Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γρ. Αλεξόπουλος θαλάσσιο μέτωπο Πάτρας: «Καλώς ήρθατε κι εσείς κύριε Πελετίδη»

Γρ. Αλεξόπουλος θαλάσσιο μέτωπο Πάτρας: ...

Η τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Νιώθω την ανάγκη να δώσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στην κυρία Αλεξοπούλου και σε όσους από τις υπηρεσίες του Δήμου, δούλεψαν έτσι ώστε να έχουμε σήμερα στα χέρια μας το τεύχος Διακήρυξης  για την  Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας. Επιτέλους σήμερα αντιλαμβάνονται όσοι δεν το είχαν αντιληφθεί, ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας που για χρόνια επεξεργαζόταν από τους φορείς της πόλης πριν ψηφιστεί το 2010, είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την ισόρροπη ανάπτυξή της», ανέφερε στην τοποθέτησή του για το θέμα της διενέργειας Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την μελέτη με τίτλο «Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας» ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Και συνέχισε: «Πλούσιοι κοινόχρηστοι χώροι, πράσινο, πολιτιστικές χρήσεις, χώροι αναψυχής , εστίασης, τουρισμού, αναπλάσεις υπαρχόντων κτιρίων ή προσθήκη νέων, ποδηλατοδρόμοι, παραθαλάσσιο πάρκο οικολογίας, κρουαζιερόπλοια, μαρίνα , σύνδεση επιτέλους της πόλης με το παραθαλάσσιο μέτωπο, υπογειοποίηση του τραίνου, παραλιακό μέτωπο με κοινόχρηστο χαρακτήρα, εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού, σχεδιασμός για άτομα με αναπηρία, ψυχαγωγία, ανάδειξη της  ιστορικότητας του χώρου, άμεση εξάρτηση της αναβάθμισης του περιβάλλοντος  και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Πάτρας με την οικονομική ζωή της πόλης, ενεργειακή αυτονομία, εφαρμογές νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, συσχετισμός με την ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου, προβολή της φυσιογνωμίας και της αρχιτεκτονικής της Πάτρας, ανάδειξη της  ανάντι  ευρύτερης περιοχής (Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα, κτίρια προς ανάπλαση κ.α.), τοπόσημο της πόλης, χώροι στάθμευσης, διαμόρφωση αστικού παραθαλάσσιου πάρκου (Νότιο) και χωροθέτηση πολιτιστικού πολύκεντρου, είναι εν πολλοίς τα στοιχεία που προσδιορίζουν την νέα σύγχρονη αναπτυσσόμενη Πάτρα.

Πριν 10 ή και περισσότερα χρόνια, κάποιοι οραματίστηκαν, σχεδίασαν, διαβουλεύτηκαν και αποφάσισαν με γνώμονα τα συμφέροντα και μόνο της Πάτρας.

Παντού τα παραλιακά μέτωπα (Βόλος, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Βαρκελώνη Λισαβώνα κ.α.) αποτελούν μέρος της υφιστάμενης αστικής δομής, αναδεικνύοντας την ιστορική ταυτότητα της πόλης.

Η δημόσια συμμετοχή επί της υλοποίησης αποτελεί βασικό στοιχείο βιωσιμότητας.

Η ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου, είναι ένα μακροπρόθεσμο εγχείρημα που όμως θα αποδώσει καρπούς, εντασσόμενη  λειτουργικά στον αστικό ιστό.

Έτσι βελτιώνεται το ευρύτερο αστικό περιβάλλον, έχουμε απρόσκοπτη πρόσβαση σε περιοχές «απαγορευμένες» χρόνια, και ενισχύουμε οικονομικά την πόλη αναβαθμίζοντας το τουριστικό της πρόσωπο.

Ο μελετητής θα μπορεί ελεύθερα να οραματιστεί μία σύγχρονη πόλη, κόμβο μεταφορών, με μητροπολιτικό ρόλο, έντονο το στοιχείο εξωστρέφειας, με πλούσιους κοινόχρηστους και πράσινους χώρους, ελεύθερες προτάσεις για την τουριστική της ανάπτυξη και την διασύνδεση εγκαταστάσεων λιμενικών δραστηριοτήτων, με τουριστικό αγκυροβόλιο- λιμένα αναψυχής,  χώρους όπως  ναυτικό μουσείο που θα παρουσιάζει την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, ενυδρείο, πάρκο οικολογίας, αναβαθμισμένη μαρίνα, με ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων και σύνδεση με τον αστικό και εμπορικό ιστό της πόλης όπως αυτή θα διαμορφωθεί με την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη .

Θωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ουσιαστική προσέγγιση των τμημάτων από Αγίου Νικολάου έως την οδό Θεσσαλονίκης και της χωροθέτησης της μαρίνας, ώστε να διασυνδέονται αρμονικά οι χρήσεις του ενιαίου πια παραλιακού μετώπου όταν αυτό κατασκευαστεί. Θεωρούμε ότι πρέπει να διασαφηνιστεί ότι στο άρθρο 8  της διακήρυξης περί της Κριτικής Επιτροπής όπου αναφέρεται Δήμος Πατρέων εννοείται το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πατρέων για ευνόητους λόγους διαφάνειας.

Τέλος σήμερα είναι μία ιστορική μέρα γιατί επιτέλους αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή Πελετίδη ότι δεν μπορεί να κινείται με τις μόνιμες ιδεοληψίες της Λαϊκής Συσπείρωσης και συμμορφώνεται με την καλή δουλειά των υπηρεσιών του Δήμου που ακολουθώντας πιστά το Γ.Π.Σ.  συντάσσει τεύχος διακήρυξης και τεχνικών δεδομένων που εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία των Πατρινών οι οποίοι έχουν την προσδοκία ότι θα απολαύσουν την υλοποίηση αυτής της ουσιαστικής αναμόρφωσης της πόλης τους τα επόμενα χρόνια.

Θα είμαστε παρόντες και ουσιαστικοί για την υλοποίηση αυτή όπως ήμασταν και το 2010, όταν η παράταξη Πελετίδη καταψήφισε το Γ.Π.Σ.

Σήμερα και πολύ σωστά, η ίδια παράταξη το εισηγείται με διθυράμβους.

Καλώς ήρθατε λοιπόν κι εσείς κύριε Πελετίδη» κατέληξε ο κ. Αλεξόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις