Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επιστροφή στο παραδοσιακό πνεύμα των Χριστουγέννων - Οι αγρυπνίες της παραμονής στην Πάτρα

Επιστροφή στο παραδοσιακό πνεύμα των Χρι...

Σε ποιές εκκλησίες της Πάτρας θα γίνει αγρυπνία

Τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων είθισται στα νεότερα χρόνια οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι να εκκλησιάζονται ανήμερα το πρωί και μάλιστα οι ιεροί ναοί είναι κατάμεστοι από κόσμο που σπεύδει να προσκυνήσει τη γέννηση του θεανθρώπου στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ και να ανάψει το κεράκι του αλλά και να μεταλάβει. Πολλοί μάλιστα έχουν ξεκινήσει τη 40ήμερη νηστεία των Χριστουγέννων από τα μέσα Νοεμβρίου και την τηρούν απαρέγκλιτα ώστε να κοινωνήσουν τα Χριστούγεννα και μετά να γευτούν τις λιχουδιές των γιορτινών ημερών.

Μπορεί λοιπόν ο εκκλησιασμός να γίνεται κατά παράδοση το πρωί (σε κάποιους ιερούς ναούς η ιερά ακολουθία θα ξεκινήσει αρκετά πρωί όπως στο ναό Παντανάσσης όπου η 1η Θεία λειτουργία θα είναι από τις 5.30 το πρωί έως τις 8.30 για να ακολουθήσει η 2η Θεία λειτουργία στις 9 με 10.30 το πρωί), ωστόσο τα τελευταία χρόνια κάποιες ενορίες και μάλιστα πολύ κεντρικές πραγματοποιούν ιερές αγρυπνίες τη νύχτα των Χριστουγέννων που τελούνται σε κατάμεστους από πιστούς εκκλησίες. Όπως μάλιστα αναφέρουν όσοι έχει τύχει να παρακολουθήσουν τις Χριστουγεννιάτικες αυτές αγρυπνίες, έχουν να πουν πως η ατμόσφαιρα είναι εξόχως υποβλητική θυμίζοντας διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Έτσι ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως και φέτος όπως και πέρυσι, στο νέο ιερό ναό του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου, θα τελεστεί την παραμονή των Χριστουγέννων, την Τρίτη 24/12/2019 ιερά αγρυπνία από τις 10 το βράδυ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα όπου θα προεξάρχουν οι ιερείς του ναού. Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, προϊστάμενος του ναού ανέφερε στο thebest.gr πως πέρυσι στην αντίστοιχη ιερά αγρυπνία ο ναός του Αγίου Ανδρέου είχε γεμίσει από κόσμο και μάλιστα και από πολλά νέα παιδιά. Πάντως μπορεί & φέτος να τελεστεί Χριστουγεννιάτικη αγρυπνία αλλά και ανήμερα το πρωί θα υπάρχει ιερά ακολουθία τόσο στον παλαιό όσο και στο νέο ναό όπου μάλιστα θα χοροστατήσει και θα ανταλλάξει ευχές με τους πιστούς ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος είθισται την παραμονή των Χριστουγέννων το απόγευμα στον εσπερινό να λειτουργεί στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελιστρίας στην οδό Μαιζώνος.

Στο μεταξύ δεν θα είναι μόνο ο Άγιος Ανδρέας που θα υποδεχτεί τη γέννηση του Θεανθρώπου με ιερά ακολουθία τις βραδινές ώρες αλλά και η ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομήτισσας. Όπως μας είπε ο αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος από τη Μητρόπολη Πατρών, στο μοναστήρι στον ομώνυμο λόφο της Πάτρας η ιερά αγρυπνία για τα Χριστούγεννα θ’ αρχίσει στις 22.00 και θ’ ολοκληρωθεί περί τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Αγρυπνία το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων θα έχει και ο ιερός ναός Αγίας Μαρίνας Μακρυγιάννη όπου και εδώ αναμένεται ο ναός να γεμίσει από κόσμο ενώ πέρυσι αντίστοιχο εγχείρημα είχε κάνει και η ενορία του Αγίου Διονυσίου Πατρών και ενδεχομένως να το επαναλάβει & φέτος.   

Στο μοναστήρι του Ομπλού αλλά και στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία απέναντι από το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 409, οι ιερές ακολουθίες για τα Χριστούγεννα θα γίνουν κανονικά το πρωί της Τετάρτης.

Τέλος για τα μέλη της Καθολικής κοινότητας της Πάτρας που εκκλησιάζονται στον Καθολικό ιερό ναό του Αγ. Ανδρέα στην οδό Μαιζώνος, η αγρυπνία των Χριστουγέννων θ’ αρχίσει στις 23.30 υπό το φως των κεριών ενώ το πρωί η Θεία λειτουργία θα ξεκινήσει στις 10.30.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις