvia Grandi.

Ο συντηρητής έργων τέχνης Ξενοφώντας Παπαευθυμίου μίλησε για την έκθεση αρχειακών καρναβαλικών φωτογραφιών από τα αρχεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας και του αείμνηστου συγγραφέα, δημοσιογράφου και Πατρινολάτρη Νίκου Πολίτη. Όπως τόνισε, η έκθεση συνδέει το χτες με το σήμερα και μας προϊδεάζει για έναν από τους τρόπους που θα αξιοποιηθεί ο χώρος για να προβάλει διαχρονικά το Καρναβάλι μας στην ιστορία του και την πολιτισμική φυσιογνωμία της πόλης. Οι φωτογραφίες επιλέχτηκε να ενταχτούν στο αστικό τοπίο της πόλης συνομιλώντας με αυτό.

Η έκθεση φωτογραφίας φιλοξενείται σε επιλεγμένες θέσεις-φανούς στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου.

Τέλος ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης («Η Κληρονόμος», «Ο Γκόγκος», «Τα Σαλιγκάρια της Λουλούς») αναφέρθηκε στη σύνθεση καρναβαλικών στοιχείων που κοσμεί τον υπαίθριο χώρο των Παλαιών Σφαγείων και προήλθε από τη συνεργασία των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου με τη διεπιστημονική επιτροπή και τον Δήμο.

Όπως είπε, στόχος και ελπίδα είναι η σύνθεση αυτή να αποτελέσει άρμα που θα βγει στο Πατρινό Καρναβάλι του 2021. Η σύνθεση αποτελείται από πολίτες σε έξοδο από τον κορωνοϊό και χαρακτηρίζεται από κύρια στοιχεία και καινοτομίες στη σύνθεση των αρμάτων.

Ακολούθησε ξενάγηση στις εκθέσεις και στις δημιουργίες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου στον υπαίθριο χώρο.

Culture