Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ελλείψεις σε μάσκες, αντισηπτικά και ειδικές στολές καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας

Ελλείψεις σε μάσκες, αντισηπτικά και ειδ...

Ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τον κορωνοϊό

Τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της χώρας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως αναφέρει:

«Η εγκατάλειψη και η απαξίωση που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οι δομές της ήταν καθοριστική και οι ευθύνες βαραίνουν όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις από το 2014. Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό κατέστησαν αδύνατη ακόμη και την απογευματινή λειτουργία σε αρκετά Κέντρα Υγείας αστικού τύπου. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για έκδοση οργανισμού και οργανογραμμάτων των ΥΠΕ και των Κέντρων Υγείας για πάρα πολλά χρόνια είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και παράδειγμα προς αποφυγή. Η απαράδεκτη αυτή τακτική σήμερα που η χώρα μας δοκιμάζεται από αυτή την εξαιρετικά δύσκολη υγειονομική κρίση, πλήττει περισσότερο από ποτέ την ορθή, αποτελεσματική και αποδοτική οργάνωση και λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των λοιπών δομών καθώς:

• ΔΕΝ υπάρχει Διεύθυνση ΠΦΥ στις ΥΠε

• ΔΕΝ υπάρχει Διευθυντής – Προϊστάμενος στα Κέντρα Υγείας

• ΔΕΝ υπάρχει προϊστάμενος υγειονομικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας

• ΔΕΝ υπάρχει αποκατάσταση ανισοτήτων όπως πχ η καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε κλάδους υγειονομικού και εργαστηριακού τομέα , η καταβολή επιδόματος θέσης ευθύνης κλπ ενώ ταυτόχρονα απαιτείται από το προσωπικό το μέγιστο των δυνατοτήτων του

• ΔΕΝ υπάρχει αξιολόγηση και αποτίμηση του έργου των υπηρετούντων και των υπηρεσιών

Στη τρέχουσα κατάσταση, το έλλειμμα οργανισμού και των αντίστοιχων θέσεων ευθύνης με την ταυτόχρονη απαίτηση της “προσομοίωσης” των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό covid-19, οδήγησε σε παρανοήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις σε λάθος προσωπικές εκτιμήσεις με αποτέλεσμα την μη έγκαιρη ενημέρωση και λήψη προστατευτικών μέτρων για τους εργαζόμενους, τους πολίτες, την ατομική και δημόσια υγεία.

Θα πρέπει να γίνει στην πράξη αντιληπτό ότι τα Κέντρα Υγείας συνιστούν ξεχωριστές δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας διαφορετικής υποδομής, οργάνωσης και λειτουργίας από αυτή των νοσοκομείων.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:

• Δεν προηγήθηκε της εμφάνισης του κορωνοϊού Covid-19 στη χώρα μας η ειδική για την περίσταση εκπαίδευση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας.

• Δεν υφίστανται σε πολλά Κέντρα Υγείας οι ειδικοί χώροι διαλογής και απομόνωσης ύποπτων κρουσμάτων για τον κορωνοϊό με πιστή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

• Καθημερινά αναφέρονται από συναδέλφους τραγικές ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας όπως ειδικές μάσκες FFP2 ή FFP3, αντισηπτικά διαλύματα, ειδικές στολές κλπ. με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή έκθεση των εργαζομένων στον εν λόγω κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνονται τα κάτωθι :

• Να καθοριστεί το ακριβές πλαίσιο του έργου και του ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν σε αυτή την υγειονομική κρίση τα Κέντρα Υγείας δεδομένης της μετακίνησης νοσηλευτικού προσωπικού προς τα νοσοκομεία.

• Άμεσα να προμηθευτούν τα Κέντρα Υγείας με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την προστασία του προσωπικού και των πολιτών.

• Να υπάρξει μέριμνα για άμεση ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού. Προτείνεται η δημιουργία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού για ταυτόχρονη και ταχεία εκπαίδευση.

• Η ανάπτυξη συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Βιοασφάλειας με σκοπό μεταξύ άλλων την εξάλειψη ή την ελαχιστοποίηση σε αποδεκτό επίπεδο των βιολογικών κινδύνων και μολύνσεων για τους επαγγελματίες του εργαστηρίου, την κοινότητα και το περιβάλλον και την πλήρη αξιοποίηση του εργαστηριακού τομέα των Κέντρων Υγείας.

• Να εξαιρεθούν των ομάδων διαλογής ύποπτων κρουσμάτων και των μετακινήσεων στα νοσοκομεία συνάδελφοι που ανήκουν πιστοποιημένα σε ευπαθείς ομάδες.

• Να προσληφθούν άμεσα ιατρικό, νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες στελέχωσης των Κέντρων Υγείας και να συμβάλλουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης που δοκιμάζει το εθνικό σύστημα υγείας.

Η Ομοσπονδία μας εύχεται καλή δύναμη σε όλους τους συναδέλφους που καλούνται να απαντήσουν με το έργο τους σε αυτή την νέα πρόκληση και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και από τις διοικήσεις των ΥΠΕ την έμπρακτη συμπαράστασή τους.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις