Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δάκρυα, κασκόλ, αγκαλιές και τραγούδια αποχαιρετισμού για το Brexit στο Ευρωκοινοβούλιο - ΒΙΝΤΕΟ

Δάκρυα, κασκόλ, αγκαλιές και τραγούδια α...

Η Ευρωβουλή ενέκρινε τη Συμφωνία Αποχώρησης

Με 621 ψήφους υπέρ, σαράντα εννέα κατά και δέκα τρεις αποχές η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σε μια ιστορική όσο και συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση, οι υπέρ του Brexit ευρωβουλευτές τόνισαν πως το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει πίσω την εθνική του κυριαρχία, ενώ οι υπέρ του Remain συνάδελφοί τους επεσήμαναν σε κάθε τόνο ότι ελπίζουν κάποτε να έρθει η ώρα της επιστροφής.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση, σύμφωνα με την οποία η ενωμένη ευρώπη πάντα θα κρατά και θα τιμά τη φιλία που έχτισε με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο δε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι επικαλέστηκε τα λόγια της δολοφονηθείσας βουλευτή Τζο Κοξ που είχε πει ότι όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν.

Μόλις ακούστηκε το αποτέλεσμα, οι Βρετανοί ευρωβουλευτές, αλλά και πολλοί συνάδελφοί τους από διάφορες εθνικότητες, ξεκίνησαν να τραγουδούν ένα σκοτσέζικο τραγούδι που συνήθως λέγεται για τη νέα χρονιά. Κρατώντας τα χέρια μεταξύ τους, κράδαιναν τα κασκόλ που φορούσαν οι περισσότεροι, που ανέγραφαν «πάντα ενωμένοι» και «ενωμένοι στη διαφορετικότητα 1973-2020», παραπέμποντας στα χρόνια παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Συμφωνία Αποχώρησης υποβάλλεται στο Συμβούλιο, το οποίο καλείται να ψηφίσει κι αυτό υπέρ ή κατά. Παρ' όλο που στην Ευρωβουλή αρκούσε η απλή πλειοψηφία, όπως προβλέπει το Άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ, το Συμβούλιο χρειάζεται ειδική πλειοψηφία, η οποία καθορίζεται από το άρθρο 238 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ. Με άλλα λόγια, για να εγκριθεί από το Συμβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης χρειάζεται να ψηφίσουν υπέρ της 20 κράτη-μέλη που θα εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1973 και φεύγει 47 χρόνια μετά, στις 23:00 GMT της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου 2020 (01:00 ώρα Ελλάδας/Κύπρου). Οι ευρωβουλευτές του μέχρι εκείνη την ώρα θα πρέπει να έχουν αδειάσει τα γραφεία τους, αφού ουσιαστικά χάνουν τη δουλειά τους!

Όσον αφορά στον αριθμό των ευρωβουλευτών, αυτός θα μειωθεί από τους 751 στους 705.

Οι 46 από τις 73 έδρες που εκλέγει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωβουλή θα διατεθούν για μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες προορίζονται για ευρωβουλευτές, καθώς ενδεχομένως κάποιες να μην πληρωθούν με σκοπό το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Κοινοβοουλίου να μειωθεί. Εξάλλου, το άρθρο 14 της Συνθήκης της ΕΕ ορίζει τον μέγιστο αριθμό ευρωβουλευτών στους 750 + ο/η πρόεδρος.

Οι υπόλοιπες 26 έδρες θα ανακατανεμηθούν σε 14 υποεκπροσωπούμενα κράτη-μέλη βάσει της αρχής της φθίνουσας αναλογικότητας (τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη έχουν κατ' αναλογία πληθυσμού λιγότερες έδρες από τα μικρότερα). Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν από πέντε έδρες σε Γαλλία και Ισπανία, από τρεις σε Ιταλία και Ολλανδία, δύο στην Ιρλανδία και από μία σε Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Σλοβακία, Κροατία, Εσθονία, Πολωνία και Ρουμανία.

*ethnos/ euronews

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις