Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί το κράτος δεν ενημέρωσε οτι τα χρήματα του Σώρρα δεν υπήρχαν; Οι απαντήσεις που δόθηκαν στο δικαστήριο

Γιατί το κράτος δεν ενημέρωσε οτι τα χρή...

Συνεχίζεται η δίκη του Πατρινού υπόδικου ιδρυτή της "Ελλήνων Συνέλευσις"

Αν η πρόταση του Αρτέμη Σώρρα ήταν αληθινή, θα έπρεπε να έχει τη συνολική περιουσία των 13 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, κατέθεσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, Δημήτρης Τσάκωνας, στη δίκη του ιδρυτή της «Ελλήνων Συνέλευσις» και των συνεργατών του.

Ο κ. Τσάκωνας εξήγησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων γιατί η υπηρεσία του δεν απάντησε επίσημα στους ισχυρισμούς του κ. Σώρρα ότι διαθέτει δισεκατομμύρια, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες που πίστεψαν τα όσα έλεγε.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με την περίπτωση Σώρρα, τον Σεπτέμβριο του 2012, και τις υποσχέσεις του ότι θα εξοφλήσει τα δάνεια της χώρας και των οφειλετών του Δημοσίου. Επίσης, ήταν από τους πρώτους που είδαν την απάντηση των αμερικανικών αρχών ότι οι τίτλοι που επικαλούνταν ο Σώρρας ήταν ανύπαρκτοι.

«Από το 1995 που εργάζομαι, τέτοιες προτάσεις έρχονται πάντα. Είναι συγκλονιστικό το πόσες έρχονται. Αποκαλούνται "funny money", δηλαδή της πλάκας. Δεν απαντάμε ποτέ απευθείας, δεν θέλουμε να παράσχουμε το τεκμήριο της αξιοπιστίας σε τέτοιους ανθρώπους, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Για αυτό και στην προκείμενη περίπτωση δεν υπήρξε απάντηση», είπε ο κ. Τσάκωνας, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνέστησε στις ελληνικές υπηρεσίες που λαμβάνουν τέτοιες επιστολές να μην απαντούν, όπως και έκαναν και στην περίπτωση Σώρρα, προκειμένου «να μην δοθεί άλλοθι ή τεκμήριο αξιοπιστίας» με οποιονδήποτε επίσημο διάλογο.

Ο Δημήτρης Τσάκωνας κατέθεσε ότι ο Αρτέμης Σώρρας είχε κοινοποιήσει την πρότασή του για την εξαγορά του δημόσιου χρέους της χώρας, τόσο στον ΟΔΔΗΧ, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, επικαλούμενος τίτλους του αμερικανικού δημοσίου. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών Σώρρα και είπε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε πως οι περίφημοι τίτλοι τους- οποίους ισχυριζόταν ότι διέθετε- δεν υπήρχαν.

«Ελέγξαμε το ύψος των έντοκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου, που ήταν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, άρα κάποιος δήλωνε ότι κατείχε το 40%. Μετά, ελέγξαμε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπου θα έπρεπε να είναι εκεί. Πρώτος ήταν ο Μπιλ Γκέιτς, με 80 εκατομμύρια δολάρια. Και μόνο με αυτή τη λίστα, προέκυπτε πως αν η πρόταση ήταν αληθινή, τότε διέθετε το συνολικό πλούτο των δεκατριών πλουσιότερων», είπε ο κ. Τσάκωνας, σύμφωνα με το ΑΠΕ και χαρακτήρισε την υποσχετική του Σώρρα «παραμύθια, όπως "το νερό του Καματερού" ή η φραπελιά».

 «Η υπόθεση έπαιρνε διάσταση σε ανθρώπους άνω των 21 ετών, με δικαιοπρακτική ικανότητα. Για το νερό του Καματερού ή για τη φραπελιά, δεν χρειάζεται ανακοίνωση για να πεις στον κόσμο να μην ασχολείται. Οι πολίτες άκουγαν το παραμύθι. Ενδεχομένως και εδώ μέσα να βρίσκονται άνθρωποι που πιστεύουν ότι είμαι μέλος μιας συνομωσίας και για αυτό τα λέω αυτά», κατέθεσε ακόμη ο κ. Τσάκωνας.

Οταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα αν έπρεπε να υπάρξει επίσημη απάντηση, γιατί η απουσία της χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα ότι η σιωπή επιβεβαιώνει την πρόταση, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ τόνισε: «Δεν υπάρχει άγνοια νόμου για κανέναν. Ο ιδιώτης που τα πίστεψε, θα έπρεπε να το ψάξει. Όλες οι υπηρεσίες έπραξαν τα δέοντα, τώρα αν υπάρχει έλλειμμα παιδείας…».

Σε ερώτημα της υπεράσπισης για το αν έπρεπε να υπάρξει επικοινωνία με τις εισαγγελικές αρχές για να προστευθούν οι πολίτες, ο μάρτυρας απάντησε: «Εμείς προστατεύουμε το κράτος. Δεν μας απασχολεί αν χρήζει κάποιος φιλοξενίας σε ψυχιατρικό ή σωφρονιστικό ίδρυμα».

Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις