Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 Αγιά Σοφιά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα κοινόχρηστα ποδήλατα μπαίνουν ξανά στην καθημερινότητα της Πάτρας

Τα κοινόχρηστα ποδήλατα μπαίνουν ξανά στ...

Έχουν τοποθετηθεί 50 ποδήλατα σε εννέα σημεία του κέντρου

Δειλά – δειλά ο Δήμος της Πάτρας ξαναβάζει τα κοινόχρηστα ποδήλατα στην καθημερινότητα των κατοίκων του κέντρου της πόλης. Μετά την οδυνηρή εμπειρία της προηγούμενης περιόδου, όπου το σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων, στιγματίστηκε από κλοπές και εκτεταμένους βανδαλισμούς των ποδηλάτων, η δημοτική Αρχή προχωρά πιο συντηρητικά στην εφαρμογή του συστήματος, το οποίο είχε αγκαλιαστεί από τους Πατρινούς.

Υπενθυμίζουμε ότι, μέσω του έργου CIELO, εγκαταστάθηκε τον Μάιο του 2016, το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων με πέντε σταθμούς και 30 ποδήλατα, ενώ σε συνεργασία με την περιφέρεια, λειτούργησαν συνολικά 11 σταθμοί με 70 ποδήλατα.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς κι ενώ το σύστημα είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων πολιτών, αφού ο αριθμός των κατόχων καρτών είχε φτάσει τις 1.300, κάποιοι, άρχισαν συστηματικά να προκαλούν καταστροφές και βανδαλισμούς, με αποτέλεσμα να καταστραφούν σχεδόν όλα τα ποδήλατα.

Μάλιστα, δεν αρκέστηκαν στην καταστροφή ποδηλάτων και σταθμών, αλλά πέταξαν και δύο ποδήλατα στη θάλασσα, τα οποία περιμαζεύτηκαν και αποκαταστάθηκαν οι φθορές τους. Το συνολικό κόστος της αποκατάστασης των ζημιών έφτασε τις 70.000 ευρώ.

Ξανά στους σταθμούς τα κοινόχρηστα ποδήλατα

Το τελευταίο διάστημα τα κοινόχρηστα ποδήλατα, επιδιορθωμένα πλέον, επιστρέφουν στους σταθμούς. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, περί τα 50 ποδήλατα, σε εννέα σταθμούς, με την προοπτική τα ποδήλατα να γίνουν εξήντα και να λειτουργήσουν και οι 11 σταθμοί, οι οποίοι είναι: Νότιο Λιμάνι, πάρκινγκ «Γ. Καλεντζιώτη», Τριών Ναυάρχων και Μαιζώνος, Τριών Συμμάχων, πλατεία Γεωργίου, πλατεία Όλγας, πλατεία Καποδίστρια, 28ηςΟκτωβρίου, Ψηλαλώνια, Αγορά Αργύρη, και στον σταθμό υποδοχής «Κανελλόπουλος».

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν από το Δήμο Πατρέων πέντε info kiosk, για την ενημέρωση των κατοίκων αναφορικά με το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, στον Νότιο Λιμάνι, στο πάρκιν «Γ. Καλεντζιώτης», στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στην πλατεία Γεωργίου και έξω από την Αγορά Αργύρη.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον των Πατρινών

Το σύστημα των κοινόχρηστων ποδηλάτων είχε τύχει θετικής αποδοχής από την τοπική κοινωνία, καθώς οι εγγεγραμμένοι στο σύστημα, είχαν ξεπεράσει τους 1.500. Όπως ανέφερε στο thebest.gr, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού - Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης και Δημοτικής Περιουσίας,  Μιχάλης Αναστασίου, μέχρι τώρα έχουν γίνει προς τον Δήμο 370 αιτήσεις για την έκδοση κάρτας χρήσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων, εκ των οποίων οι 250 είναι για ανανέωση.

Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων εξυπηρετεί ατομικές μετακινήσεις από ένα σημείο – αφετηρία προς άλλο σημείο – προορισμό, χωρίς υποχρέωση επιστροφής του ποδηλάτου στην αφετηρία. Προϋπόθεση για τη χρήση του κοινόχρηστου ποδηλάτου, που είναι δωρεάν, είναι η εγγραφή στην υπηρεσία και η απόκτηση της προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήστη. Όπως έχει ανακοινώσει ο Δήμος Πατρέων:

Η εγγραφή στο σύστημα μπορεί να γίνει στο Δημαρχείο, στη γραμματεία της Διεύθυνσης Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης στο ισόγειο του Δημαρχείου (Μαιζώνος 108).

Απαραίτητη προϋπόθεση η προσκόμιση των ακόλουθων δικαιολογητικών:Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του διαβατηρίου. Φωτοαντίγραφο Λογαριασμού ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ, κλπ) για την «ταυτοποίηση» της μόνιμης κατοικίας.

Οι ήδη εγγεγραμμένοι χρήστες στο σύστημα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την εγγραφή τους.

Αυτή γίνεται με δύο τρόπους: Με ένα mail στη διεύθυνση [email protected] στο οποίο θα αναφέρουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, αριθμό κάρτας που κατέχουν, διεύθυνση, Ταχυδρομικό Κώδικα, αριθμό κινητού τηλεφώνου, αριθμό δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου) ή προσκομίζοντας τα ίδια στοιχεία στη γραμματεία της Διεύθυνσης Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης στο ισόγειο του Δημαρχείου (Μαιζώνος 108).

Στην περίπτωση που ήταν χρήστες του συστήματος αλλά έχουν απωλέσει την ηλεκτρονική κάρτα μπορούν με τους ίδιους  τρόπους να επανεγγραφούν, δηλώνοντας την απώλεια της κάρτας τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΣΚΠ Πάτρας υπάρχουν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας: patras-bikes.gr

 

Ειδήσεις