Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φαρ ουέστ τα σχολεία - Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας στην Πάτρα

Φαρ ουέστ τα σχολεία - Πληθαίνουν τα περ...

Αλλεπάλληλα περιστατικά έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα

Με αφορμή το περιστατικό στην Αμαλιάδα, ανοίγει για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα ο φάκελος «σχολική βία». Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα πληθαίνουν και στη χώρα μας με τη βία να ποικίλη, από λεκτικό εκφοβισμό, μέχρι και επιθέσεις που ενίοτε καταλήγουν και σε σοβαρούς τραυματισμούς. Τα θύματα, υπό το βάρος του φόβου, δεν βρίσκουν πάντα το θάρρος να μιλήσουν.

Την περασμένη Παρασκευή μόλις στην Πάτρα, ομάδα μαθητών από ένα σχολείο επιτέθηκε με πέτρες και πορτοκάλια σε μαθητές άλλου σχολείου την ώρα του διαλείμματος, περιστατικό που ανάγκασε τη διεύθυνση του γενικού λυκείου να ειδοποιήσει την αστυνομία για το συμβάν που φέρονται να προκάλεσαν μαθητές γειτονικού ΕΠΑΛ.

Λίγες μέρες πριν, μαθητές γενικού γυμνασίου πέταξαν μολότοφ στο γραφείο του διευθυντή του σχολείου τους, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες έγινε πανελληνίως θέμα η απόπειρα αυτοκτονίας ενός 16χρονου πατρινού εξαιτίας του bullying που δέχθηκε από συμμαθητή του.

Στη διερεύνηση του σχολικού εκφοβισμού στην Αχαΐα, και μάλιστα στα εσπερινά/νυχτερινά σχολεία στρέφεται η έρευνα του Χρήστου Τέγα, διευθυντή του 1ου Εσπερινού Γυμνασίου Πατρών για τον σχολικό εκφοβισμό που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Στο δείγμα της έρευνας συμμετείχαν 173 μαθήτριες και μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αχαΐας (3 Γυμνασίων, 2 Γενικών Λυκείων, 4 ΕΠΑΛ) το σχολικό έτος 2018-2019.

Το 65,3% των ερωτώμενων απάντησαν θετικά στην ερώτηση αν έχουν δεχτεί bullying.

Η πλειοψηφία από αυτούς (38,3%) παραδέχθηκε πως έχει εκφοβιστεί κάποια στιγμή στο ηλικιακό διάστημα των 5-11 ετών, ενώ το 85% απάντησαν ότι έχουν δεχτεί bullying κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ενώ το 41,7% από αυτούς βιώσει εκφοβισμό περισσότερες από μία φορές.

Ο χώρος άσκησης σχολικού εκφοβισμού είναι το προαύλιο (48,3%) και η τάξη (38,3%).

Συνολικά, το 83,3 % των εκφοβισμένων βρίσκουν τον σχολικό εκφοβισμό ενοχλητικό, άσχημο ώστε να μην θέλουν να βγουν έξω ή να πάνε στο σχολείο ή τρομακτικό.

Ανιχνεύοντας τους τύπους του σχολικού bullying στα εσπερινά σχολεία, πρώτος έρχεται ο λεκτικός εκφοβισμός (55%). Επιπλέον, το 78,3% των θυμάτων απάντησε αρνητικά για το αν οι ίδιοι έχουν ασκήσει bullying σε κάποιον, ενώ κατά 91,7% έχουν βοηθήσει κάποιον που εκφοβίστηκε στο σχολείο.

Παρ' ότι ενημέρωσαν κάποιο φίλο, εκπαιδευτικό, τους γονείς τους, δεν κατάφεραν να σταματήσουν την βία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις