Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί Αχαΐας: Με ενότητα, αλληλεγγύη και αγώνα τιμάμε την 1η Μάη

Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί Αχαΐας: Με ενότη...

"1η Μάη 2020, ημέρα ΑΠΕΡΓΙΑΣ, μνήμης και πάλης των εργαζομένων"

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς αναφέρει τα εξής:

"134 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, η Πρωτομαγιά εξακολουθεί να αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση από τους εργοδότες, για την κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η Πρωτομαγιά αποτελεί όμως και ημέρα αγώνα, ημέρα ΑΠΕΡΓΙΑΣ. Η 1η Μάη 2020 είναι ΑΠΕΡΓΙΑ.  

Η φετινή Πρωτομαγιάτικη επέτειος συμπίπτει με την πρωτοφανή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία εντείνει την προϋπάρχουσα οικονομική κρίση. Σε αυτή τη συγκυρία εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να βρίσκονται στους χώρους δουλειάς εκτεθειμένοι χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις ετοιμάζουν την σταδιακή έκθεση του πληθυσμού στον ιό. Στις συνθήκες αυτές, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με την βίαιη αναδιάρθρωση του τρόπου οργάνωσης της εργασίας, την επιδείνωση των όρων εργασίας, την ανεπάρκεια των δημόσιων συστημάτων υγείας.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να υπονομεύσει την 1η Μάη, μεταφέροντας τις εκδηλώσεις για τις 9 Μάη, ημέρα Σάββατο. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να αφαιρέσει από την Πρωτομαγιά το πραγματικό της νόημα, ως ημέρας σύμβολο και πάλης των εργαζομένων ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν, ενάντια στην ίδια την κυβέρνηση της Ν.Δ. Επιδιώκει να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση.

Πρόκειται για την ίδια νεοφιλελεύθερη και αντεργατική κυβέρνηση που αρνήθηκε τη δραστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το άνοιγμα νέων ΜΕΘ, την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά έδωσε απλόχερα εκατομμύρια για ανώφελες καμπάνιες σε «κολλητούς» και καναλάρχες. Πρόκειται για την ίδια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που αξιοποίησε την περίοδο παραμονής της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων στο σπίτι για να νομοθετήσει σε βάρος των εργαζομένων και προς όφελος των εργοδοτών: την εκ περιτροπής εργασία με 50% μειώσεις στους μισθούς, τη μετάθεση της καταβολής του δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι, τη γενίκευση της τηλε-εργασίας, την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την διευκόλυνση των απολύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, με αντάλλαγμα για τη συναίνεση των εργαζομένων 800 ευρώ επίδομα για 1,5 μήνα!!! Έχει νομοθετήσει δώρα για την εργοδοσία: αναστολή δανείων, πάγωμα υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, έκπτωση 40% του ενοικίου για τους επαγγελματικούς χώρους.         

Στην εκπαίδευση, σε αυτές τις συνθήκες «εγκλεισμού» η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δίνουν γη και ύδωρ στους εμπόρους της εκπαίδευσης:

- Φέρνουν προς ψήφιση το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που επιχειρεί να διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση, να ορθώσει φραγμούς στη μόρφωση για τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να δώσει γη και ύδωρ στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ομίλους

- Στα φροντιστήρια (με αλλεπάλληλες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) έδωσαν τη δυνατότητα στους εργοδότες να μετατρέψουν την «κρίση σε ευκαιρία». Υποχρεώνουν εκπαιδευτικούς να κάνουν εξ αποστάσεως μαθήματα ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν αναστολή λειτουργίας της επιχείρησής τους. Από την μία παίρνουν δίδακτρα από τους γονείς και από την άλλη δεν καταβάλουν τις αμοιβές των εργαζομένων τους και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς έχουν κάνει αναστολή λειτουργίας. Διπλός εμπαιγμός των εργοδοτών, προς τους εργαζόμενους τους και προς γονείς!

- Στα ΚΕΚ, μετά την αναστολή των συμβάσεων, δόθηκε επισήμως η δυνατότητα απόλυσης της πλειοψηφίας των εκπαιδευτών, η οποία και υιοθετήθηκε μέσα από την εφαρμογή της «νέας μόδας» που ήρθε για να μείνει, της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

- Σε Δημόσια ΙΕΚ δεν έχει εξοφληθεί το σύνολο των συναδέλφων για το χειμερινό εξάμηνο, ενώ δεν έχουν καταβληθεί καν οι ασφαλιστικές εισφορές (ένσημα) με αποτέλεσμα συνάδελφοι που δεν έχουν σύμβαση στο εαρινό εξάμηνο να μην μπορούν καν να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας. Θολό είναι ακόμα το τοπίο σχετικά με το χρόνο καταβολής αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών για το εαρινό εξάμηνο, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται για άλλη μια χρονιά η έγκαιρη ένταξη των συναδέλφων στο ταμείο ανεργίας κατά τους θερινούς μήνες, όπως και για τους συναδέλφους των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). 

- Με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις κυβέρνησης-υπουργείου, αρκετοί συνάδελφοί μας με πολλαπλούς εργοδότες καλούνται να επιβιώσουν με 0 έως 200 ευρώ, στην περίπτωση που μόνο μερικοί και όχι όλοι οι εργοδότες τους έχουν προβεί σε αναστολή συμβάσεων.    

Τα Σωματεία ανήκουν στους εργαζόμενους, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι

Τα Σωματεία όπλο στα χέρια των εργαζομένων 

Ειδικά σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, τα πρωτοβάθμια Σωματεία είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, για να βάλουν φρένο στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για να παλέψουν για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Ο ΣΙΕΛ από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης συγκυρίας, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αποκάλυψη της αντεργατικής πολιτικής και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του συνόλου των συναδέλφων (μελών του και μη μελών του) και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει.

Με ενότητα, αλληλεγγύη και αγώνα τιμάμε την 1η Μάη

Την Παρασκευή 1η Μάη απεργούμε και περιφρουρούμε την απεργία. Κλιμάκιο του ΣΙΕΛ Αχαΐας και της Διοίκησής του θα περιοδεύσουν στους μεγάλους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ομίλους για να περιφρουρήσουν την απεργία και θα συμμετάσχουν στις πολύμορφες κινητοποιήσεις καταθέτοντας στεφάνι στην πλατεία εθνικής αντιστάσεως (πλ. Όλγας) στις 10:30 π.μ. Συμμετέχουμε στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στο κέντρο της Πάτρας, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων."

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις