Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης!

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης!

Σε αναμμένα κάρβουνα η Αθήνα

Έντονη είναι η ανησυχία της Αθήνας, καθώς – όπως αναφέρει η “Καθημερινή”- μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτήσει ο ΟΗΕ τις θαλάσσιες συντεταγμένες, που ορίζει το μνημόνιο, που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019, από την Τουρκία και την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη.

Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την επισημοποίηση του μνημονίου και παράλληλα θα “λύσει” και επισήμως τα χέρια της Άγκυρας για τη διεξαγωγή ερευνών στις περιοχές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Τούρκου προέδρου με την κυβέρνηση της Τρίπολης, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας, η οποία -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- γνωρίζει για τις προθέσεις του ΟΗΕ και ετοιμάζεται να ξεκινήσει από αύριο, Δευτέρα, τον διάλογο με την Τουρκία για τα περίφημα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Αξιωματούχοι της Άγκυρας έχουν δηλώσει δημοσίως ότι μετά την ανάρτηση στην αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει τα νότια της Κρήτης.

Με βάση τις γεωγραφικές… ακροβασίες, στις οποίες έχει προχωρήσει η Άγκυρα, προκειμένου να κατορθώσει να επιτύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων, το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις