Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι Άθλιοι των Πατρών - Το προφίλ των απόρων και των άστεγων της πόλης

Οι Άθλιοι των Πατρών - Το προφίλ των από...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Τα στοιχεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων για τους ανθρώπους που βοηθά να επιβιώσουν

Η φτώχεια στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια διογκώθηκε με αποτέλεσμα οι άστεγοι να αυξάνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων οι άστεγοι είναι πλέον αρκετές εκατοντάδες κι αν προστεθούν κι αυτοί που ζουν κάτω από κακές συνθήκες σε σπίτια ερείπια ή εγκαταλελειμμένα ο αριθμός να αυξάνεται κατά πολύ.

Περισσότερες από 1.500 περιπτώσεις απόρων ή αστέγων κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μέσα από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πατρέων οι αρμόδιοι υπάλληλοι, είτε προσφέροντας τους φαγητό σε σταθερή βάση, είτε χορηγώντας αιτήσεις βεβαίωσης αστεγίας είτε φροντίζοντας να στεγαστούν στην πανσιόν που νοικιάζει μέχρι το τέλος του χρόνου για το λόγο αυτό.

Η πλειοψηφία των απόρων της Πάτρας που προστρέχουν στο δήμο για βοήθεια είναι οικογένειες, αρκετές μονογονεϊκές, με μέλη που δεν έχουν εργαστεί για διάφορους λόγους για χρόνια.

Οι περισσότεροι είναι μέσης ηλικίας με προβλήματα υγείας αλλά και πολλοί μοναχικοί ηλικιωμένοι.

Βεβαιώσεις αστεγίας για όσους μένουν σε …ερείπια ή εγκαταλελειμμένα κτίρια

 700 άτομα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού οργανισμού του δήμου Πατρέων Θ. Τουλγαρίδη, υπέβαλαν αίτηση για βεβαίωση αστεγίας, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να λάβουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται μόνο και μόνο αν συνειδητοποιήσει κάποιος πως σε πολλές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί υπάρχουν από πίσω οικογένειες, κάποιες εκ των οποίων πολυμελείς.

Κι αυτοί είναι όσοι έχουν υπό μια έννοια δηλωθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες, γιατί υπάρχουν και άλλοι 100 που ζουν στο δρόμο κάνοντας σπίτι τους πυλωτές πολυκατοικιών και παγκάκια στις πλατείες.

Ο αριθμός αυτός (100 άτομα) είναι οι καταγεγραμμένοι άστεγοι που κοιμούνται σε δρόμους και πλατείες. Άλλοι 25 φιλοξενούνται στην πανσιόν που ενοικιάζει ο Δήμος και προσεχώς θα μεταφερθούν στον χώρο που ετοιμάζεται στην Γούναρη και Μπουκαούρη.

Η πλειοψηφία όμως αρνείται να αφήσει το σημείο που σε απάνθρωπες συνθήκες περνά της καθημερινότητά της.

Περί τα 750 άτομα θα στρώσουν φέτος Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τη βοήθεια της Τράπεζας Τροφίμων του Δήμου Πατρέων. Ήδη από την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η διανομή κρέατος, κοτόπουλου, ζυμαρικών και τροφίμων μακράς διαρκείας για τις γιορτές.

 Είναι αυτοί που ανά δίμηνο λαμβάνουν τη σχετική βοήθεια σε σίτιση.

Ένα 10% είναι μεμονωμένα άτομα και οι υπόλοιποι οικογένειες (μονογονεϊκές και μη) στην πλειοψηφία τους και με τα ενήλικα μέλη μακροχρόνια άνεργους.

Παράλληλα, μηνιαίως δίδεται βοήθεια και σε μαθητές ανήμπορων οικονομικά οικογενειών, με τρόφιμα για κολατσιό στο σχολείο τους, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τους 1.000.

Που απευθύνονται οι έχοντες ανάγκη βοήθειας

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ:

Είναι μια νέα δομή που λειτουργεί συμπληρωματικά στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Πατρέων και αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής και υποδοχής του πολίτη. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.

Στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας. Επίσης απευθύνεται και σε στοχευμένες ευπαθείς ομάδες όπως οι εξαρτημένοι, οι ρομά, οι πρόσφυγες κλπ.

Ποιες υπηρεσίες παρέχει;

*πληροφόρηση, παραπομπή και διασύνδεση με προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης ανάλογα με τις ανάγκες του ωφελούμενου

*υποστήριξη στην υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή, επίδομα στέγασης, για πιστοποίηση αναπηρίας, για συντάξεων γήρατος σε ανασφάλιστους και άλλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας

*ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μαθησιακή στήριξη, διερεύνηση για σχολικές διαρροές, διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής

Κινητή Μονάδα : Η δομή προκειμένου να προσεγγίσει και να εξυπηρετήσει τους πολίτες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και σε επίπεδο γειτονιάς - περιοχής έχει ξεκινήσει την λειτουργία της Κινητής Μονάδας.

Η Κινητή Μονάδα αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό - κοινωνικός λειτουργός / ψυχολόγος / παιδαγωγός που βρίσκεται μία φορά την εβδομάδα στις Δημοτικές Ενότητες και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά οικονομικά και άλλα προβλήματα.

Στην Κινητή Μονάδα μπορούν να απευθύνονται και οι πολίτες που ενδιαφέρονται για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ώστε να τους δίνεται η σωστή πληροφόρηση και να κατευθύνονται κατάλληλα.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ : λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα - Παρασκευή 08:00-16:00. Ώρες εξυπηρέτησης κοινού : 08:30-14:00 Διεύθυνση :Ελ. Βενιζέλου 38 & Σολωμού, Τηλέφωνο : 2614409977 - εσωτερικο 2- για Κέντρο Κοινότητας              

e-mail: [email protected]

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ:

Τρίτη : Δημοτική Ενότητα Ρίου : Κτίριο πρώην Δημαρχείου Ρίου, 1ος όροφος - τηλ. 2613602626

Πέμπτη : Δημοτική Ενότητα Βραχνεϊκων : Ελ. Βενιζέλου 41 & Ι. Σταυροπούλου (πρώην Δημαρχείο) -  τηλ. 2613600730

Παρασκευή: Δημοτική Ενότητα Οβρυάς : Δημοκρατίας 209 (πρώην Δημαρχείο) τηλ 2613600914

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις