Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Θα μας σώσει η μάσκα;»

«Θα μας σώσει η μάσκα;»

Της Ασπασίας Ρηγοπούλου

«Θα μας σώσει η μάσκα;» Είναι το ερώτημα που δέχομαι ως γιατρός αλλά και ακούω συχνά δίπλα μου από συμπολίτες μας που αμφισβητούν ότι η μάσκα μπορεί να μας προφυλάξει από το πανδημικό κύμα που ζούμε.

Η απάντηση είναι «ναι». Η μάσκα μπορεί να μας προφυλάξει και αυτό το λέει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή της χώρας μας που διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο πανδημικό κύμα και συνεχίζει να εργάζεται ακατάπαυστα για να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο ιός δυστυχώς κυκλοφορεί και το καλοκαίρι, εξαπλώνεται ταχύτατα και προσβάλλει και νεότερους στην ηλικία όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα. Δεδομένα που υπενθυμίζω ότι μέχρι τον περασμένο Μάιο ήταν υπό διερεύνηση. Επομένως μιλάμε για έναν άγνωστο ιό τη συμπεριφορά του οποίου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Τι απομένει λοιπόν; Η απόλυτη συμμόρφωσή μας με τα μέτρα που αποφασίζει και ανακοινώνει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Προφανώς δεν είναι ευχάριστη η χρήση της μάσκας και μάλιστα με τις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούν συνθήκες δυσφορίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να ζούμε. Θα συνεχίσουμε τη ζωή μας αλλά με νέες συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Μία από αυτές είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοικτούς όπου παρατηρείται συγχρωτισμός. Καθοριστική είναι επίσης η διατήρηση της προβλεπόμενης απόστασης και φυσικά η καθαριότητα των χεριών. Δεν υπάρχουν περιθώρια παραβίασης αυτών των μέτρων. Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα και με τη χρήση της μάσκας προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους από εμάς. Κι όταν λέμε χρησιμοποιούμε τη μάσκα τη χρησιμοποιούμε σωστά όπως έχουν υποδείξει οι ειδικοί ώστε να είναι αποτελεσματική και να μας εξασφαλίζει την προστασία που επιθυμούμε.

Όλοι μας οφείλουμε να συμμορφωθούμε στο καμπανάκι που χτύπησαν τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής πριν είναι αργά και χρειαστεί να ληφθούν πιο επώδυνα μέτρα.       

Επομένως υπό τις παρούσες συνθήκες το ερώτημα «θα μας σώσει η μάσκα;» δεν έχει θέση στην καθημερινότητά μας.  

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις