Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Και 4ος νεκρός από εποχική γρίπη στον Πύργο Ηλείας

Και 4ος νεκρός από εποχική γρίπη στον Πύργο Ηλείας

Στο νοσοκομείο Πύργου

Μπορεί όλη η Ελλάδα να έχει σαν κύριο θέμα συζήτησης τον κορωνοϊό και τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία των ανθρώπων και ιδίως αυτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όμως η εποχική γρίπη είναι αυτή που έχει προκαλέσει τα περισσότερα προβλήματα στην Ηλεία, με τον θάνατο ήδη τεσσάρων ανθρώπων, ενώ ένας ακόμη νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας – Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου.

Η απώλεια του τέταρτου ασθενή, μιας 62χρονης γυναίκας που νοσηλευόταν για αρκετές μέρες στην ΜΕΘ, φανερώνει ότι η εποχική γρίπη είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ηλεία και όχι ο κορωνοϊός, όπου ευτυχώς δεν έχουμε ακόμη κάποιο κρούσμα, όχι μόνο στο νομό, αλλά σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα.

Να τονισθεί ότι στην ΜΕΘ νοσηλεύεται ακόμη ένας 37χρονος αλλοδαπός εργάτης γης, ενώ τα τέσσερα θύματα της γρίπης που δεν τα κατάφεραν και απεβίωσαν ήταν πέρα από την 62χρονη γυναίκα, ένας 63χρονος άνδρας που απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου, μια 80χρονη γυναίκα που έχασε την «μάχη» στις 27 Ιανουαρίου και ένας 67χρονος άνδρας που κατέληξε στις 8 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως και τα πέντε  κρούσματα που μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ είχαν σοβαρότατα χρόνια υποκείμενα νοσήματα, είτε αυτά ήταν χρόνιες αναπνευστικές ανεπάρκειες, είτε καρδιολογικά νοσήματα, είτε ζαχαροδιαβητικοί, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η βελτίωση της υγείας τους.

Επιπλέον, δυο εκ των αποθανόντων είχαν εμβολιαστεί, σε αντίθεση με τους άλλους δυο και τον μοναδικό επιζήσαντα, να μην έχουν κάνει το απαραίτητο εμβόλιο κατά της γρίπης.

 Το ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μπορέσει να κρατήσει εν ζωή τον 37χρονο άνδρα, ενώ στα θετικά – αν μπορεί να γραφεί αυτό – είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε νέο σοβαρό κρούσμα εποχικής γρίπης, που να επιφέρει την νοσηλεία στην ΜΕΘ.

Τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς, ήταν ο συνεχής πυρετός χωρίς ωστόσο να φτάσει σε  υψηλά επίπεδα, ο βήχας και η έντονη δύσπνοια.

Και τα πέντε περιστατικά, έφτασαν με εικόνα ως επί πνευμονικού οιδήματος, μια κατάσταση που στην ιατρική ορολογία αποκαλείται ARDS, δηλαδή Οξεία Αναπνευστική Ανεπάρκεια των Ενηλίκων.

77 οι νεκροί στην Ελλάδα εξαιτίας της γρίπης

Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού της γρίπης την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας σε 77 το συνολικό αριθμό των νεκρών από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι 59 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι τέσσερις όπως έχουμε γράψει στην Ηλεία, και 18 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 44 άνδρες και 33 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Από τα 73 (94,8%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (5,2%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 42 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών 15 (35,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και 27 (64,3%) στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Τα 72 (93,5%) από τα 77 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 27 (37,5%).

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 227 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 206 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ (ένα στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας).

Την προηγούμενη εβδομάδα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 186 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 66 (35,5%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 44 (66,7%) ήταν τύπου Α και τα 22 (33,3%) ήταν τύπου Β. Τα 41 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 30 (73,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 11 (26,8%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Συνολικά έχουν ελεγχθεί 2.287 κλινικά δείγματα.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being