Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΝΗΡΕΑΣ :Έξυπνη λύση ο αλιευτικός τουρισμός

ΝΗΡΕΑΣ :Έξυπνη λύση ο αλιευτικός τουρισμός

Με ενδιαφέρουσες προτάσεις από τα μέλη του ΝΗΡΕΑ έπεσε η αυλαία του 22ου FORUM Ανάπτυξης

 

Η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού από την Πάτρα και τον Κορινθιακό σ’ όλη την Ελλάδα, οι συνέργειες με τα υπουργεία και τους φορείς, η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας άυλης ή υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και η εφαρμογή πολιτικών βιωσιμότητας στην πόλη, είναι ορισμένες από τις έξυπνες λύσεις που μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν παντού.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν τα μέλη της Ένωσης Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού Κόλπου «Ο ΝΗΡΕΑΣ», κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής, κλείνοντας την αυλαία του φετινού 22ου FORUM Ανάπτυξης, στο ξενοδοχείο “Αστήρ”.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο μηχανολόγος μηχανικός, συνιδρυτής της πλατφόρμας Ταξίδια Ψαρέματος www.fishingtrips.gr, Γεώργιος Λουρδής, ο οποίος παρουσίασε εκτενώς τις ευκαιρίες που προσφέρει η δραστηριοποίηση στον τομέα του αλιευτικού τουρισμού, χαρακτηρίζοντάς τον ως το καλύτερο ευρωπαϊκό αγροτικό προϊόν και από τα καλύτερα παγκοσμίως.

«Η χώρα μας μπορεί να γίνει Διεθνής Αλιευτικός Προορισμός. Σήμερα έχουμε περισσότερα από 150 Επαγγελματικά Αλιευτικά με Άδεια Αλιευτικού Τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, μόλις τον τέταρτο χρόνο, από τότε που βγήκε το Νομικό Πλαίσιο. Στόχος μας είναι να έχουμε 500 – 600 ή και περισσότερα Επαγγελματικά Σκάφη Ψαρέματος με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού, σε κάθε περιοχή της Πατρίδας μας και αυτό να προβάλλεται στο Εξωτερικό, (όπου πηγαίνει ο Τουρισμός μας, τα νησιά μας, αλλά και τα υπόλοιπα Αγροτικά Προϊόντα μας, να πηγαίνει και ο Αλιευτικός Τουρισμός – Ψαροκάικο, μαζί με την ιστορία μας στην Θάλασσα, αλλά και τα Μουσεία Αλιείας). Έτσι, θα προσελκύσουμε πολλούς επιπλέον τουρίστες μιας και πολλοί είναι αυτοί, που πρώτα κλείνουν το ψάρεμά τους και στη συνέχεια τις διακοπές τους (π.χ. πέρσι η Ισλανδία είχε 200.000 επισκέπτες για ψάρεμα). Παράλληλα, θα προωθήσουμε τα πολύ γνωστά αγροτικά προϊόντα μας, θα υπάρχει εξοικείωση  των ψαράδων και των οικογενειών τους με το διαδίκτυο, (υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, με την έλλειψη συμμετοχής και ενημέρωσης των ψαράδων, π.χ. Προγράμματα ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ενημέρωση και συμμετοχή σε Ευρωπαϊκές αποφάσεις. κ.α.). Επίσης, θα έχουμε, παραμονή νέων στο επάγγελμα του Ψαρά, αποσυμπίεση των ήδη μειωμένων ιχθυαποθεμάτων και ταυτόχρονα ενίσχυση του εισοδήματος των ψαράδων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουρδής

Καυτηρίασε, την απουσία σχολών Αλιείας και Καραβομαραγκών, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο (διπλάσια από Ιταλία, τριπλάσια από Ισπανία), έχει ήπιο κλίμα και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κ.α  Επεσήμανε πως τα οφέλη θα είναι πολλά εάν αξιοποιήσουμε έξυπνα τα πλεονεκτήματα που έχουμε προσδοκώντας μέχρι και σε50 60 ταξίδια τον πρώτο χρόνο και με αύξηση κατά 10-15% το χρόνο.

«Στη χώρα μας σήμερα δεν έχουμε λιμάνια για να υποστηρίξουν την καινοτόμα ιδέα του αλιευτικού τουρισμού» συνηγόρησε ο Κωνσταντίνος Κουμούτσος, ο οποίος  από την σκοπιά του επαγγελματία ψαρά χαρακτήρισε ως έξυπνη λύση τη συνέργεια των τεσσάρων Υπουργείων που επιβλέπουν  την αλιεία, προκειμένου να μην αφανιστεί ένας κλάδος που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αποτελεί η παράνομη αλιεία ιδίως στις προστατευόμενες περιοχές, η υπεραλίευση και η ερασιτεχνική αλιεία και τόνισε πως θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι χωρίς ασάφεις, παρεμβάσεις και δικλείδες ασφαλείας.

Την αναγκαιότητα συνεργασίας ακόμα και με τους φορείς της εκπαίδευσης με τις εφορείες αρχαιοτήτων και με αναπτυξιακές εταιρείες προκειμένου να επιτευχθεί η ανάδειξη και προστασία της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, με γνώμονα την ήπια ανάπτυξη υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γεώργιος Παλαμάρης, ο οποίος έκανε και τον συντονισμό της εκδήλωσης. Επεσήμανε, εκτός των άλλων, πως επιβάλλεται η ανάδειξη της πολιτιστικής ενοποίησης, ενώ σημείωσε πως η ανάδειξη της αλιείας μπορεί να δώσει διεξόδους στους νέους ώστε να μην εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Τις έξυπνες λύσεις για μια καλύτερη πόλη ανέπτυξε ο Γεώργιος Κανέλλης, επιχειρώντας μια σφαιρική προσέγγιση του θέματος προσεγγίζοντας τα  βασικά πεδία στα οποία απαιτείται η αναζήτηση και η διάχυσή τους, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα απόβλητα, η διαχείριση των ποταμών και ρευμάτων, η ψηφιακή διακυβέρνηση, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι  Έξυπνες λύσεις” για τις πόλεις μας δεν εστιάζουν μόνο στην απαραίτητη γενίκευση της ψηφιοποίησης και της εφαρμογής τεχνολογικών καινοτομιών αλλά πολλές φορές (όπως στην περίπτωση των ποταμών) οι εξυπνότερες λύσεις προκύπτουν όταν ακολουθήσουμε και σεβαστούμε τις ισορροπίες της φύσης, την αρχαία εντολή του “μέτρου”, την επιστροφή σε πρακτικές προσαρμοσμένες στον άνθρωπο, την αποφυγή φαραωνικών επιλογών, την προσήλωση στην βιωσιμότητα τοπικά και παγκόσμια».

Τα Εργαλεία είναι η ανάπτυξη της καινοτομίας, ιδίως της πράσινης, η ψηφιοποίηση οικονομίας, διοίκησης και εξυπηρέτησης του πολίτη, ο έξυπνος συνδυασμός αναψυχής και διατήρησης των φυσικών χαρακτηριστικών των πάρκων ή φυσικών αστικών οικοτόπων, η προσαρμογή αλλά και η αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής μέσω μέτρων μείωσης των αερίων ενώσεων του άνθρακα αλλά και θωράκισης έναντι κινδύνων όπως πχ η διάβρωση των ακτών.Να σημειωθεί τέλος πως την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός των άλλων ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γεώργιος Κουτρουμάνης, καθώς επίσης εκπρόσωποι των οργανώσεων – μελών του ΝΗΡΕΑ ( Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, «Κοινοτοπία» , Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Εξωραϊστικός Σύλλογος  Πύργου Κορινθίας «ΕΡΜΗΣ», «Λύσιππος», Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών, Φιλοξενία», Διαπολιτισμική και Περιβαλλοντική Οργάνωση).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις