Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Επαναπροβάλλεται & στην Πάτρα η ανάλαφρη Χολυγουντιανή κομεντί του 1954, "Σαμπρίνα"

Επαναπροβάλλεται & στην Πάτρα η ανάλ...

Στα Odeon Veso Mare - Παίζουν οι Audrey Hepburn, Humphrey Bogart και ο William Holden

Με 6 Οσκαρικές υποψηφιότητες από το μακρινό 1954 μας έρχεται η ανάλαφρη Χολυγουντιανή κομεντί και μία από τις καλύτερες του είδους, «Σαμπρίνα – Sabrina» σε σκηνοθεσία του Μπίλι Γουάιλντερ, του οποίου τις προηγούμενες μέρες απολαύσαμε και στα Odeon Veso Mare, την τιμημένη με Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 1960, «Η Γκαρσονιέρα» με τους υπέροχους Τζακ Λέμον, Σίρλει Μακ Λέιν και τον Φρεντ Μακ Μάρει.

Λίγα χρόνια νωρίτερα λοιπόν και μετά το δραματικό φιλμ «Θάλαμο Εξοντώσεως 17» που είχε χαρίσει Όσκαρ ερμηνείας στον εκλεκτό ηθοποιό Γουίλιαμ Χόλντεν, ο Μπίλι Γουάιλντερ ξανασυνεργάστηκε με τον Χόλντεν σε κάτι όμως εντελώς διαφορετικό ενώ το λαμπερό καστ της «Σαμπρίνας» συμπλήρωσαν η αποκαλούμενη και «κύκνος» λόγω της αριστοκρατικής της ομορφιάς Όντρεϊ Χέπμπορν, στα 25 της μόλις χρόνια τότε και ταχύτατα ανερχόμενη στο Χόλυγουντ, και ο Χάμφρει Μπόγκαρτ της «Καζαμπλάνκας» και της «Βασίλισσας της Αφρικής».  

Η ταινία «Σαμπρίνα» σε φρέσκια, αποκατεστημένη 4κ κόπια επαναπροβάλλεται στην Ελλάδα σε διανομή της Odeon από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020 και παίζεται και στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare, στην Ακτή Δυμαίων για τους σινεφίλ που θα θελήσουν να την ξαναδούν ή δεν την θυμούνται. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1995 ο αείμνηστος Σίντνει Πόλακ επιχείρησε ένα ριμέικ της «Σαμπρίνας» με τον Χάρισον Φορντ, τον Γκρεγκ Κινίαρ και την Τζούλια Όρμοντ που στη χώρα μας είχε παιχθεί τον Φεβρουάριο του ’96. Ωστόσο σε πολλούς κριτικούς αν και η ταινία του πάντα εμπνευσμένου Πόλακ φάνηκε καλή, δεν μπορούσε κατά τη γνώμη τους να συγκριθεί με το πρωτότυπο, άκρως ρομαντικό φιλμ ίσως γιατί η παλιά ταινία του ’54 είχε πραγματικά τρεις μυθικούς πρωταγωνιστές και μία άλλη αύρα.

Διασκευάζοντας λοιπόν το πετυχημένο θεατρικό «Sabrina fair» του Σάμουελ Τέιλορ, σεναριογράφου τού «Δεσμώτη του Ιλίγγου», ο Μπίλι Γουάιλντερ επέστρεψε με την «Σαμπρίνα» στο κομψό, αέρινο πνεύμα των πρώτων ταινιών του, σκηνοθετώντας μια ανάλαφρη κομεντί – σάτιρα της ελαφρόμυαλης και άπληστης «νέας τάξης (επιχειρηματικών) πραγμάτων», βασισμένη στην κλασική ιστορία της Σταχτοπούτας, όπως αναφέρει στην κριτική του το περιοδικό «Αθηνόραμα».

Σύμφωνα με το στόρι, η κόρη του σοφέρ των Λάραμπι είναι ερωτευμένη από μικρή με τον Ντέιβιντ, το νεότερο, επιπόλαιο και πλέιμποϊ γιο της πάμπλουτης οικογένειας, ο οποίος την αγνοεί εντελώς. Οι ρόλοι όμως θα αλλάξουν όταν εκείνη, μια όμορφη γυναίκα πλέον, επιστρέψει από τις σπουδές της στο Παρίσι. Άθελά του, στη σχέση τους θα παρέμβει ο μεγαλύτερος, εργασιομανής αδελφός Λάινους Λάραμπι, ο οποίος θα γοητευτεί κι αυτός από τη σικάτη και θελκτική Σαμπρίνα. Το σενάριο της ταινίας κέρδισε και την Χρυσή Σφαίρα και η ταινία αποτελεί ένα ξεχωριστό υπόδειγμα ενός συναρπαστικού χολιγουντιανού σινεμά του παλιού καλού καιρού που σίγουρα αξίζει να απολαύσουν και να ανακαλύψουν οι νεότεροι σε ηλικία θεατές.

Όπως συμπληρώνει στην κριτική του, το Αθηνόραμα, η «Σαμπρίνα» έρχεται από μία εποχή, τότε που δημιουργοί σαν τον Μπίλι Γουάιλντερ αφηγούνταν κινηματογραφικά παραμύθια γεμάτα γοητευτικούς χαρακτήρες, ευρηματική πλοκή, διακριτικές, μα εύστοχες αναφορές στην εκτός οθόνης πραγματικότητα και αποσπούσαν ερμηνείες σαν αυτή της 25χρονης τότε Όντρεϊ Χέπμπορν (που κέρδισε μια από τις 6 Οσκαρικές υποψηφιότητες της ταινίας).

Η «Σαμπρίνα» κουβαλά και τη μελαγχολική γοητεία του ασπρόμαυρου και παραμένει μία διαχρονική ταινία.

Παίζουν ακόμα οι Martha Hyer και Walter Hampden ενώ τα υπέροχα κοστούμια φέρουν τις κορυφαίες υπογραφές των Hubert de Givenchy και Edith Head.

Διάρκεια: 109 λεπτά.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture