Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Παράνομες χρεώσεις που… «βγάζουν μάτι» από οφθαλμίατρους στην Πάτρα

Παράνομες χρεώσεις που… «βγάζουν μάτι» α...

Ζητούν χρήματα για «χρήση μηχανημάτων»  

 

 

Αντιμέτωποι με καταστάσεις που δυσκολεύουν τη ζωή τους βρίσκονται οι Πατρινοί που θέλουν να εξεταστούν από οφθαλμίατρο μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς όλα τα ραντεβού στα πολυιατρεία του Οργανισμού είναι κλεισμένα μέχρι τις αρχές του 20020, ενώ οι ιδιώτες γιατροί καταφεύγουν σε «περίεργες» τακτικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr αυτή την στιγμή, μόλις 2 Δεκεμβρίου, έχουν εξαντληθεί όλα τα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ για οφθαλμίατρο για το έτος 2019.

Όποιος καλεί στους πενταψήφιους αριθμούς (οι οποίοι μάλιστα χρεώνονται με περίπου 1 ευρώ ανά κλήση), έρχεται αντιμέτωπος με αρνητική απάντηση. «Δεν υπάρχουν ραντεβού», είναι η απόλυτη απάντηση που απογοητεύει τους ασφαλισμένους.

Την ίδια αρνητική απάντηση λαμβάνουν και όσοι μπαίνουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Οργανισμού για να κλείσει ένα ραντεβού. Το δε Κέντρο Υγείας της Άνω Πόλης στην οδό Γερμανού δίνει πλέον ραντεβού για το… 2020 με το νωρίτερο να προσδιορίζεται για τις 13 Ιανουαρίου.

Η «Οδύσσεια» όποιου θέλει να εξεταστεί από οφθαλμίατρο δεν τελειώνει όμως εκεί. Όποιος συνεχίζει την αναζήτηση στους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμα μια δυσάρεστη έκπληξη.

Το ρεπορτάζ κατέδειξε ότι σχεδόν το σύνολο των συμβεβλημένων οφθαλμιάτρων ζητά από όσους καλούν να κλείσουν ραντεβού ένα ποσό που κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ για… «χρήση των μηχανημάτων». Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η χρέωση αυτή είναι προβλεπόμενη και ουσιαστικά επιβάλλεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Το ποσό μπορεί να φαίνεται ευτελές όμως στα 200 ραντεβού που δικαιούνται το μήνα με τον ΕΟΠΥΥ ανεβαίνει συνολικά από 1.000 έως και 2.000 ευρώ για κάθε γιατρό.

Το thebest.gr επικοινώνησε για το θέμα με τον πρώην Υποδιοικητή του ΕΟΠΥΥ, τον Αχαιό γιατρό Τάκη Γεωργακόπουλο. Σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε, από την σύμβαση των οφθαλμιάτρων με τον Οργανισμό δεν προβλέπεται καμία τέτοια χρέωση που να σχετίζεται με τον απλό έλεγχο για μυωπία, αστιγματισμό και γενικά όλες τις διαθλαστικές διαταραχές της όρασης. Με άλλα λόγια για την συνηθισμένη κλινική εξέταση των ασφαλισμένων είναι παράνομο να υπάρχει κάποια χρέωση, έστω και συμβολικού χαρακτήρα.

«Μέσα στις συμβάσεις των οφθαλμιάτρων υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που είναι εντελώς δωρεάν για τον ασφαλισμένο. Εάν πρόκειται για κάποιες επιπλέον εξετάσεις οι οποίες προβλέπονται από την σύμβαση, αυτές με μια συγκεκριμένη διαδικασία, πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Κατά συνέπεια η χρέωση των μηχανημάτων για την κλασική κλινική εξέταση, με τον πίνακα στον τοίχο κτλ., είναι παράνομη», ξεκαθαρίζει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ως εκ τούτου οι ασφαλισμένοι δεν υποχρεούνται να πληρώσουν και μάλιστα μπορούν να καταφύγουν σε επώνυμη καταγγελία κατά του γιατρού. Η καταγγελία κατατίθεται στα γραφεία της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. (Μενάνδρου 64 Α, ΤΚ. 104 32), είτε αποστέλλεται στο FAX (210 5219197) ή στο e-mail της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. ([email protected]), είτε μέσω του Γραφείου Διαχείρισης Παραπόνων & Καταγγελιών του ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being