Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μ. Μπαλαούρας: «Σκάνδαλο Novartis:Να μην επιστρέψουμε να καταλήξει όπως με Siemens»

Μ. Μπαλαούρας: «Σκάνδαλο Novartis:Να μην...

Τι είπε για το εξώδικο 21 πολιτών

Συνεντεύξεις στο Blue Sky tv και στην ΕΡΑ Πύργου έδωσε το μέλος της ΚΕ και πρώην βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση "σε ερώτηση για το στόχο του Εξώδικου, δήλωσε ότι "η πρωτοβουλία των 21, με έντονη κοινωνική παρουσία, πολιτών, θα αναγκάσει τη Κυβέρνηση να διεκδικήσει αποζημίωση από τη Novartis. Παραδοχή Novartis Hellas: Ο δρόμος άνοιξε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου η εταιρία παραδέχτηκε συνωμοσία δωροδοκώντας αξιωματούχους στην Ελλάδα, επηρεάζοντας αυξητικά τις τιμές των φαρμάκων της στις ΗΠΑ.  Έτσι η Novartis αναγκάστηκε να πληρώσει, για πράξεις που έκανε στην Ελλάδα, το υπέρογκο ποσό των 310 εκατ. δολαρίων!. «Μίζες» και Ζημιές Δημοσίου:  Αν και ο κ. και ο Σταϊκούρας, μετά την παραδοχή των εγκλημάτων της Novartis, αναγκάστηκε να ψελλίσει ότι τώρα μπορεί να τα διεκδικήσει το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει πράξει κάτι, ενώ τα πράγματα είναι σαφή. Όπως αναφέρεται στο εξώδικο «η Novartis έχει συνομολογήσει ότι διακινήθηκαν «μίζες» 50 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που εστάλη στη Βουλή ξεπερνά τα 3 δισ. € για την περίοδο 2000-2014»…    

Novartis όπως Siemens; Φοβόμαστε, ότι η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία και την οικονομική κρίση θα επιχειρήσει να πράξει τα ίδια με τη Siemens, όπως έκαναν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που δωροδοκούσε με χρήμα και δώρα πολιτικούς και προέδρους Οργανισμών για να αγοράζει προνομιακά το Δημόσιο μηχανήματα και υπηρεσίες.

Το Εξώδικο, όπου απαιτούν αποζημίωση του Δημοσίου από τη Novartis, ακόμα και να προβεί σε δήμευση της περιουσίας της εταιρίας, το υπογράφουν:

 Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, Γιατρός, συγγραφέας, με δύο Νόμπελ Ειρήνης, Βασίλης Αλεξάκης, συγγραφέας, Μεγάλο Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας,  Κυριάκος Ρόκος γλύπτης, Δημ. Παπαχρήστος, εκφωνητής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συγγραφέας. Δημοσιογράφοι όπως Καπάκος, Μανωλάκος και Τρίμμης (τ. Προέδροι ΕΣΗΕΑ), κινηματικοί όπως Κώστας Πολυχρονόπουλος, (ιδρυτής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος»), Αντώνης Ρέλλας (Ανάπηρος ακτιβιστής), Κώστας Μανταίος,(τ. Πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων), καθηγητές ελληνικών και ευρωπαϊκών Πανεπιστήμιων (Καβουριάρης, Κουζέλης  Μπούκας, Πορτάλιου,) και ο Προέδρος Δ.Σ. Εφημερίδας «Η Εποχή» Μ. Μπαλαούρας. Ταυτόχρονα, δηλώνουν ότι αν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει μέσα σε 30 ημέρες, τότε ανοίγει ο δρόμος για αγωγές και μηνύσεις από πολίτες.

 

 Η ανικανότητα της κυβέρνησης σκορπά:  Ύφεση- ανεργία-λουκέτα

 Για τη κατάσταση της οικονομίας το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας ήταν ιδιαίτερα καυστικός. Η ύφεση του 15,2% το β' τρίμηνο του 2020, που μας κατατάσσει στη πρώτη πεντάδα ευρωπαϊκά, δεν προέκυψε μόνο από την πανδημία.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παράδωσε ανάπτυξη 2,2%. Η ΝΔ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 τη μείωσε στο 1,0%, ενώ το πρώτο τρίμηνο σημείωσε ύφεση 0,9%, με 2 μόνο βδομάδες lockdown! Το χειρότερο είναι ότι το 3ο τρίμηνο δεν διαφαίνεται καμία προοπτική στην ανάπτυξη το 2021. 

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις (Μένουμε Όρθιοι I-II) του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εκμεταλλεύεται καν όλα τα όπλα που έχει. Για παράδειγμα το πρόγραμμα SURE, που αφορά την ενίσχυση των εργαζομένων, η Ελλάδα θα λάβει μόλις 2,7 δισ., όταν η Πορτογαλία με αντίστοιχο πληθυσμό και με πολύ μικρότερο ποσοστό ανεργίας θα λάβει 6 δισ. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να διεκδικήσει...

  Με τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος των αναστολών εργασίας με το αποτυχημένο πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, που έχουν μπει περίπου 50.000 εργαζόμενοι (από 6.000 επιχειρήσεις, όταν η εξαγγελία κάλυπτε 700.000 επιχειρήσεις). Στην Πορτογαλία δόθηκαν στους εργαζόμενους με συνέπεια να αυξηθεί η κατανάλωση, ενώ εδώ βυθίστηκε συμπαρασύροντας το ΑΕΠ!  

Να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι αποφάσισε η κυβέρνηση με μαζικές απολύσεις-μειώσεις μισθών. Άφησε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους ολόκληρο το καλοκαίρι με μηδενικό εισόδημα, και στα τέλη Αυγούστου, αντί για το πενιχρό επίδομα αναστολής εργασίας 534 ευρώ, για Ιούνιο-Ιούλιο, είτε τους κατέβαλε εξευτελιστικά ποσά των 17, 19 και 50 ευρώ είτε δεν τους κατέβαλε τίποτα !!!

Ανεπαρκής η στήριξη των ΜμΕ. Η στήριξη, της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας (98%), των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι δραματικά ανεπαρκής. Απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης, κυρίως σε τουρισμό-εστίαση, με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, πρόσβαση σε ρευστότητα, αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, γιατί οι τράπεζες αν και έλαβαν 37 δισ. από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια για τη στήριξη των ΜμΕ, διέθεσαν σμόνο 4 δισ., κυρίως στους μεγάλους για… αναχρηματοδότηση παλιών δανείων…".

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις