Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αύριο η πορεία του Δήμου Πατρέων ως το Ρίο, για το τρένο - Η νέα πρόταση του Υπουργείου για την υπογειοποίηση

Αύριο η πορεία του Δήμου Πατρέων ως το Ρ...

Υπογειοποίηση 5,16 χλμ προβλέπει η νέα πρόταση του Υπουργείου Υποδομών

Πορεία για την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα διοργανώνουν για την Κυριακή 5 Ιουλίου η  Δημοτική Αρχή και η Επιτροπή Αγώνα Συλλόγων, Αύριο στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει πορεία η οποία θα καταλήξει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Ρίου.

Αιτήματα της νέας κινητοποίησης, αναφέρει ο  Δήμος Πατρέων είναι η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, η συνέχιση λειτουργίας του Προαστιακού και η διαμόρφωση Γραμμικού Πάρκου στην επιφάνειά της. 

Στο μεταξύ χθες στην Πάτρα παρουσιάστηκε η πρόταση του Υπουργείου για τη διέλευση του τρένου η οποία προβλέοει υπογειοποίηση 5,6 χλμ.

Στο θέμα της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη, στο πλαίσιο των εργασιών του 8th Regional Growth Conference.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των βασικών αξόνων και του νέου σχεδίου της σιδηροδρομικής γραμμής, ο υπουργός, επισήμανε ότι η δημοπράτητη του σημαντικού έργου για την Πάτρα, θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2021. 

Όπως φαίνεται στους βασικούς άξονες, η διέλευση του τρένου από την Πάτρα προβλέπει υπογειοποίηση 5,16 χλμ.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Καραμανλής, πρόκειται για ένα έργο, για το οποίο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει. "Θέλουμε τη γνώμη σας. Ήρθε η ώρα να σταματήσει η πόλη να διχάζεται", είπε ο υπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του.  Υπολογίζεται τον πρώτο χρόνο η επιβατική κίνηση να ανέλθει σε 1.100.000 επιβάτες. Το ταξίδι από την Αθήνα ως το νέο λιμάνι Πάτρας θα διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά!

Αναλυτικά:

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή της Πάτρας, παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στο 8ο αναπτυξιακό συνέδριο, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι «με τη μερική υπογειοποίηση, σε μήκος άνω των πέντε χιλιομέτρων, στον πυκνό αστικό ιστό και με τις αναπλάσεις που θα γίνουν, απελευθερώνονται χώροι και η Πάτρα αποδίδεται ξανά στους πολίτες».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «το υπουργείο έλαβε υπόψη, στον τελικό σχεδιασμό, τα αιτήματα και τις ανησυχίες των κατοίκων».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε, ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση, ήρθε και έταξε ένα φαραωνικό έργο, που ούτε μπορούσε να υλοποιήσει, ούτε το χρειάζεται πραγματικά η πόλη». Στην συνέχεια εξήγησε, ότι «η πλήρης υπογειοποίηση της γραμμής, με τους πανάκριβους σταθμούς μέσα στην πόλη, θα είχε τεράστιες τεχνικές δυσκολίες, υπερβολικά υψηλό κόστος, θα καταργούσε τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το κυριότερο, δεν θα μπορούσε ποτέ να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«'Αρα, πολύ απλά, δεν θα κατασκευαζόταν, ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής.

Σε αυτό το σημείο κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι «έταζε κάτι που δεν μπορούσε να κάνει και έλεγε ότι δήθεν το προχωρά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε ούτε καν μελέτες», προσθέτοντας:

«Εμείς δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Δεν λειτουργούμε ποτέ με τη λογική ‘‘πες ωραία μεγάλα λόγια σήμερα κι άσε τον επόμενο να καθαρίσει''. Γι΄ αυτό και το θέμα μάς απασχόλησε πολύ. Μας βασάνισε στο υπουργείο. Αναζητήσαμε μια λύση που να μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να λύνει τα προβλήματα της πόλης».

Κατόπιν ανέφερε, ότι η αρχική εκτίμηση του υπουργείου προέβλεπε μερική υπογειοποίηση, συνολικά γύρω στα δύο χιλιόμετρα και συνέχισε: «Μιλώ με ειλικρίνεια στους πολίτες, έτσι εκτιμώ και τους πολίτες που μιλούν με ειλικρίνεια και σοβαρότητα προς εμένα. 'Ακουσα σοβαρές απόψεις, λοιπόν. Και τα βάλαμε κάτω για να δούμε τι μπορεί πραγματικά να γίνει. Πώς μπορούμε να υπογειοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερο μέρος της γραμμής, χωρίς να πάμε σε ανεφάρμοστες προτάσεις».

Παρουσιάζοντας το ολοκληρωμένο σχέδιο του υπουργείου Υποδομών, είπε ότι «πρόκειται για ένα έργο ακριβώς όπως το χρειάζεται η Πάτρα, το οποίο ικανοποιεί επτά βασικές αρχές» και εξήγησε:

* Είναι ρεαλιστικό και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. 'Αρα, μπορεί να γίνει.

*Απελευθερώνει το κέντρο της πόλης. Αποδίδει την Πάτρα ξανά στους Πατρινούς. Δεν την κόβει στα δύο.

*Ανοίγει την πόλη με μέτωπο προς τη θάλασσα, όπως είχαμε εξαρχής δεσμευτεί.

*Είναι περιβαλλοντικά η βέλτιστη λύση. Με ουσιαστικές παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης. Πολύ περισσότερο πράσινο. Και μηδενικούς ρύπους στην ατμόσφαιρα.

*Διατηρεί σε λειτουργία τον Προαστιακό.

*Έλαχιστοποιεί την οπτική και ηχητική όχληση.

*Ενισχύει την ασφάλεια, πεζών και οδηγών.

Όπως επεσήμανε ο Κώστας Καραμανλής, «η σιδηροδρομική γραμμή δεν θα περάσει από κάποιο σημείο που δεν περνάει ήδη» και συμπλήρωσε:


«Πάνω στην ίδια ακριβώς χάραξη θα πατήσουμε. Στην γραμμή που λειτουργεί σήμερα κι από μονή θα γίνει διπλή. Αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος της, από υπέργειο σήμερα θα το κάνουμε υπόγειο. 'Αρα κανείς να μην φοβάται ότι δήθεν ‘‘θα κοπεί στα δύο η πόλη με νέα σιδηροδρομική γραμμή''. Το αντίθετο. Θα απελευθερώσουμε πολύ μεγάλο μέρος της πόλης από τη σημερινή γραμμή. Και θα το αποκαταστήσουμε με αναπλάσεις σε έκταση περίπου 70 στρεμμάτων».

Ο υπουργός Υποδομών, εξήγησε ότι η υπογειοποίηση θα γίνει στο εξής τμήμα: Η κάθοδος θα γίνει πριν την οδό Κανελλοπούλου και η άνοδος στην περιοχή της Ακτής Δυμαίων, δηλαδή 5,16 χιλιόμετρα.

«Μιλάμε, δηλαδή, πρακτικά για το σύνολο του πυκνού αστικού ιστού της Πάτρας. Επιπλέον, άλλα περίπου 1,7 χιλιόμετρα είναι αθροιστικά οι ράμπες ανόδου και καθόδου. Ενώ τα επιφανειακά τμήματα, συνολικά, θα αθροίζουν περίπου 3,8 χιλιόμετρα, εκτός πυκνής αστικής δόμησης».

Όσον αφορά τον προαστιακό, είπε ότι «θα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, καθώς διατηρούνται και οι οκτώ υφιστάμενες στάσεις στο μήκος του έργου και έξι από αυτές μετατρέπονται σε υπόγειες, ενώ παράλληλα προστίθεται και μια επιπλέον στάση στο νέο λιμάνι, ενώ διατηρείται και η διασύνδεση με τον Πύργο».

Επίσης, σημείωσε, ότι «καταργούνται όλες οι επικίνδυνες υφιστάμενες ισόπεδες διαβάσεις και αντικαθίστανται από ανισόπεδες διαβάσεις οχημάτων και δέκα πεζογέφυρες, για απόλυτη ασφάλεια».

«Και βέβαια», πρόσθεσε, «ένα τέτοιο σύγχρονο έργο, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ηλεκτροκίνηση σε όλο το μήκος της διπλής γραμμής».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου είναι περίπου 514 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ η εκκίνηση του διαγωνισμού προσδιορίζεται στο β΄ εξάμηνο του 2021.

«Για να γίνει κατανοητό στην πράξη τι σημαίνει αυτό το έργο», είπε ο Κώστας Καραμανλής, «παρουσιάζω τα παρακάτω στοιχεία»:

«Η υπερταχεία θα κάνει από την Αθήνα ως το νέο λιμάνι της Πάτρας, 1 ώρα και 40΄.

Η υπεραστική επιβατική κίνηση, σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1.100.000 επιβάτες το χρόνο. Σε δεύτερη φάση, το 2040, σχεδόν 1,5 εκατ. επιβάτες.

Η επιβατική κίνηση στον προαστιακό, σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1.900.000 επιβάτες το χρόνο. Σε δεύτερη φάση, το 2040, πάνω από 2.600.000.

Η υπεραστική εμπορευματική λειτουργία, σε πρώτη φάση, θα εξυπηρετεί τρεις εμπορικές αμαξοστοιχίες την ημέρα ανά κατεύθυνση στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα, ενώ το 2040 εκτιμάται ότι θα έχουμε τέσσερις εμπορικές την ημέρα στο τμήμα Θριάσιο-Πάτρα».

«Εμείς δεν είμαστε ‘‘πολιτικοί αγιοβασίληδες'', που για όλους έχουν ένα δώρο» τόνισε στην συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύουμε στα μεγάλα λόγια και στον λαϊκισμό των δήθεν εύκολων λύσεων. Η ιστορία έχει διδάξει ότι όσοι τα βλέπουν όλα εύκολα και λένε πολλά, στο τέλος δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Λαϊκισμός είναι να υπόσχεσαι τα πάντα. Υπεύθυνη πολιτική είναι να κάνεις όσα πραγματικά μπορούν να γίνουν».

Απευθυνόμενος σε όσους παρακολουθούσαν το συνέδριο, σημείωσε: «’Ηρθα για να σας πω την αλήθεια, για να σας παρουσιάσω πράγματα που γίνονται και που μπορούν πραγματικά να λύσουν τα προβλήματα της πόλης, για να σας δείξω το σεβασμό μου, τον σεβασμό όλων μας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί η Πάτρα περίμενε πολύ και ήρθε η ώρα να δει έργα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις