Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μαθητές της Αχαΐας βάζουν μπροστά τη ρομποτική για να μπει η Πάτρα στο παιχνίδι της ανακύκλωσης!

Μαθητές της Αχαΐας βάζουν μπροστά τη ρομ...

Η ομάδα σχεδίασε τη διεπαφή εφαρμογής για κινητό και συμμετέχουν στον διαγωνισμό FLL2020 το Σάββατο στην Αττική

Μια παρέα 10 μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από Πάτρα, Αίγιο και Δυτική Αχαΐα ερεύνησαν για ποιο λόγο η περιοχή μας δεν εκμεταλλεύεται την 3η σε τζίρο βιομηχανία παγκοσμίως, την ανακύκλωση. Ναι, η βιομηχανία της ανακύκλωσης είναι η τρίτη σε τζίρο παγκοσμίως μετά από αυτές των όπλων και του πετρελαίου και θα μπορούσε να αποδώσει σε μια πόλη του μεγέθους της Πάτρας κέρδος τουλάχιστον μερικά εκατομμύρια ευρώ ετησίως!

Το μόνο που μας απομακρύνει από αυτό το έσοδο, όπως αναφέρουν οι μαθητές χαμογελώντας, είναι ότι "τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα δεν πάνε μόνα τους στον κάδο, δυστυχώς κάποιος πρέπει να τα ξεχωρίσει και να τα πάει". Υποστηρίζουν ότι δεν ανακυκλώνουμε ούτε τα μισά ανακυκλώσιμα απορρίμματά μας, γιατί πολύ απλά μας λείπει ένα κίνητρο. Αυτό του καθαρότερου περιβάλλοντος δεν κινητοποιεί τον καθέναν εξίσου, όμως ένα προσωπικό κέρδος θα διπλασίαζε τον όγκο της ανακύκλωσης στην Πάτρα εύκολα, δεδομένου ότι σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες αυτή τη στιγμή ανακυκλώνεται ποσοστό μικρότερο του 10% των συνολικών απορριμμάτων.

Η ομάδα σχεδίασε τη διεπαφή εφαρμογής για κινητό, καθώς και μικρογραφία πρωτότυπου μοντέλου επίδειξης, η οποία σε συνδυασμό με αισθητήρες στους κάδους ανακύκλωσης της πόλης μας θα πριμοδοτεί τον κάθε πολίτη όταν αυτός ανακυκλώνει. Η εφαρμογή θα λέγεται  "Credits to Benefits" ή εν συντομία C2B και η καινοτομία της έγκειται στο ότι όλη η διαχείριση θα γίνεται σε επίπεδο δήμου χωρίς την παρεμβολή ή την ανάγκη αδειοδότησης άλλων φορέων. Οι χρήστες θα ταυτοποιούνται με βάση τον αριθμό παροχής νερού και θα μπορούν να κερδίσουν μέσω συστήματος πόντων, παροχές από το δήμο όπως: έκπτωση στα Δημοτικά τέλη, παροχή δωρεάν parking σε ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης ή εισιτήρια για εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας κ.λπ.

Η ιδέα δε σταματά εδώ. Οι μαθητές θέλουν να αλλάξουν εντελώς τις όποιες "κακές" συνήθειες έχουν οι συμπολίτες τους απέναντι στο περιβάλλον. Έτσι, πόντοι μπορεί να συλλέγει ο χρήστης και από άλλες δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή άλλων οικολογικών μέσων μεταφοράς. Η ομάδα C2B πιστεύει πως "Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟΚΤΩΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΙΝΗΤΡΑ".

Το πρωτότυπο μοντέλο της ιδέας τους θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στους κριτές και τους επισκέπτες του διαγωνισμού FLL2020 το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Παράλληλα με την έρευνα και το σχεδιασμό της εφαρμογής και του πρωτότυπου μοντέλου, η ομάδα εδώ και μήνες ετοιμάζει και το ρομπότ της για τη φάση του Robot Game του διαγωνισμού.

Την ομάδα ρομποτικής Credits2Benefits του εργαστηρίου Robotica.gr που θα εκπροσωπήσει την πόλη μας, αποτελούν οι μαθητές:

Θοδωρής Βαφέας

Πένυ Κωνσταντινοπούλου

Λουίζ Χαραλαμποπούλου

Παναγιώτης Δαβίλλας

Δημήτρης Κωνσταντινόπουλος

Λαμπρινός Μπουρλέσσας

Πάρις Σπυρόπουλος

Γιώργος  Παπακωνσταντόπουλος

Κωνσταντίνος Τσούσης

Ντίνος Αμαραντίδης

Προπονητές: Ανδρέας Τσιμπούρης, Μέμα Περδίκη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις