Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 9,7% για την Ελλάδα αλλά και ανάκαμψη 7,9% το 2021

Η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 9,7% για την ...

Δείτε αναλυτικά

Σε γραμμή ΔΝΤ κινούνται και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση στην Ελλάδα, υπολογίζοντας σε 9,7% το πλήγμα για φέτος στην ελληνική Οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη για την Ελλάδα (ακόμα και από την Ισπανία ή την Ιταλία) αλλά και την μεγαλύτερη ανάκαμψη για το 2021, με ανάπτυξη +7,9%.

Η πτώση αυτή, σύμφωνα με τους συντάκτες της Εκθεσης συνδέεται με την απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής oικονομίας από τον τουρισμό, στον οποίο στηρίχθηκε στα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη. Ως εξωγενής παράγων, η πτώση κατά 7,7% του ΑΕΠ συνολικά στην ΕΕ ή πάνω από 6,5% έως 9,5% εφέτος σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ιταλία από τις οποίες προέρχονται τα κύματα των τουριστών προς την Ελλάδα, πλήττει αναπότρεπτα την χώρα μας.

Για τις επενδύσεις η Κομισιόν προβλέπει κάθετη βουτιά -30%, αλλά και κάθετη άνοδο 33% το 2021.

Όπως προέβλεπε και η ελληνική κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εκτιμά ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 19,9% - την μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά - υπολογίζοντας ότι ακόμα και μετά τα μέτρα στήριξης θα ξεσπάσει ένα κύμα 160.000 ανέργων αλλά θα υποχωρήσει στο 16,8% το 2021.

Η έκθεση αποτιμά το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στο 6,9% του ΑΕΠ αλλά και σε επιπλέον 1,9% του ΑΕΠ μέτρων ρευστότητας. Αλλά καταγράφει και επιπλέον δημοσιονομικούς κινδύνους πέραν της κρίσης που συνδέονται με δικαστικές αποφάσεις.

Με βάσει όλα αυτά η Κομισιόν προβλέπει αποπληθωρισμό στην Ελλάδα και πτώση του εναρμονισμένου δείκτη κατά 0,6% (είναι η μεγαλύτερη πτώση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) και αύξηση των τιμών κατά 0,5% το 2021.

Αντιθέτως, σε δημοσιονομικό επίπεδο, το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα «γυρίσει» από πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2019, σε έλλειμμα 5,6% φέτος και 2,9% το 2021. Ωστόσο αυτές οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι καλύτερες από το μέσο όρο της ευρωζώνης που προβλέπεται να καταγράψει έλλειμμα 8,5% το 2020 και 3,5% του ΑΕΠ το 2021, ενώ το έλλειμμα στο ιταλικό προϋπολογισμό φέτος θα φτάσει σε 11,1% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις