Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άσφαλτος με Σβαρόφσκι στο Καλλιμάρμαρο στην «πιο σύγχρονη διάβαση πεζών στην Ευρώπη»

Άσφαλτος με Σβαρόφσκι στο Καλλιμάρμαρο σ...

Δείτε ΦΩΤΟ

Άσφαλτο στρωμένη με κρύσταλλα Σβαρόφσκι, φανάρια της ίδιας εταιρείας φτιαγμένα ειδικά για την γενιά που περπατά σκυφτή (head down generation) λόγω συνεχούς χρήσης κινητού και ειδικές διατάξεις ηχοπληροφόρησης, περιλαμβάνει η «πιο σύγχρονη διάβαση πεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που εγκαινιάστηκε μπροστά από το Καλλιμάρμαρο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Στα εγκαίνια παρέστη και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος που πέρασε την διάβαση πάνω στο αμαξίδιο του, καθώς μέσα στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται και διατάξεις ειδικά κατασκευασμένες για την διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία.

Αναλυτικά στον εξοπλισμό της «έξυπνης διάβασης» περιλαμβάνονται:

Φανάρια για την ρύθμιση της κυκλοφορίας κατασκευασμένα από την Siemens. Περιλαμβάνουν και φωτεινές ενδείξεις που μετρούν ανάποδα τον χρόνο μέχρι να ανάψει το φανάρι από πράσινο σε κόκκινο και αντίστροφα.

Ειδική κόκκινη λάμπα που ανάβει για τους πεζούς μαζί με τον «Σταμάτη». Αυτή η λάμπα (από την εταιρία Σβάρκο, θυγατρική της Σβαρόφσκι) φωτίζει την άσφαλτο και έχει σκοπό να προειδοποιεί όσους περπατούν σκυφτοί λόγω προσήλωσης στην οθόνη του κινητού τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, ο εθισμένος στο κινητό πεζός να σηκώσει το κεφάλι για να δει αν το φανάρι είναι κόκκινο αλλά απλώς βλέπει την αντανάκλασή στην άσφαλτο. Όταν είναι μέρα, πάντως, καλύτερα να σηκώνει το κεφάλι...

Συσκευές ηχοπληροφόρησης προσαρμοσμένες σε κάθε φανάρι. Αυτές παράγουν ήχο που πληροφορεί όσους έχουν προβλήματα όρασης για το αν πρέπει να σταματήσουν ή να προχωρήσουν στην διάβαση. Παράλληλα, η ίδια συσκευή έχει από κάτω κουμπί που με το πάτημά του ενημερώνει τον πεζό για το ακριβές σημείο της πόλης που βρίσκεται (π.χ. Κόμβος Καλλιμάρμαρου με κατεύθυνση προς Ηρώδου Αττικού).

Φωτεινές λάμπες που είναι καρφωμένες στην άσφαλτο ακριβώς εκεί που αρχίζει η διάβαση. Εκπέμπουν έντονο κόκκινο φως όταν το φανάρι είναι κόκκινο για τα οχήματα και αποτελούν πρόσθετο στοιχείο προειδοποίησης για τους οδηγούς. Αντίστοιχα τέτοια φώτα έχουν τοποθετηθεί και στην διάβαση πεζών που συνδέει την Πλατεία Συντάγματος με τον πεζόδρομο της Ερμού.

Η διάβαση είναι βαμμένη λευκή με ειδική μπογιά που περιέχει μέσα κρυστάλλους Σβαρόσφσκι. Ο σκοπός δεν είναι η δημιουργία πολυτελούς... ατμόσφαιρας αλλά η πρόκληση της μέγιστης αντανάκλασης για να προειδοποιεί τους οδηγούς ότι πρέπει να προσέχουν τους πεζούς.

Μετεωρολογικό σταθμό και σταθμό μέτρησης μικροσωματιδίων που θα στέλνει απευθείας δεδομένα για τον καιρό και την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο νέο Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής που εγκαινίασε νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα και τα ακριβά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, ο κόμβος που δημιουργήθηκε πιλοτικά αντιστοιχεί σε αξία 50.000 ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και κάποιες εργασίες που έγιναν στην διάβαση Πλατείας Συντάγματος-Ερμού η αξία ανεβαίνει στις 70.000 ευρώ. Αρμόδιοι της Περιφέρειας, πάντως, τόνιζαν ότι δεν σημαίνει πως θα χρησιμοποιηθούν τα ίδια υλικά όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα για την μετατροπή εκατοντάδων διαβάσεων σε «έξυπνες» στην Περιφέρεια Αττικής.

Στην ομιλία του, ο κ.Πατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια μεριμνά για την οδική ασφάλεια και την διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες και υποσχέθηκε ότι διαβάσεις πεζών σαν και αυτήν που εγκαινίασε σήμερα θα δημιουργηθούν άμεσα σε 200 σημεία του οδικού δικτύου. Συνολικά, υπολογίζεται ότι η Περιφέρεια διαθέτει πάνω από 2.000 διαβάσεις πεζών που σήμερα εξυπηρετούνται με πολύ χαμηλές προδιαγραφές τόσο ως προς τα φανάρια αλλά και αναφορικά με την άσφαλτο και την διαγράμμιση.

στοιχεία:ethnos.gr

φωτογραφίες:eurokinissi

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις