Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία στη Δυτ. Ελλάδα και την υπόλοιπη χώρα! Άνοιξε το Ρίο- Αντίρριο

Φωτογραφία:Instagram- photovolta

Φωτογραφία:Instagram- photovolta

Δείτε αναλυτικά

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει όλη τη χώρα από σήμερα και θα κρατήσει μέχρι και το πρωί της Παρασκευής. Θα φέρει αρκετές βροχές και καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως στα βόρεια τμήματα του Ιονίου πελάγους, όπως επίσης και στο ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο, που από το μεσημέρι και μετά προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Καθώς εισέρχεται η ψυχρή αέρια μάζα στη χώρα, πέφτει η θερμοκρασία σημαντικά και θα υπάρχουν και πυκνές χιονοπτώσεις, όχι μόνο σε ορεινά και ημιορεινά, αλλά ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, δηλαδή σε πεδινές και ημιπεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας. Κρύο επικραττεί και στην Πάτρα ενώ σύμφωνα με το meteo.gr την Πέμπτη ο υδράργυερος θα δείξει μόλις 4 βαθμούς.

Ανοικτό είναι πλέον το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου.

Αναλυτικά:

 

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Ο καιρός στην Πάτρα

Στην Πάτρα, τις επόμενες δύο ημέρες θα εκδηλωθούν μπόρες με θερμοκρασία στους 11 βαθμούς κελσίου ενώ οι άνεμοι θα κινηθούν από 25 έως 40 χλμ την ώρ, σύμφωνα με το weather.com.

Το πορθμείο του Ρίου- Αντιρρίου έμεινε κλειστό σήμερα Τετάρτη από τις 2 τα ξημερώματα και πλέον άνοιξε και επαναλειτουργεί. 

"Ύφεση των καιρικών φαινομένων στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Η κυκλοφορία των οχημάτων και η διέλευση των πεζών διεξάγεται κανονικά" γράφει η ανακοίνωση της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου.

Κλειστό το λιμάνι της Κυλλήνης

Κλειστό θα παραμείνει το λιμάνι της Κυλλήνης ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα δρομολόγια για Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά δε θα πραγματοποιούνται μέχρι το βράδυ αφού υπάρχει απαγορευτικό που ισχύει μέχρι τις 00:30.

Όπως αναφέρει το meteo, η θερμοκρασία θα συνεχίσει την πτώση της σε όλη τη χώρα, φτάνοντας στην ελάχιστη τιμή της την Πέμπτη 06/02 ή τις πρώτες ώρες της Παρασκευής 07/02. Στο χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την κατανομή της ελάχιστης θερμοκρασίας που αναμένεται την Πέμπτη 06/02 καθώς και την τιμή της σε 8 μεγάλες πόλεις της χώρας. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιοχές η ελάχιστη θερμοκρασία θα σημειωθεί προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Όσον αφορά τα φαινόμενα, για το υπόλοιπο της Τετάρτης 05/02, χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά των νοτίων ηπειρωτικών και της Ηπείρου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στα νότια ηπειρωτικά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών. Τα φαινόμενα στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Θράκη και ενδεχομένως και σε άλλες νησιωτικές περιοχές, θα είναι κατά τόπους έντονα.

Την Πέμπτη 06/02 χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων και σταδιακά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των παραπάνω περιοχών. Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται και στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το πρωί. Ιδιαίτερα για την Αττική, αναμένονται βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά του νομού που από το πρωί θα επηρεάσουν σταδιακά και περιοχές χαμηλού υψομέτρου κυρίως στα βόρεια του νομού.

Για το υπόλοιπο της Τετάρτης 05/02 οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Στο σχετικό χάρτη φαίνεται η διεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου το απόγευμα της Τετάρτης 05/02. Την Πέμπτη 06/02 οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.

 

Προβλήματα στα λιμάνια

Κλειστή παραμένει η γραμμή Κυλλήνη-Πόρος Κεφαλληνίας λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο και φθάνουν κατα τόπους τα 9 μποφόρ. Κλειστή είναι, επίσης, η γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Οι επιβάτες, οι οποίοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Ψυχρή «εισβολή» με χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της προβλεπόμενης επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σημειώνει ότι έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συνιστά:

   *Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

   *Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

   *Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

   *Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

   *Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

   *Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).

   *Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

   Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

   *Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

   *Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

   *Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

   *Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

   *Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

   *Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

   Αν μετακινούνται πεζή:

   *Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

   *Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις