Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γεγονός η πρώτη μουσουλμανική προσευχή μέσα στην Αγιά Σοφιά που γίνεται σήμερα Τζαμί-LIVE

Γεγονός η πρώτη μουσουλμανική προσευχή μ...

Σήμερα η πρώτη Προσευχή μετά την απόφαση μετατροπής της σε Τζαμί

Στην Αγιά Σοφιά μπήκε λίγα λεπτά μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επευφημούμενος από τους χιλιάδες Τούρκους που έχουν συρρεύσει έξω από την Μεγάλη Εκκλησία. Από νωρίς ο χώρος έξω από το ναό είχε κατακλυσθεί από μουσουλμάνους για τη φιέστα που έστησε ο «σουλτάνος».

Με μπλούζες που έχουν τυπωμένες τις μορφές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μωάμεθ του Πορθητή μαζί με το προκλητικό μήνυμα «σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγιά Σοφιάς» εκατοντάδες Τούρκοι έχουν συρρεύσει από τη νύχτα έξω από τη Μεγάλη Εκκλησία, περίμεναν να ανοίξουν οι πύλες για την προσευχή της Παρασκευής, παρουσία του Ερντογάν, - ο οποίος έφθασε στις 12 το μεσημέρι - που δεν αποκλείεται να απευθύνει και διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του. Θα είναι η πρώτη φορά, μετά από 86 χρόνια που λειτουργούσε ως μουσείο, που στην Αγία Σοφία θα γίνει μουσουλμανική προσευχή, ως σε επίσημο τζαμί.

Ήδη, οι προσκεκλημένοι του Ερντογάν παίρνουν θέσεις μέσα στο ναό.

Kρυμμένες χριστιανικές αγιογραφίες πίσω από κουρτίνες. Βαριά μάλλινα τυρκουάζ χαλιά, σκαλωσιές που θα καλύπτονται από υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.

Έτσι θα γίνει η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων στις 10 το πρωί στην Αγία Σοφία που μετατράπηκε μετά από πυρετώδεις προετοιμασίες τις προηγούμενες ημέρες σε τζαμί, ύστερα από 86 χρόνια λειτουργίας ως μουσείο.

Την τελετή, στην οποία θα παρίστανται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με το υπουργικό συμβούλιο, θα διευθύνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς.

Στη δεξιά πλευρά της Αγίας Σοφίας έχουν στρωθεί τα 2000 από τα 4000 τμ των τυρκουάζ χαλιών και έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.

Απόντες από την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, θα είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως την ώρα της προσευχής θα παρίσταται σε εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου σημείωσε ότι «είναι απρεπές να γίνεται ναμάζι (προσευχή) μπροστά στις κάμερες».

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στην απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία και είχε αναφέρει πως λυπάται που ένα τέτοιο ζήτημα εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

Ο αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζει την 24η Ιουλίου ημέρα πένθους και οδύνης και καλεί τον κόσμο στη Μητρόπολη Αθηνών για να ψάλλουν όλοι μαζί το «τη Υπερμάχω».

Σύμφωνα με τις οδηγίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, θα εισέλθουν για την προσευχή μόνο όσοι να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο, φορώντας μάσκα και να λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα θα διανεμηθούν και ατομικά χαλιά προσευχής.

Στα εγκαίνια» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών. Εντός της Αγίας Σοφίας και του περιβόλου, έχουν καθοριστεί δύο χώροι στους οποίους θα κάνουν προσευχή οι γυναίκες και τρεις στους οποίους θα προσευχηθούν οι άντρες, ενώ στα σημεία ελέγχου η αστυνομία θα κάνει σωματική έρευνα για λόγους ασφαλείας.

Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, όπως ανακοινώθηκε θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τις ώρες που θα είναι ελεύθερο για επίσκεψη από το κοινό.

Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, η πινακίδα αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί» ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.

Από νωρίς το πρωί έξω από την Αγιά Σοφιά έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που θέλουν να συμμετάσχουν στην προσευχή που θα γίνει στις 13:00. Οι πύλες ανοίγουν στις 10:00 και στην Κωνσταντινούπολη για το γεγονός όπου έχει στρέψει το βλέμμα της όλη η υφήλιος, έχουν συρρεύσει μουσουλμάνοι απ’ όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις