Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Πάτρας- ΦΩΤΟ

Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Πάτρας- ΦΩΤΟ

Οι μικροί μαθητές επέστρεψαν στα θρανία με μάσκες και αντισηπτικά

Στα σχολεία επέστρεψαν σήμερα οι μαθητές. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και τα σχολεία της Πάτρας γέμισαν με παιδιά που επέστρεψαν στα σχολεία φορώντας μάσκα. Ήταν ένα διαφορετικό πρώτο κουδούνι καθώς λόγω της πανδημίας οι μαθητές θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες. 

Στις 8.15 το πρωί της Δευτέρας πρωτάκια και μεγαλύτερα παιδιά, δάσκαλοι νηπιαγωγοί, καθηγητές και γονείς κατέφθασαν στα σχολεία για τον αγιασμό, εφοδιασμένοι με μάσκες και αντισηπτικά.

Το πρώτο... μάθημα,  είναι το «πώς να προφυλαχτούμε από τον κορωνοϊό» και ποιές θα είναι οι καθημερινές τους υποχρεώσεις τους, όταν θα πηγαίνουν στο σχολείο τους. Μετά θα παραλάβουν όπως πάντα τα βιβλία τους, παγούρια, μάσκα και φυλλάδια με οδηγίες προφύλαξης από τον ιό. 

«Υπάρχει μία συγκίνηση, προβληματισμός και ίσως μια στεναχώρια που βλεπόμαστε ξανά φορώντας μάσκες, όμως είναι αναγκαίο, Υπάρχει διάθεση για συνεργασία. Μου έκανε εντύπωση ότι ιδιαίτερα συνεργάσιμα ήταν τα πρωτάκια. Υπήρξε και η περίπτωση βέβαια ενός γονέα με δύο παιδιά που δεν ήθελε να φορέσουν μάσκα. Τελικά τα παιδιά αποχώρησαν, λέει στο thebest.gr o κ. Νίκος Μεταξάς, διευθυντής του 55ου Δημ. Σχολείου.

Η μάσκα
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας. Οι μαθητές που δεν θα δεχτούν να φορέσουν μάσκα δεν θα μπορέσουν να μπουν στην αίθουσα διδασκαλίας και θα παίρνουν απουσίες.

Δύο κατηγορίες μαθητών εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας:

α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,

β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Οι μαθητές θα μπορούν να προσέρχονται κανονικά στο σχολείο τους, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.

Tι θα συμβεί αν υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία
Το πρωτόκολλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμενου κρουσματος κορονοϊού σε σχολική μονάδα έχει ως εξής:Σε κάθε σχολική μονάδα, από το προσωπικό του σχολείου ορίζεται ένας υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19, καθώς και ένας αναπληρωτής.Ο υπεύθυνος οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

Αν ένας μαθητής εμφανίσει σημεία κλινικά συμβατά με τη λοίμωξη Covid-19 θα πραγματοποιείται άμεση επικοινωνία με την οικογένεια για να παραλάβει το παιδί, το οποίο θα απομονωθεί σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά με χειρουργική μάσκα.Το προσωπικό που φροντίζει το παιδί θα έχει πιο ενισχυμένο εξοπλισμό, ενώ θα ακολουθήσει επιμελής καθαρισμός του χώρου, αφού φύγει το παιδί. Ο μαθητής ή η μαθήτρια θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό. 

Αν χαρακτηριστεί ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να γίνει τεστ. Εν αναμονή αυτού του αποτελέσματος, θα παραμείνει σε κατ' οίκον απομόνωση και το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του. Αν το τεστ είναι αρνητικό, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών, χωρίς λήψη αντιπυρετικού. Αν βγει θετικό, ο κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο covid της σχολικής μονάδας και όλους τους υπεύθυνους για τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Ο υπεύθυνος του σχολείου επικοινωνεί με τη διεύθυνση εκπαίδευσης και τη διεύθυνση υγείας της περιφέρειας. Επιστρέφει μετά την πάροδο 10 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων και εφόσον είναι μια ημέρα σε πλήρη ύφεση, χωρίς αντιπυρετικά.

Στο δεύτερο κρούσμα, ο υπεύθυνος COVID του σχολείου θα πρέπει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλη τη σχολική κοινότητα για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί σε πόσους θα γίνει τεστ. Στο τρίτο κρούσμα, τέλος, αν έχουμε τρια επιβεβαιωμένα περιστατικά στην ίδια μονάδα εντός 14ων ημερών, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση, δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή εκτός σχολείου τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Τότε θα εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας. Τι θα συμβεί αν μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα.Αν ένα μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα θα χρειαστεί να αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα.

Σε περίπτωση που ασθενεί και δεν μπορεί να αποχωρήσει θα παραμείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να παραληφθεί από κάποιον οικείο. Και εδώ θα ισχύει το ίδιο πρωτόκολλο όπως και για τους μαθητές. Θα χρειαστεί εκτίμηση των συμπτωμάτων από γιατρό και θα πραγματοποιηθεί τεστ. Εν αναμονή αυτού του αποτελέσματος, θα παραμείνει σε κατ' οίκον απομόνωση και το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Η επιστροφή στο σχολείο γίνεται μετά την πάροδο 10 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων και εφόσον είναι μια ημέρα σε πλήρη ύφεση, χωρίς αντιπυρετικά.Τονίζεται ότι για την επάνοδο στη σχολική μονάδα τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών δεν χρειάζεται δεύτερος εργαστηριακός έλεγχος για κορονοϊό.Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε νέα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολείου, απόφαση που θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 στις σχολικές μονάδες Δ/θμιας Εκπαίδευσης κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση πρακτικών ελαχιστοποίησης του συγχρωτισμού των μαθητών/-τριών. Ως εκ τούτου, και, λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στο άρθρο 6 (παρ. 3) περί γενικών μέτρων προστασίας της υπ΄ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.5339/08-09-2020 (Β΄ 3780) ΚΥΑ, προτείνεται ο κατ΄ ελάχιστον διαχωρισμός του συνόλου των τμημάτων της σχολικής μονάδας σε δύο σταθερές ομάδες (ΟΜΑΔΑ Ι και ΟΜΑΔΑ ΙΙ). 

Task Force για τα σχολεία
Ομάδα διαχείρισης τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία, μια λεγόμενη task force, δημιουργείται με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.Πιο αναλυτικά, η task force θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας, αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 213.15 10 984, 0985, και 0986. 

Υγιεινή σχολικού συγκροτήματος

Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Ειδικότερα πρέπει να διαπιστώνεται αν πληρούνται οι όροι σχετικά με τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κ.λπ..

Κατά την διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων πρέπει να δίνεται προσοχή στην τήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγιεινής της ύδρευσης και της αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων καθώς επίσης στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, την γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.
 
Τι ισχύει για τα Ειδικά Σχολεία

Για τους μαθητές σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Εκπαιδευτικές εκδρομές, μετακινήσεις μαθητών, σχολικές βιβλιοθήκες, μαθητικοί διαγωνισμοί, σχολικές εκδηλώσεις και τελετές

Όπως ήταν ήδη γνωστό, και όπως προβλέπεται και από την ΚΥΑ, δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι θα μπορούν να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Σχετικά με τις σχολικές βιβλιοθήκες, αυτές θα λειτουργούν με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους εισερχόμενους σε αυτές (μαθητές, καθηγητές, λοιπό προσωπικό) και τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ αυτών, λόγω της ανάμειξης διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί τελούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

Σύμφωνα πάντα με την ΚΥΑ, οι σχολικοί εορτασμοί θα πραγματοποιούνται εντός του κάθε τμήματος, ενώ εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα, οι τελετές αποφοίτησης θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με την παρουσία μόνο μαθητών και εκπαιδευτικών, ενδεχομένως κατά τμήματα ή με μέρος των τμημάτων, αναλόγως του διαθέσιμου χώρου, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις.

Ολοήμερο Πρόγραμμα

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα λειτουργήσει, με το προσωπικό και τους μαθητές που έχουν εγγραφεί σε αυτό να έχουν την υποχρέωση χρήσης μάσκας. Πριν και μετά τη χρήση των αιθουσών διδασκαλίας του Ολοήμερου Προγράμματος, η ΚΥΑ προβλέπει τον αερισμό των αιθουσών και σχολαστικό καθαρισμό των επιφανειών και του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα τμήματα πρωινής ζώνης, όπου αυτά λειτουργούν.

Λειτουργία κυλικείων

Το προσωπικό των κυλικείων θα πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής. Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

Τα κυλικεία των σχολείων θα πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν από την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).

Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων σε κυλικεία εξωτερικών χώρων μεταξύ των μαθητών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.

Γενικότερα, συνιστάται στους μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν από τη λήψη του γεύματος. Η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές, είναι υποχρεωτική.

Γενικά μέτρα προστασίας

- Συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών).

- Καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες.

- Αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών και επίσκεψης στο σχολείο άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

- Προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

- Αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19.

- Δεν θα πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο των σχολείων πριν από την έναρξη των μαθημάτων και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών. Σε περίπτωση που λόγω έκτακτων αναγκών κριθεί απαραίτητη η συγκέντρωση μαθητών στο προαύλιο, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

- Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα σε σταθερές ομάδες μαθητών, προκειμένου να αποφευχθούν ο συγχρωτισμός και η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων.

- Τα παιχνίδια με μπάλες και λοιπά όργανα γυμναστικής/αθλοπαιδιών επιτρέπονται, εφόσον πραγματοποιούνται ανά τμήμα, έπειτα από σχολαστική εφαρμογή των γενικών κανόνων καθαριότητας στα όργανα γυμναστικής και με την προϋπόθεση ότι κάθε τμήμα χρησιμοποιεί κατά αποκλειστικότητα συγκεκριμένες μπάλες. Προβλέπεται καθαρισμός των παιχνιδιών μετά από κάθε χρήση, ενώ δεν επιτρέπεται οι μαθητές να φέρνουν στο σχολείο παιχνίδια από το σπίτι.

- Το μάθημα της Πληροφορικής θα πραγματοποιείται κανονικά, με καθαρισμό του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση. Σε περιπτώσεις χρήσης μουσικών οργάνων είναι υποχρεωτικός ο καθαρισμός μετά από κάθε χρήση.

- Συστήνεται οι αίθουσες διδασκαλίας να χρησιμοποιούνται όσο είναι δυνατόν, αποκλειστικά από συγκεκριμένο τμήμα μαθητών, ώστε να είναι μειωμένες οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των τμημάτων. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση αίθουσας από περισσότερα τμήματα, όπως η αίθουσα Πληροφορικής ή τα εργαστήρια, συστήνεται η μεσολάβηση αερισμού για 15 λεπτά και σχολαστικός καθαρισμός του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού/επιφανειών μετά από κάθε χρήση, πριν εισέλθουν οι μαθητές.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις