Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"I can't breathe": Είχε ξανασυμβεί το 2014 στη Νέα Υόρκη

"I can't breathe": Είχε ξανασυ...

Η μητέρα του Eric Garner παρομοιάζει την υπόθεση του γιου της με αυτήν του George Floyd

H Gwen Carr τρομοκρατήθηκε από αυτό που είδε στο βίντεο - η εικόνα ενός αφροαμερικάνου που φώναζε στο έδαφος με το γόνατο του αστυνομικού στο λαιμό του, τις επαναλαμβανόμενες κραυγές του "Δεν μπορώ να αναπνεύσω"- επέστρεψε γι αυτήν μια οδυνηρή ανάμνηση. Η Carr, η μητέρα του Eric Garner, ενός άοπλου αφροαμερικάνου που σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο του 2014, δήλωσε ότι μόλις που άντεξε να δει το βίντεο με την δολοφονία του George Floyd στη Μινεάπολη, που πυροδότησε πανεθνικό ξεσηκωμό και έρευνα του FBI.

"Ήταν ένα déjà vu, σαν έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη", είπε, ενώ έκανε τους σχετικούς παραλληλισμούς για τις ομοιότητες των δύο περιστατικών.

Ο Garner, πατέρας έξι παιδιών, είχε αναφωνήσει την ίδια φράση - «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» - 11 φορές αφού ο Ντάνιελ Παντάλεο, αστυνομικός του τμήματος της Νέας Υόρκης, τον τράβηξε από το λαιμό και τον πέταξε στο πεζοδρόμιο, σε μια υπόθεση που επίσης καταγράφηκε σε βίντεο από κινητό τηλέφωνο.

Να θυμήσουμε ότι ο Garner είχε κατηγορηθεί τότε, ότι πουλούσε λαθραία τσιγάρα. Λίγη ώρα μετά την βίαιη σύλληψη του πέθανε στο νοσοκομείο πράγμα που προκάλεσε μεγάλες κινητοποιήσεις πολιτών.

"Σχεδόν έξι χρόνια μετά το θάνατο του Eric Garner στη Νέα Υόρκη αυτό το τραγικό βίντεο ''ήρθε'' για να δείξει πόσο μικρή αλλαγή έχει σημειωθεί στο να εμποδίσει την αστυνομία να πάρει ζωές των μαύρων", δήλωσε ο Paige Fernandez, σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

Η Carr είπε ότι είναι επιφυλακτική σχετικά με τη βοήθεια του FBI στη Μινεάπολη, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας William Barr έβγαλε την τελική απόφαση στην δική της υπόθεση μόλις το περασμένο καλοκαίρι - σχεδόν 6 χρόνια μετά τον θάνατο του γιου της - ενώ ο αστυνομικός δεν εκδιώχθηκε εν τέλει παρόλο που αποδείχθηκε ότι ο Πανταλέο ενήργησε σκόπιμα αφού χρησιμοποίησε περισσότερη δύναμη από ότι ήταν απαραίτητο για τη σύλληψη του Garner.

Ο Garner υπέστη κρίση άσθματος και υπέστει καρδιακή ανακοπή ενώ πιεζόταν με το κεφάλι στο πεζοδρόμιο, είπε ο ιατροδικαστής, κρίνοντας ότι ο θάνατός του ήταν ανθρωποκτονία που προκλήθηκε από την ασφυκτική πίεση στον αυχένα και τον λαιμό.

Παρόλο που απέφυγε την καταδίκη ο Πανταλέο απολύθηκε από το τμήμα της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο του 2019.

Ενώ η πολιτεία της Μιννεάπολης κινήθηκε γρηγορότερα απολύοντας τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στο θάνατο του Floyd, η Carr είπε ότι ελπίζει πως η δικαιοσύνη μπορεί να αποδοθεί πολύ νωρίτερα από σε σύγκριση με την υπόθεση του γιου της.

 

Πηγή & Φωτογραφία : nbc.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις