Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Το παιδί μου φοράει γυαλιά οράσεως. Μύθοι και αλήθειες

Το παιδί μου φοράει γυαλιά οράσεως. Μύθο...

Από τον Χειρούργο Οφθαλμίατρο Dr. Κωνσταντίνο Καΐάφα

"Αν δεν φοράς συνέχεια τα γυαλιά σου, θα ανέβουν οι βαθμοί σου": ΜΥΘΟΣ

Γενικά το πόσο θα ανέβουν οι βαθμοί και πόσο γρήγορα, δεν είναι πλήρως γνωστό στην ιατρική κοινότητα. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτό εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, κατά κύριο λόγο γονιδιακούς και δευτερευόντως περιβαλλοντικούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι το πόσους βαθμούς μυωπίας ή υπερμετρωπίας θα φτάσει ένα άτομο, είναι κυρίως γενετικά προκαθορισμένο. Έχουν γίνει έρευνες, για το αν μπορούμε με συγκεκριμένες στρατηγικές να παρέμβουμε στην εξέλιξη αυτή των βαθμών (βλέπε παρακάτω). Όμως η διάρκεια που φοράει ένα παιδί τα γυαλιά του, ΔΕ φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο.

"Φόρα τα γυαλιά σου σε μικρή ηλικία, για να μην τα χρειάζεσαι, όταν μεγαλώσεις": ΜΥΘΟΣ

Το αν κάποιος χρειάζεται γυαλιά οράσεως όταν μεγαλώσει, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Καταρχάς, αν πρόκειται για μυωπία, ο ασθενής πρέπει να φοράει τα γυαλιά του και όταν μεγαλώσει, γιατί χωρίς αυτά δεν θα βλέπει ικανοποιητικά. Η μυωπία γενικά, όσο μεγαλώνει κάποιος, δεν δύναται να μειωθεί, ενώ στην καλύτερη περίπτωση θα μείνει σταθερή. Άρα, είτε φοράει γυαλιά μυωπίας συνέχεια σαν παιδί είτε τα ξεχνάει που και που, η μυωπία θα ανέβει, εάν και όσο είναι να ανέβει και ο ασθενής θα χρειάζεται γυαλιά. Το ίδιο ισχύει και για τον αστιγματισμό. Ο αστιγματισμός μένει γενικά σταθερός και επομένως, αν ο ασθενής χρειάζεται γυαλιά διόρθωσης του αστιγματισμού ως παιδί, θα τα χρειάζεται και όταν μεγαλώσει. Στην περίπτωση της υπερμετρωπίας είναι λίγο πιο πολύπλοκα τα πράγματα. Το αν χρειάζεται να τα φοράει τα γυαλιά του στην παιδική ηλικία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως αν έχει πονοκεφάλους, αν έχει στραβισμό ή αν δεν βλέπει ικανοποιητικά. Η υπερμετρωπία όμως (αντίθετα από τη μυωπία και τον αστιγματισμό) ενδέχεται, όταν μεγαλώσει το παιδί, να μειωθεί και, αν ο ασθενής είναι τυχερός, μπορεί και να μην χρειάζεται πλέον τα γυαλιά της υπερμετρωπίας του. Όμως το αν θα μειωθεί η υπερμετρωπία είναι επίσης κάτι όχι ιδιαίτερα ελεγχόμενο. Το παιδάκι με υπερμετρωπία που χρειάζεται γυαλιά, πρέπει να τα φοράει συνέχεια αλλά για άλλους λόγους, και ΟΧΙ για να μην τα χρειαστεί στην ενήλικη ζωή του.

"Μην χρησιμοποιείς πολύ το κινητό σου, γιατί θα σου ανέβει η μυωπία": ΑΛΗΘΕΙΑ

Αναφέραμε και προηγουμένως ότι, το πόσο θα ανέβει η μυωπία, είναι κάτι που κατά κύριο λόγο είναι γονιδιακά προκαθορισμένο. Εντούτοις έχει τεκμηριωθεί με έρευνες, ότι η μυωπία αυξάνεται τόσο πιο αργά και τόσο πιο λίγο, όσο περισσότερη ώρα περνούν τα παιδιά εκτός του σπιτιού. Φαίνεται ότι, όσο είναι κλεισμένα στο σπίτι και ασχολούνται με τον μικρόκοσμο του δωματίου τους (το οποίο πρακτικά σημαίνει κινητό, διάβασμα, υπολογιστής, τηλεόραση κτλ), τόσο πιο μυωπικά τείνουν να γίνονται τα μάτια των μυωπικών παιδιών. Εξού και η σύσταση πλέον να περνούν τα παιδιά όσο γίνεται περισσότερο χρόνο, στο εξωτερικό περιβάλλον, να παίζουν, να τρέχουν, να είναι στη φύση και κάτω από την ήλιο, ώστε τα μάτια τους να κοιτούν σε μακρινές αποστάσεις και όχι στις κοντινές, που ευνοούν τη μυωπία.

"Είσαι μικρός ακόμα για να βάλεις φακούς επαφής": ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι φακοί επαφής προσφέρουν σίγουρα πολλά πρακτικά πλεονεκτήματα έναντι των γυαλιών οράσεως, ενώ ορισμένοι τους προτιμούν ακόμα και για αμιγώς αισθητικούς λόγους. Για την εξέλιξη της όρασης δεν παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, αν θα προτιμήσει ο ασθενής τη διόρθωση με γυαλιά οράσεως ή με φακούς επαφής. Όμως οι φακοί επαφής αποτελούν ένα ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση κάποιας μικροβιακής λοίμωξης των οφθαλμών και κυρίως του κερατοειδούς, οι οποίες δυνητικά είναι πολύ σοβαρές. Για το λόγο αυτό, γενικά επιτρέπουμε τη χρήση των φακών επαφής στην ηλικία εκείνη, που οι γονείς κρίνουν ότι τα παιδιά τους έχουν επαρκή ωριμότητα και υπευθυνότητα, ώστε να φροντίζουν επιμελώς τους φακούς επαφής, να τους φορούν συγκεκριμένες ώρες, όχι πολλές και επ΄ουδενί το βράδυ, όταν κοιμούνται.

Info :

Dr. Kωνσταντίνος Ε. Καϊάφας, MD, Dr. med.,FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διεύθυνση Ιατρείου: Αγίου Κωνσταντίνου Αγυιάς 67, Πάτρα

τηλ: 2614000379

[email protected]

www.drkaiafas.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being