Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

"Ηλία, ρίχ'το": Πώς γυρίστηκε η σκηνή στο «Βιετνάμ» με την ατάκα που έμεινε αξέχαστη

"Ηλία, ρίχ'το": Πώς γυρίστηκε ...

Η θρυλική ατάκα σε μια ταινία σταθμό για τον Ελληνικό κινηματογράφο

Μια από τις πιο διάσημες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου, που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε παρέες των 90ς, σε πάρτι, εκπομπές και θεματικές εκδηλώσεις. Το «Ηλία ρίχ’το» ακούστηκε από το στόμα του ηθοποιού Γιώργου Αρμένη στη θρυλική ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Όλα είναι δρόμος», το 1998. Το σενάριο το έγραψε ο σκηνοθέτης σε συνεργασία με τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη και συμμετείχαν ακόμα οι Δημήτρης Καταλειφός και Θανάσης Βέγγος.

Ο Παντελής Βούλγαρης αφηγήθηκε τρεις διαφορετικές ιστορίες ανδρών και πώς εκείνοι αντέδρασαν μέσα στη μοναξιά τους, στο πιο κρίσιμο σημείο της ζωής τους.  Ο Γιώργος Αρμένης ερμήνευσε τον ρόλο του Μάκη Τσετσένογλου, ενός πρόσφατα χωρισμένου μεγαλέμπορου επίπλων πολυτελείας στο Κιλκίς, που δεν μπορεί να ξεπεράσει ότι η γυναίκα του πήρε το παιδί και τον εγκατέλειψε. Για να πνίξει τον πληγωμένο του εγωισμό πηγαίνει στο επαρχιακό σκυλάδικο ονόματι «Βιετνάμ», όπου άρχισε να σπάει το μαγαζί, από τα πιάτα μέχρι τις λεκάνες από τις τουαλέτες. Κάποια στιγμή φωνάζει τον ιδιοκτήτη και κόβει μια επιταγή τριάντα εκατομμυρίων δραχμών και αγοράζει το μαγαζί.

Βγαίνοντας έξω τον περιμένει ένας εκσκαφέας και η ορχήστρα με τη Μαίρη Μαράντη να τραγουδάει το «Θα πάρω φόρα». Ο Μάκης αρχίζει να χορεύει ένα βαρύ ζεϊμπέκικο, λούζεται με αλκοόλ, βάζει φωτιά στα ρούχα του και αναφωνεί το «Ηλία, ρίχ’το», δίνοντας την εντολή να γκρεμιστεί το μαγαζί και μαζί και τη... ζωή του. Η ορχήστρα παίζει, ο εκσκαφέας γκρεμίζει και ο Μάκης απομακρύνεται χορεύοντας με τη φλεγόμενη καμπαρντίνα του προς τα χωράφια.

Ο Παντελής Βούλγαρης γύρισε τη σκηνή σε ένα σκυλάδικο που στην πραγματικότητα λεγόταν «Ζυγός» και βρισκόταν στην οδό Λαγκαδά στη δυτική έξοδο της Θεσσαλονίκης. Για να γυριστεί η τελευταία σκηνή ο Γιώργος Αρμένης έμεινε άυπνος δύο ημέρες, για να μπορέσει να μπει στο ρόλο. Ύστερα από πέντε πρόβες ήρθε η ώρα της μαγνητοσκόπησης, η οποία έπρεπε να γίνει μόνο μια φορά. Ο Γιώργος Αρμένης «λούστηκε» οινόπνευμα και ουίσκι και έβαλε πραγματική φωτιά. Μέχρι που ο Παντελής Βούλγαρης ολοκλήρωσε τη σκηνή. «Ήταν μια υπέροχη στιγμή για όλο το συνεργείο. Για μένα που τη ζούσα πιο δυνατά, ήταν… Δεν μπορώ να τα περιγράψω, μπορεί να με πάρουν τα κλάματα», είπε ο Γιώργος Αρμένης σε συνέντευξή του. Για το «Όλα είναι δρόμος» κέρδισε το βραβείο του Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και η ατάκα «Ηλία ρίχ'το» έχει μείνει στην ιστορία.

Με πληροφορίες από Μηχανή του Χρόνου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight