Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Άσχημα μαντάτα για τον δρόμο Πάτρα - Πύργος

Άσχημα μαντάτα για τον δρόμο Πάτρα - Πύργος
Μάκης Μπαλαούρας

Του Μάκη Μπαλαούρα

Υψηλόβαθμα, και με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, στελέχη του υπουργείου Υποδομών, ανησυχώντας έντονα για τη «δολιοφθορά» (όπως τη λένε) του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου, έλυσαν τη σιωπή τους, αρχίζοντας πια να μιλούν δυνατά προς πολλές κατευθύνσεις:

1. Αναφέρουν πως μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ και υπουργός ο Κ. Καραμανλής, ήλθαν σε συνεννόηση με τους «εθνικούς εργολάβους» της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται την Ολυμπία Οδό.

2. Η κοινοπραξία (ή μέρος της) θα πάρει το δρόμο Πάτρας – Πύργου χωρίς ή με ασήμαντη 5%, έκπτωση, ενώ παράλληλα, επειδή το έργο θα απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούμενο με εθνικούς πόρους και θα επιβληθούν ΔΙΟΔΙΑ!

3. Ο υπουργός αραδιάζει ένα σωρό ψέματα, ότι δήθεν ουσιαστικά δεν γίνονται εργασίες από τις 5 εταιρίες, «κοροϊδεύουν με κάποια παλιομηχανήματα για να δημιουργούν την  αίσθηση ότι κάτι  κάνουν», όπως ανερυθρίαστα δήλωσε στη Βουλή. 

4. Ο υπουργός, επιπλέον, αποπειράται να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ότι αποζημιώσεις δε θα δοθούν για τις πέντε συμβάσεις, αλλά …για μία!

5. Ταυτόχρονα, άρχισε να υπονομεύει ως αναξιόπιστες τις εταιρίες που έχουν αρχίσει τις εργασίες τους εδώ και 8 με 5 μήνες, λέγοντας ότι ζήτησαν εκατομμύρια για να καθαρίσουν σκουπιδότοπους, που οι ίδιες δημιούργησαν.

6. Παράλληλα, τις εκβιάζει δια του οικονομικού τους στραγγαλισμού, μη καταβάλλοντας τις, εκ των συμβάσεων, υποχρεώσεις του δημοσίου, όπως προκαταβολές, ούτε καν δαπάνες τους για πραγματοποιημένες εργασίες τους.

7. Θεωρεί ότι με τον εκβιασμό του, θα πέσουν στα γόνατα του, εξασφαλίζοντας τη σιωπή και την αδράνεια τους από νομικές προσφυγές, τάζοντας τους ότι θα τους «προσέξει» σε άλλα έργα ή συνεργασία με τη κοινοπραξία τη Ολυμπίας Οδού. 

Πόσα πήραν οι «εθνικοί εργολάβοι»

8. Στις 29/1/19 στις Επιτροπές Οικονομικών-Παραγωγής είχε προσκληθεί ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κατάινεν, όπου, ως εισηγητής, παρουσίασα την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που καταλόγιζε ευρεία διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε έργα υποδομών. Για τον αυτοκινητόδρομο της  Ολυμπίας Οδού εκτιμούσε ότι υπήρξε αύξηση του κόστους κατά 60%, με ταυτόχρονη μείωση της έκτασης του δρόμου κατά 45%. Δηλαδή, πρόσθετο κόστος για το Δημόσιο ύψους 238,5 εκατ. Επιπλέον, πήραν 440 εκατ. για επιπρόσθετες πληρωμές, γεγονός που ανέβασε το τελικό κόστος του αυτοκινητοδρόμου από τα 4 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο,  σε 13 εκατ..

Με άλλα λόγια και ο σκύλος χορτάτος (οι εργολάβοι) και η πίτα ολάκερη (η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου).     

9. Οι ίδιοι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες προειδοποιούν ότι ο Κ. Καραμανλής, με αφορμή τις πρόσφατες καταιγίδες, που κατέστησαν την Ολυμπία Οδό όχι μόνο αδιάβατη, αλλά και επικίνδυνη,  ετοιμάζεται να τους προικίσει με επιπλέον 350 εκ. για τις εγκληματικές κακοτεχνίες τους…..         

Κρίσιμο το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο

Σήμερα συνέρχεται το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΔΕ με σημαντικά θέματα. Πέραν του επαναπλημμυρισμού της Λίμνης Μουριάς, που φαίνεται ότι θα έχει θετική πορεία, υπάρχουν δύο εξαιρετικής σημασίας θέματα.

α) Εξορύξεις στο Κατάκολο: Είναι σίγουρο πως θα ακουστούν τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις. Χρειάζεται όμως η έντονα αρνητική πολιτική στάση των θεσμικών παραγόντων για ένα έργο που πέραν ότι προσδίδει στη χώρα και Ηλεία ένα ασαφές και μελλοντικά απροσδιόριστο οικονομικό όφελος, το σημαντικά σπουδαιότερο είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ένα Νομό που στηρίζεται οικονομικά στη παραδεισένια φύση του, ενώ, παράλληλα θα συμβάλλει στη κλιματική κρίση, όταν παγκοσμίως πια οι εξορύξεις και η χρήση των προϊόντων τους καταγγέλλονται ως η κύρια πηγή αυτής.

β) Ο δρόμος Πάτρας – Πύργου: Να επαναδραστηριοποιηθεί το μέτωπο των Δήμων της Ηλείας και να ηγηθεί ενός δυναμικού αγώνα για να μη περάσουν οι επικίνδυνες δολιχοδρομίες και υπόγεια «δούνε και λαβείν» του Κ. Καραμανλή, που θα στείλουν το έργο στις καλένδες, θα πολλαπλασιάσει το κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, θα πληγεί η τοπική οικονομία (και με τα διόδια), με μόνους κερδισμένους τα γραφεία κηδειών…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις