Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ποιος είναι ο νέος Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής του ΠΓΝΠ - Ο Νίκος Χαροκόπος μιλά στο thebest.gr

Στη φωτό με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κι...

Στη φωτό με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια (φωτό από fb)

Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Οι στόχοι και η μέχρι τώρα σταδιοδρομία του

O Δρ. Nίκος Χαροκόπος, ο νέος διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, η οποία παραμένει κλειστή επί δύομιση χρόνια είναι ένας επιστήμονας με περγαμηνές και με μεγάλη εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα υπηρετεί στο Essex Cardiothoracic Centre και τους προσεχείς μήνες θα επιστρέψει στην Ελλάδα και στην Πάτρα για το δύσκολο και μεγάλο στοίχημα της σωστής και αποτελεσματικής επαναλειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Η ευρύτερη περιοχή παραμένει ακάλυπτη από τη χειρουργική αντιμετώπιση όχι μόνο, έκτακτων αλλά και πιο ελεγχόμενων περιστατικών. Η εκλογή του Δρ. Νίκου Χαροκόπου από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ως καθηγητή καρδιοχειρουργικής και διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την επαναλειτουργία της, το οποίο από μόνο του δεν επαρκεί. Χρειάζεται στελέχωση της κλινικής με το απαραίτητο και εξιδεικευμένο προσωπικό καθώς και υλικοτεχνική υποδομή. Η δε διαδικασία για την πρόσληψή του και την δημοσίευση στο ΦΕΚ θα χρειαστεί κάποιους μήνες. Ο ίδιος μιλώντας στο thebest.gr λίγο πριν επιστρέψει από την Πάτρα, στο Έσσεξ, στη Μεγάλη Βρετανία, παρουσιάζει τη φιλοσοφία του και το πώς σκοπεύει να κινηθεί. Βασικός του στόχος να δημιουργήσει «μια Καρδιοχειρουργική Κλινική η οποία θα κερδίσει την εκτίμηση της Ιατρικής κοινότητας και θα παρέχει την ασφάλεια στην τοπική κοινωνία ότι μπορεί να έχει άριστη αντιμετώπιση των καρδιοχειρουργικών παθήσεων - χωρίς την απομάκρυνση από το οικείο περιβάλλον.

Προκειμένου η νέα κλινική να λειτουργήσει με αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα  και συνέπεια απαιτούνται σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς τον άρρωστο και όχι βιασύνες και επιπολαιότητες».  Έχοντας γνώση ότι στην Ελλάδα τα πράγματα  στη δημόσια σφαίρα κινούνται πιο αργά σε σχέση με την Αγγλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, βασίζεται στο ότι  «η πολιτεία επιθυμεί και υποστηρίζει,  η ιατρική κοινότητα πρόθυμα συνεπικουρεί,  και  η κοινωνία απαιτεί... Επομένως, οι σκέψεις μου είναι θετικές. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες του δρόμο, που σίγουρα θα υπάρξουν, ευελπιστώ πως με υπομονή και καλή θέληση θα ξεπεραστούν».

Αυτές τις ημέρες είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ τη Διοικήτρια του ΠΓΝΠ Γιούλη Μαμμή.

 

 Αναλαμβάνεται τη διεύθυνση της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ η οποία εδώ και δυόμιση χρόνια είναι κλειστή. Ένα πρώτο σχόλιο για τα νέα σας καθήκοντα

«Η χαρά μου είναι μεγάλη που μου δίνεται η δυνατότητα επιστροφής στην πατρίδα, ώστε η  πολύτιμη εμπειρία και η τεχνογνωσία τόσων  χρόνων να τεθούν στην υπηρεσία των ανθρώπων του τόπου μας. Αυτό στάθηκε και ένα από τα ισχυρά κίνητρα επιστροφής μου…»

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας και πώς σκοπεύετε να εργαστείτε;

«Στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια Καρδιοχειρουργική Κλινική η οποία θα κερδίσει την εκτίμηση της Ιατρικής κοινότητας και θα παρέχει την ασφάλεια στην τοπική κοινωνία ότι μπορεί να έχει άριστη αντιμετώπιση των καρδιοχειρουργικών παθήσεων - χωρίς την απομάκρυνση από το οικείο περιβάλλον.

Προκειμένου η νέα κλινική να λειτουργήσει με αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα  και συνέπεια απαιτούνται σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς τον άρρωστο και όχι βιασύνες και επιπολαιότητες. Θέλω να καταφέρω οι άνθρωποι του τόπου μας να αποκτήσουν την απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το κέντρο μας παρέχει εξαιρετικά χειρουργικά αποτελέσματα, με ανθρώπινο πρόσωπο».

 

Έχετε μακρά και πολύτιμη εμπειρία από το εξωτερικό και δη από την Αγγλία. Τι κρατάτε από αυτή και τι δύναται και επιθυμείτε να προσαρμόσετε στα ελληνικά δεδομένα, στο βαθμό που περνά από το χέρι σας;

«H Αγγλία είναι η χώρα στην οποία η πρότυπη οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) αποτέλεσε υπόδειγμα για πολλές άλλες χώρες.  Η άσκηση της Ιατρικής στην Αγγλία χαρακτηρίζεται από τη συνεχή προσπάθεια παροχής υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο - με επίκεντρο την ασφάλεια του ασθενούς-, βασιζόμενη στο συνεχή έλεγχο της αποτελεσματικότητας  των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό θα είναι ο κορμός πάνω στον οποίο θα οργανώσω τη νέα αυτή Καρδιοχειρουργική κλινική».

 

Τι είναι αυτό που χρειάζεται να έχετε στη διάθεσή σας για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της κλινικής; Τι πρέπει να γίνει στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής και του προσωπικού;

«Η Καρδιοχειρουργική, ως υψηλής εξειδίκευσης χειρουργική ειδικότητα, απαιτεί βέβαια ειδική και ακριβή υλικοτεχνική υποδομή και υποστήριξη αλλά το σημαντικότερο είναι το ανθρώπινο εξειδικευμένο δυναμικό - ιατρικό και νοσηλευτικό-που θα πλαισιώσει τις ιατρικές εκείνες ειδικότητες  πάνω στις οποίες θα στηρίξει η νέα κλινική τη δραστηριότητά της».

 

Γιατί επιλέξατε να διεκδικήσετε αυτή τη θέση;

«Αποτελεί μια θέση υψηλής ευθύνης σε έναν τόπο που απόλυτα χρειάζεται τις υπηρεσίες της Καρδιοχειρουργικής.

Η τοποθέτηση μου στο τιμόνι της νέας αυτής προσπάθειας αποτέλεσε μια πρόκληση, διότι πρόκειται περί δημιουργίας μιας Νέας Μονάδας που στοχεύει στην παροχή υψηλών υπηρεσιών στον πληθυσμό του τόπου».

 

Υπάρχει κάτι να σας προβληματίζει;

«Στην παρούσα φάση η πολιτεία επιθυμεί και υποστηρίζει,  η ιατρική κοινότητα πρόθυμα συνεπικουρεί,  και  η κοινωνία απαιτεί...  Επομένως, οι σκέψεις μου είναι θετικές.

Τα εμπόδια και οι δυσκολίες του δρόμο, που σίγουρα θα υπάρξουν, ευελπιστώ πως με υπομονή και καλή θέληση θα ξεπεραστούν».

Ποιος είναι ο Νίκος Χαροκόπος

Γεννήθηκα στη Χίο το Μάιο του 1963. Είμαι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Ξεκίνησα τις βασικές μου σπουδές στη Χίο και τελείωσα τις γυμνασιακές μου στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του 1981 αποφοίτησα με «Άριστα» από το Β Λύκειο Καλλιθέας στην Αθήνα. Τον Οκτώβριο του ιδίου χρόνου εγγράφηκα - μετά από Πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις - στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Τον Ιούνιο του 1988 απεφοίτησα από την Ιατρική Σχολή με βαθμό «Λίαν Καλώς».

Από τον Αύγουστο 1988 έως και τον Αύγουστο 1991 ειδικεύτηκα στη Γενική Χειρουργική στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης. Το Μάρτιο του 1992 αναγορεύτηκα διδάκτορας του τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ. Το Μάρτιο του 1992, ξεκίνησα την ειδικότητα της Χειρουργική Θώρακος-Καρδιάς στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών. Στη θέση αυτή εργάστηκα μέχρι τον Νοέμβριο του 1993, όταν - αναζητώντας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση μου- απεφάσισα να διακόψω την ειδικότητα στην Ελλάδα και να τη συνεχίσω στο εξωτερικό.

 Πριν αναχωρήσω για το εξωτερικό, υπηρέτησα την υποχρεωτική στρατιωτική μου θητεία, στο 406 ΓΣΝ Ιωαννίνων και στο 401 ΓΣΝ Αθηνών, ως οπλίτης Ιατρός (1994). Το Φεβρουάριο 1995, ξεκίνησα την εκπαίδευση μου στη Χειρουργική Θώρακος-Καρδιάς στην Αγγλία εργαζόμενος στα Νοσοκομεία το St Thomas’ Hospital του Λονδίνου, Royal Infirmary Hospital στο Stoke-on-Trend και Cardiothoracic Centre του Liverpool (CTC) έως και τον Αύγουστο του 1997. Έχοντας συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητος, πέρασα επιτυχώς τις εξετάσεις ειδικότητας το Δεκέμβρη του 1997, στην Ελλάδα. Αναγνώρισα τον τίτλο της ειδικότητάς μου στην Αγγλία τον Ιούνιο του 1998.

 Στις αρχές του 1999, επέστρεψα στην Αγγλία, όπου εργάστηκα σε μεγάλα Καρδιοχειρουργικά κέντρα όπως το Royal Infirmary Hospital στο Stoke-on-Trend, το Derriford Hospital στο Plymouth και το μεταμοσχευτικό τμήμα του Cardiothoracic Surgery Dept στο St George’s Hospital στο Λονδίνο, που απετέλεσε και τον κεντρικό άξονα της μετεκπαίδευσής μου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Έχοντας σαφή προσανατολισμό για την άσκηση της Χειρουργικής Θώρακος και Καρδιάς στα πλαίσια του Πανεπιστημιακού ή του Δημόσιου τομέα, στόχος μου ήταν -από τότε- να εργαστώ στην Ελλάδα και να προσφέρω τις γνώσεις και την αποκτηθείσα εμπειρία μου στο κοινό όφελος. Αυτό υλοποιήθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο όταν το Μάρτιο του 2000 εκλέχτηκα Λέκτορας του Ιατρικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ (ΦΕΚ 143/14-7- 2000) με γνωστικό αντικείμενο «Χειρουργική Θώρακος και Καρδιάς».

Ανέλαβα τα καθήκοντα μου τον Ιούλιο του 2000 και με απόφαση του Χειρουργικού Τομέα του Τμήματος Ιατρικής εντάχτηκα στη Χειρουργική Κλινική Θώρακος Καρδιάς και Μεγάλων Αγγείων. Το Δεκέμβριο του 2005 εκλέχτηκα Επίκουρος Καθηγητής του Ιατρικού τμήματος του ΑΠΘ (ΦΕΚ 238/11-8-2006) με γνωστικό αντικείμενο «Χειρουργική Θώρακος και Καρδιάς» - μετά από προκήρυξη της εξέλιξης της θέσεως. Υπηρετώντας από τις θέσεις αυτές στο ΑΠΘ επί 9 έτη, είχα την ευκαιρία να ασκήσω αυτόνομο χειρουργικό έργο που εκτείνονταν σε όλο το φάσμα της μοντέρνας καρδιοχειρουργικής των ενηλίκων, πλην των μεταμοσχεύσεων, καθώς και της τρέχουσας Θωρακοχειρουργικής.

 Από το Φεβρουάριο 2007 έως το Μάιο του 2007 - με επίσημη εκπαιδευτική άδεια από το πανεπιστήμιο- συμμετείχα στις κλινικές δραστηριότητες της καρδιοχειρουργικής κλινικής St Luc, Brussels Belgium κάτω από την εποπτεία του καθηγητή Prof G El Khoury, ο οποίος χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για τη δουλειά του στην επιδιόρθωση των καρδιακών βαλβίδων και στη χειρουργική της αορτής. Τον Ιούνιο 2007 με αίτηση μου προς την ΓΣ του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζήτησα τη μετακίνησή μου από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, βάσει του άρθρου 5 του Ν 2517/97, λόγω σοβαρών προσωπικών λόγων. Η αίτηση μου αυτή έγινε δεκτή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατόπιν συνεδριάσεως της Γ.Σ. την 19-7-07.

 Η Γ.Σ. του ΑΠΘ παρέπεμψε το θέμα στο Χειρουργικό Τομέα. Ο Χειρουργικός Τομέας μετά από συνέλευση και ψηφοφορία απέρριψε το αίτημα μου, με 43 ψήφους κατά της μετακίνησης μου και 37 υπέρ αυτής.

Ως εκ τούτου, και καθώς οι λόγοι που επέβαλλαν τη μετακίνησή μου στην Αθήνα ήταν όντως ισχυροί, τον Οκτώβριο 2009 παραιτήθηκα από το ΑΠΘ και συνέχισα την άσκηση της Καρδιοχειρουργικής στον Ιδιωτικό Τομέα στην Αθήνα, πλαισιωμένος από αυτόνομη Ιατρική Ομάδα (ΙΑΣΩ GENERAL και ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ Αθηνών). Τον Ιούλιο 2013, επέστρεψα στην Αγγλία - διακόπτοντας την εργασία μου στον Ιδιωτικό Τομέα – παίρνοντας μόνιμη θέση Consultant στο Essex Cardiothoracic Centre, όπου βρίσκομαι και εργάζομαι μέχρι σήμερα.

ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ :

 Τον Ιούλιο του 2013 προσλήφθηκα στο Essex Cardiothoracic Centre, όπου υπηρετώ μέχρι σήμερα σε μόνιμη θέση εργασίας ως Consultant Cardiac Surgeon. To Essex Cardiothoracic Centre, είναι ένα σύγχρονο κέντρο Χειρουργικής Θώρακος και Καρδιάς, το οποίο πρωτολειτούργησε το 2007, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τετραόροφο κτίριο 14.000m 2 . Διοικητικά ανήκει στο Basildon and Thurrock University Hospital το οποίο είναι Partner του University of Central London (UCL). Είναι χωροταξικά ανεξάρτητο και προσφέρει τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε καρδιοχειρουργικούς, θωρακοχειρουργικούς και καρδιολογικούς ασθενείς, οι οποίοι παραπέμπονται από όλη τη Νότιο-Ανατολική Αγγλία

. Είναι σε ετοιμότητα εφημερίας για καρδιοχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά και καρδιολογικά περιστατικά 24ωρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Διαθέτει τη δική του ανεξάρτητη διαγνωστική μονάδα απεικόνισης με MRI scanner και 64-slice CT scanner. Υποστηρίζεται από καρδιολογική μονάδα που αποτελείται από 4 αίθουσες επεμβατικής καρδιολογίας, Μονάδα Εντατικής Φροντίδας, με 8 κλίνες, καθώς και κλινική νοσηλείας 32 κλινών, στελεχωμένη από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό και η οποία προσφέρει 24/7 υπηρεσίες πρωτογενούς αγγειοπλαστικής.

 Η μονάδα Χειρουργικής Θώρακος και Καρδιάς αποτελείται από 4 Χειρουργικές Αίθουσες (εκ των οποίων η μια υβριδική), Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 22 κλινών και Κλινική νοσηλείας 32 κλινών. Τις υπηρεσίες τους προσφέρουν 7 Consultants Cardiothoracic Surgeons (συμπεριλαμβανόμενου εμού) εκτελώντας ετησίως 1250 μείζονες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και άλλες 250 μείζονες θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις.

Πέραν του προγράμματος των συνηθισμένων επεμβάσεων ενηλίκων, τρέχουν πρωτοποριακά σύγχρονα προγράμματα, όπως αυτό της ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής (mini opcab, mini mitral surgery, mini aortic surgery), το πρόγραμμα ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής (VATS resections), το πρόγραμμα TAVI (transfemoral και transapical approach), που τρέχει σε συνεργασία με την καρδιολογική κλινική, καθώς επίσης και το πρόγραμμα υβριδικής αντιμετώπισης των παθήσεων της αορτής, που τρέχει σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική κλινική. Οι υπηρεσίες αιχμής που προσφέρει το Essex Cardiothoracic Centre, του έδωσαν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός μεγάλου ερευνητικού portofolio συμμετέχοντας σε πολλές national (UK) και international trials. Θεωρώ εξαιρετική τιμή και αναγνώριση την θέση εργασίας μου στο κέντρο αυτό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being