Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Προβάλλεται στις αίθουσες το «Ντοκουμέντο-Η Μάχη της Αθήνας» του Τάσου Λέρτα

Προβάλλεται στις αίθουσες το «Ντοκουμέντ...

Σε νέες ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες

Με αφορμή την επέτειο των 75 χρόνων από τη Μάχη της Αθήνας, το 1944, η εταιρεία διανομής NEW STAR παρουσιάζει από τις 19/12/2019 για 1η φορά στην μεγάλη οθόνη το ακυκλοφόρητο, προφητικό ντοκουμέντο του Τάσου Λέρτα με τίτλο «Ντοκουμέντο-Η Μάχη της Αθήνας» παραγωγής του 1982.

Το επίκαιρο και σήμερα φιλμ προβάλλεται σε ψηφιακά αποκαταστημένη κόπια.

Σκηνοθεσία και σενάριο: ΛΕΡΤΑΣ ΤΑΣΟΣ

Μοντάζ: ΑΛΕΠΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

Μουσική Σύνθεση: ΜΠΛΑΦΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Παραγωγός: ΛΕΡΤΑΣ ΤΑΣΟΣ, 1982

Διάρκεια: 84 λεπτά.

Σύνοψη

Το ντοκιμαντέρ «Ντοκουμέντο -Η Μάχη των Αθηνών», αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, από την 4η Αυγούστου του 1936 έως την 4η Δεκεμβρίου του 1944.

Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε ένα μοναδικό υλικό - αποσπάσματα από τα  επίκαιρα εκείνης της εποχής, που ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα. Για  δέκα χρόνια, ο σκηνοθέτης ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής για να αποκαταστήσει την αλήθεια και κομμάτι-κομμάτι μάζεψε εικόνες και επει­σόδια, ψάχνοντας σε ατομικές συλλογές και κινηματογρα­φικά αρχεία εκείνων των χρόνων. Μας παραδίδει ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, που αποτυπώνει την αλήθεια αυτών των χρόνων που βασάνισαν την Ελλάδα και τους Έλληνες και που δεν είχε ποτέ πραγματικά φωτιστεί.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος ο Αναστάσιος Λέρτας, μετά από χρόνια αναζητήσεων αποτυπώνει τα γεγονότα και γοητεύει με τη μοναδικότητα του κινηματογραφικού υλικού του. Βλέπουμε το χρονικό των ευτυχισμένων ημερών της νίκης των Ελλήνων δημοκρατών επί του φασισμού και το χρονικό των τραγικών γεγονότων, όταν με τη βοήθεια των αγγλικών στρατευμάτων οι μοναρχο-φασίστες κλέβουν αυτή τη νίκη από το λαό. Η μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας υπήρξε αρκετά δύσκολη και η ταινία αποτελεί ερμηνεία της, αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Ο Τάσος Λέρτας, δημιουργός του φιλμ, πανεπιστημιακός, λογοτέχνης και ντοκιμαντερίστας απέσπασε το βραβείο «Ειρήνης και Φιλίας των Λαών» μέσα από 106 χώρες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, το 1983. Ο Αναστάσιος Λέτρας έχει γεννηθεί στο ΣμόκοΒο Καρδίτσας το 1939. Είναι Πτυχιούχος Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου όπως επίσης και Πτυχιούχος Δραματικής Σχολής Θεάτρου και Κινηματογράφου ΕΑΚΕΠΑ.

 NTOKOYMENTO AΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Ο Ράιτ, ένας Βρετανός στρατιώτης στην Ελλάδα, γράφει στους δικούς του:

«Ντρέπομαι. Ντρέπομαι τρομερά για το ρόλο που παίζει εδώ η Βρετανία. Θα ήθελα να ήμουν στη Βουλή των Κοινοτήτων και να ακούσω και να μπω στη συζήτηση. Θα εκσφενδόνιζα τη ντροπή των πράξεών μας, στο πρόσωπο της Κυβερνήσεως που είναι υπεύθυνη γι’ αυτά τα εγκλήματα. Η Δημοκρατία μας, μπουκώνεται στον Ελληνικό λαό με τις σφαίρες. Για πιο λόγο αποχωριστήκαμε, γιατί αποχωρίστηκα από τα παιδιά; Για πιο λόγο έχει η χώρα μας ολοκλήρητικοποιηθει, για πιο λόγο έχει η χώρα μας ματώσει, βομβαρδιστεί, ούτε ο Θεός ξέρει πια. Ειλικρινά είμαι βαθιά κλονισμένος, από τις εξελίξεις που έχουν πάρει τα πράγματα. Και δεν είμαι μόνος.»[...]

Από Τσώρτσιλ προς Λίμπερ:

5 Δεκεμβρίου 1944

«Πρέπει να υποχρεώσετε τον Παπανδρέου να κάνει το καθήκον του και να τον διαβεβαιώσετε ότι αν το κάνει, θα υποστηριχθεί με όλες τις δυνάμεις μας. Αν παραιτηθεί, φυλακίστε τον, έως ότου συνέλθει, όταν πια θα έχουν τελειώσει οι μάχες. Θα μπορούσε το ίδιο καλά να «αρρωστήσει» και να μην μπορεί να τον πλησιάσει κανείς. Έχει περάσει ο καιρός που η οποιαδήποτε ομάδα Ελλήνων πολιτικών θα μπορούσε να επηρεάσει αυτήν την εξέγερση του όχλου. Η μόνη του ελπίδα, είναι να βγει από αυτήν την κατάσταση, τασσόμενος ανεπιφύλακτα στο πλευρό μας. Θα δείτε στο αμέσως επόμενο τηλεγράφημά μου ότι ανέθεσα το όλο θέμα της άμυνας των Αθηνών, της διαχειρίσεως του νόμου και της τάξεως, στα χέρια του στρατηγού Σκόμπι και ότι τον διαβεβαίωσα πως θα υποστηριχθεί έστω κι αν κρίνει αναγκαίο να χρησιμοποιήσει οσηδήποτε βία».

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και την προβολή της θεωρίας του ζωτικού χώρου πυκνώνουν τα σύννεφα για ένα μεγάλο πόλεμο.

Οι περισσότερες χώρες που έγκαιρα σχεδιάζουν το μέλλον των λαών τους άρχισαν φανερά και μυστικά να περνούν τα μέτρα τους.

Ή Ελλάδα που από την προηγούμενη εικοσαετία συγκλονίζεται από κομματικές έριδες και πραξικοπήματα βρίσκεται τη στιγμή αυτή κάτω από  την τετραυγουστιανή δικτατορία.

Οι Δημοκρατικοί και Αριστεροί πολίτες και πολιτικοί είναι εξόριστοι ή υπό περιορισμό. Οι Στρατιωτικοί πού έχουν την ευθύνη τον επιτελικών σχεδίων άμυνας τής χώρας κάνουν του κόσμου τα σχέδια σέ περίπτωση επίθεσης. Έκτος απ’ αυτό πού πραγματικά συνέβη.

Και το Αλβανικό Έπος είναι αποτέλεσμα τής πίστης του ’Ελληνικού Λαού και Στρατού παρά αποτέλεσμα επιτελικών σχεδίων.

Η κατάρρευση του μετώπου οδηγεί τη χώρα στη Γερμανοϊταλική Κατοχή και ορισμένους στρατιωτικούς και πολιτικούς σε συνεργάτες των καταχτητών. Η αντίσταση του λαού αρχίζει. Ένοπλοί στην ύπαιθρο, στις πόλεις  και προπάντων στην Αθήνα, με απεργίες, διαδηλώσεις, συνθήματα κλπ. κόμματα και οργανώσεις με συμφωνίες και διαφορές, δίνουν πολιτικές και στρατιωτικές μά­χες με τον καταχτητή και τους συνεργάτες του. [...]

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture