Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Ο καφές ήταν αγαπημένη συνήθεια των Πατρινών από τις αρχές του 19ου αιώνα-Ο ιστορικός "Φλοίσβος" και το άδοξο τέλος του...

Ο καφές ήταν αγαπημένη συνήθεια των Πατρ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Δείτε ΦΩΤΟ

Προξενεί θλίψη η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ιστορικός Φλοίσβος, η περίφημη καφετέρια των αρχών του 19ου αιώνα, που υπήρξε επί δεκαετίες αγαπημένος προορισμός των Πατρών.

Το κτίσμα βρίσκεται στη διασταύρωση της Ηρώων Πολυτεχνείου με τη Διαγόρα, ακριβώς μπροστά από την είσοδο της Μαρίνας και παραμένει εγκαταλελειμμένο μέσα σε ένα μικρό σκουπιδότοπο, με τα παράθυρα χτισμένα για τον φόβο των παράνομων μεταναστών.

Ο Φλοίσβος, όπως και η παρακείμενη έπαυλη όπου στεγάζεται το Hostel Patras, συνολική έκτα ση 25 στρέμματα, μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή, ανήκαν στην οικογένεια Κρεμμύδη.

Το 1909 η διάσημη εταιρεία Μάμος & ΣΙΑ (Πέτρος Μάμος και Αμβουργερ και ΣΙΑ) νοίκιασε το κτίριο αυτό από την οικογένεια Κρεμμύδη και στη συνέχεια, αφού το εξόπλισε και το ηλεκτροδότησε από το παρακείμενο ζυθοεργοστάσιο, το υπενοικίασε στους αδελφούς Φιλιππάκη, προκειμένου να το λειτουργήσουν ως ζυθοεστιατόριο προσφέροντας την ξανθιά μπύρα Μάμος.

Πίνοντας καφέ στον Φλοίσβο (αρχείο Γιάννη Μυλωνά)

Πίνοντας καφέ στον Φλοίσβο (αρχείο Γιάννη Μυλωνά)

Πίνοντας καφέ στον Φλοίσβο (αρχείο Γιάννη Μυλωνά)

Σε καρτ ποστάλ και φωτογραφίες της εποχής εκείνης διακρίνει κανείς στους τοίχους του κτιρίου το «Ζύθος Μάμου».Μετά τη χρεοκοπία της Αμβουργερ & Σία οι μέτοχοι αυτής μεταβίβασαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία αυτής στην εταιρεία 5Ε ΑΕ (Ελληνική Εταιρεία Εμπορίου, Εισαγωγών και Εξαγωγών ΑΕ) εται ρεία την οποίαν συνέστησαν οι πιστώτριες τράπεζες της Αμβουργερ & Σία.Στη συνέχεια ο Πέτρος Μάμος (1925), μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις, εξαγόρασε το μερίδιο συμμετοχής της Αμβουργερ & Σία στη Μάμος & Σία (50%) από τηνψ5Ε ΑΕ.Για πολλά χρόνια, την περίοδο του μεσοπολέμου στον Φλοίσβο γίνονταν κινηματογραφικές προβολές.

Σε καρτ ποστάλ και φωτογραφίες της εποχής εκείνης διακρίνει κανείς στους τοίχους του κτιρίου το «Ζύθος Μάμου».

Μετά τη χρεοκοπία της Αμβουργερ & Σία οι μέτοχοι αυτής μεταβίβασαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία αυτής στην εταιρεία 5Ε ΑΕ (Ελληνική Εταιρεία Εμπορίου, Εισαγωγών και Εξαγωγών ΑΕ) εται ρεία την οποίαν συνέστησαν οι πιστώτριες τράπεζες της Αμβουργερ & Σία.

Στη συνέχεια ο Πέτρος Μάμος (1925), μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις, εξαγόρασε το μερίδιο συμμετοχής της Αμβουργερ & Σία στη Μάμος & Σία (50%) από τηνψ5Ε ΑΕ.

Για πολλά χρόνια, την περίοδο του μεσοπολέμου στον Φλοίσβο γίνονταν κινηματογραφικές προβολές.

Πλάνο της περιοχής, από θαλάσσης. Ορατή και η εξέδρα

Πλάνο της περιοχής, από θαλάσσης. Ορατή ...

Πλάνο της περιοχής, από θαλάσσης. Ορατή και η εξέδρα

Eνα ακόμα πλάνο του κτίσματος τα χρόνια που μεσουρανούσε στη διασκέδαση των Πατρινών

Eνα ακόμα πλάνο του κτίσματος τα χρόνια ...

Eνα ακόμα πλάνο του κτίσματος τα χρόνια που μεσουρανούσε στη διασκέδαση των Πατρινών

Εκτοτε λειτούργησε από διάφορους εκμισθωτές ως καφετέρια. Ο Φλοίσβος σταμάτησε να λειτουργεί προπολεμικά, ενώ πριν μερικά χρόνια έγινε προσπάθεια για να ζωντανέψει, μάλιστα κατασκευάστηκε και ένα «μπαλκόνι» από μπετόν.

Το κτίριο ανήκει σήμερα στην οικογένεια Παπανικολόπουλου ή για να ακριβολογούμε στην εταιρεία «Πεντέψιλον» (5Ε), δηλαδή την ΑΕ Ελληνική Εμπορική Εταιρεία Εισαγωγής και Εξαγωγής, όπως φυσικά και το Hostel.

Και το μεν Hostel λειτουργεί (από τις επιχειρήσεις Βάζουρα), ο δε Φλοίσβος όχι.

Από την Αθήνα, όπου διαμένει ο Αριστομένης Παπανικολόπουλος, μίλησε σχετικά με τον Φλοίσβο: «Το κτίριο, το παλαιότερο καφε-ζυθεστιατόριο της Πάτρας, είναι θύμα του Δημοσίου.

Το 1971όταν φτιάχτηκε το Σχέδιο Πόλεως της περιοχής και έγινε η διάνοιξη της Ηρώων Πολυτεχνείου, είχε προγραμματιστεί η απαλλοτρίωσή του, καθώς θα πέρναγε από κει η λεωφόρος. Ομως υπήρξε τροποποίηση της οδού, η χάραξη έκανε καμπύλη, ακολουθώντας την ακτογραμμή. Ετσι το κτίριο δεν γκρεμίστηκε, αφού δεν εμπόδιζε τη διάνοιξη της Ηρώων Πολυτεχνείου. Ομως, κατά τη νομολογία, έχει χαρακτηριστεί ως ρυμοτομηθέν και αυτό δεν αλλάζει. Πριν χρόνια, το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε πρόταση - εισήγηση, με πλήρη αιτιολόγηση προς το Γραφείο Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου, όπως χαρακτηριστεί διατηρητέο. Ομως ο Δήμος δεν έκανε δεκτή την πρόταση, πατώντας πάνω σε κείνον τονχαρακτηρισμό του 1971».

Κατά τον Αριστομένη Νικολόπουλο, όλα αυτά ίσως και να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ο Φλοίσβος είναι κτίσμα άνω των 100 ετών, με ιδιαίτερη ιστορική αξία, η πρώτη μπυραρία στην Πάτρα, και σύμφωνα με νόμο, τα άνω των 100 ετών κτίσματα, υπό προϋποθέσεις, είναι διατηρητέα.

Πρόσθεσε δε, πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να νοικιαστεί και να ξαναλειτουργήσει, αυτό όμως έχει να κάνει και με την οικονομική κρίση.

H ίδια περιοχή σήμερα

H ίδια περιοχή σήμερα

H ίδια περιοχή σήμερα

Tο κτίριο όπως είναι σήμερα. Σε πιάνει απελπισία όταν το βλέπεις...

Tο κτίριο όπως είναι σήμερα. Σε πιάνει α...

Tο κτίριο όπως είναι σήμερα. Σε πιάνει απελπισία όταν το βλέπεις...

Στα χρόνια της δόξας του, αρχές του 20ού αιώνα, υπήρχε ξύλινη κατασκευή μπροστά στον Φλοίσβο για την πρόσβαση των λουομένων στη θάλασσα αλλά και για να δένουν τα καΐκια που μετέφεραν τον κόσμο διά θαλάσσης (από την Αγίου Νικολάου), καθώς, θυμίζουμε, μέχρι πριν 40 - 50 χρόνια δεν υπήρχε πρόσβαση στην περιοχή με άλλο τρόπο, δεν είχε διαμορφωθεί η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου, η Πάτρα σταματούσε στη Νόρμαν. Ο Φλοίσβος διέθετε και παράγκα - αποδυτήρια! Μπροστά ακριβώς από το κτίριο ήταν λιμανάκι (πέτρες) που «πιάνανε» καράβια για φόρτωμα - ξεφόρτωμα, εξυπηρετώντας τη Ζυθοποιεία Μάμου και Αμβουργερ! Στην ουσία, η μαρίνα ήταν ο μόλος της Εταιρείας.

Μοναδικό πλάνο πριν από πολλά χρόνια. Εκεί που στέκονται οι τρεις πιτσιρικάδες είναι σήμερα το ρεύμα προς Πλαζ της Οθωνος-Αμαλίας

Μοναδικό πλάνο πριν από πολλά χρόνια. Εκ...

Μοναδικό πλάνο πριν από πολλά χρόνια. Εκεί που στέκονται οι τρεις πιτσιρικάδες είναι σήμερα το ρεύμα προς Πλαζ της Οθωνος-Αμαλίας

Μάλιστα μέχρι πριν μερικά χρόνια, όταν φτιάχτηκε η Μαρίνα, η παλιά πέτρινη προβλήτα υπήρχε!

Η περιοχή ονομάζονταν συνοικία Μάμου.

Aκόμα μια «κιτρινισμένη» φωτογραφία. Η Παλιοβούνα δεσπόζει στο μέσον της φωτ., στα δεξιά είναι ο Φλοίσβος!

Aκόμα μια «κιτρινισμένη» φωτογραφία. Η Π...

Aκόμα μια «κιτρινισμένη» φωτογραφία. Η Παλιοβούνα δεσπόζει στο μέσον της φωτ., στα δεξιά είναι ο Φλοίσβος!

Γύρω από τη Ζυθοποιία Μάμου δημιουργήθηκε σταδιακά οικισμός που αναγνωρίστηκε το 1940 (ΦΕΚ - 16/10/1940) και προσαρτήθηκε στον Δήμο Πατρέων. Το 1951 καταργήθηκε ο οικισμός (ΦΕΚ - 07/04/1951) και από τότε αποτελεί τμήμα της πόλεως Πατρών.

Τον Μάρτιο του 2014 σε αποθήκη της 5Ε, ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί πλήρως (απέμειναν οι τοίχοι). Εντός του κτίσματος υπήρχαν πολλά έγγραφα και αρχεία της εταιρείας, ιδιαίτερα σημαντικής, ιστορικής, αξίας...

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life