Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Kατασταλτικά της ελευθερίας μας μέτρα

Kατασταλτικά της ελευθερίας μας μέτρα

Της Αθανασίας Κοτσά

Με την αυστηροποίηση των μέτρων για την προστασία από τον covid 19, καθώς στο στόχαστρο της Πολιτείας μπήκαν τελευταία χειμερινοί κολυμβητές κ' ποδηλάτες, επιχειρείται -δίχως προσχήματα πλέον-  ένα κοινωνικό πείραμα, που το αποτέλεσμά του θ' αποκαλύψει το βάθος της αλλοτρίωσής μας από τις φυσικές μας ιδιότητες  και τον βαθμό αποτειχισμού μας από έννοιες όπως αξιοπρέπεια, πολιτισμός, θρησκευτική κληρονομιά, ορθός λόγος.

Οι αντιδράσεις αναιμικές και στα τελευταία κατασταλτικά της ελευθερίας μας μέτρα. Φυσικό. Επιμελώς και αόκνως για δεκαετίες εργάζονταν πάνω σ' αυτό ακριβώς οι κυβερνήτες μας, ως πολύπειροι τυμβωρύχοι. Αρχικά μας κολάκεψαν, κατόπιν μας δωροδόκησαν και πάνω στη μέθη μάς απογύμνωσαν κ' μας απέκοψαν από κάθε τι δικό μας. Έτσι εξασφάλισαν πολύτιμη σιωπή. Αυτή τη συνενοχή κληροδοτήσαμε στα παιδιά μας και τώρα, όσοι απομείναμε, παρακολουθούμε αμίλητοι από τις οθόνες τον Καίσαρα, να διαβαίνει τον Ρουβίκωνα για ν' αναμετρηθεί με τον νέο εχθρό. Ξυπνήστε!, φωνάζουν ορισμένοι. Μα πώς; Επί δεκαετίες στο σπήλαιο δεσμώτες είναι εύκολο να πιστέψεις στο φως που δεν συνάντησες ποτέ; Οι σοφοί άλαλοι. Φοβούνται, θά 'χουν τραγικό το τέλος. Προτιμότερη η συστράτευση. Κι έτσι, όμοια τυφλοί, βαδίζουμε στο τούνελ.

Ο Καίσαρας ξέρει. Δε θα συναντήσει αντιστάσεις. Πραιτωριανοί πλάι του αλαλάζουν "υποταγή!". Βαδίζει αγέρωχος, ορθώνει το βλέμμα κι η πλέμπα προσκυνά. Παίρνουν το λόγο οι υποτακτικοί. Αναλύουν το πρόσωπο ενός απρόσωπου εχθρού, προβλέπουν, μετρούν. Μετρούν θάνατο και πάλι θάνατο. Όλα θάνατος, παντού θάνατος. Ακούγεται η διαταγή.

- Σκάψτε βαθύτερα στο σπήλαιο! Όλο και πιο βαθιά! Μιλήστε στις σκιές σας, γελάστε με το γέλιο σας. Υπομείνετε!

- Μα...

- Υπομείνετε!

- Μα, δεν υπάρχει αέρας!

- Υπομείνετε! Μετρήστε τις πέτρες, τα δάχτυλά σας!

- Πνιγόμαστε!

- Υπομείνετε. Έρχονται εφεδρείες!

- Παιδιά; Αλλά όχι, τα παιδιά μας τα 'σπειρε ο φόβος μακριά...

- Υπομείνετε! Εδώ θα χτίσουμε τη νέα Ρώμη! Να το χώμα, να οι πέτρες!

- Δίχως νερό;

- Νερό το αίμα όσων γέρασαν!

- Φως;

- Φωτιά το σώμα όσων αντιστέκονται! Ο κύβος ερρίφθη!

* Η Αθανασία Κοτσά είναι εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις