Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κατάργησαν τη Νομική του Πανεπιστημίου Πατρών για χάρη της Κρήτης;

Κατάργησαν τη Νομική του Πανεπιστημίου Π...

«Πυροτέχνημα» ή σενάριο με Νομική της Κρήτης;

Έληξε ή όχι η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα; Το ερώτημα φάνηκε πως είχε απαντηθεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να προχωρήσει στην κατάργηση της υπό ίδρυση Νομικής τον περασμένο Αύγουστο. Το σχετικό άρθρο, είχε εισηγηθεί τον περασμένο Αύγουστο στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, και υπερψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών Αχαΐας της ΝΔ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη για την πόλη και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είχε ικανοποιήσει τους φορείς της Θράκης και ειδικότερα της Κομοτηνής, όπου λειτουργεί Νομική Σχολή και οι οποίοι είχαν αντιδράσει στην προοπτική ίδρυσης Νομικής στην Πάτρα.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το σενάριο ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής, αυτή τη φορά στην Κρήτη, επανέρχεται, καθώς υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις από «κρητικό λόμπι» με έδρα την Αθήνα, που προωθεί την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στη μεγαλόνησο.

«Φαίνεται ότι το δουλεύουν το ζήτημα, κόντρα στην κυβερνητική δογματική θέση ότι δεν χρειάζεται άλλη τέτοια σχολή στην χώρα», τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας της Πάτρας, «Πελοπόννησος».

 

Πρύτανις: Είμαστε εδώ. Δεν ξεχάσαμε την ιδρυμένη Νομική Σχολή της Πάτρας

«Η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας Βενετσάνα Κυριαζοπούλου μιλώντας στο thebest.gr για το θέμα που έχει προκύψει, υπογράμμισε πως τόσο η Πρυτανεία, όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας βρίσκεται, σε εγρήγορση. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

Το κάθε Πανεπιστήμιο μπορεί να διεκδικεί ό,τι θέλει, αυτό εξάλλου σημαίνει αυτοδιοίκητο,

Δεν θα πω σε άλλο Πανεπιστήμιο τι πρέπει να κάνει, παρά το γεγονός ότι άλλα Πανεπιστήμια, έκαναν παρέμβαση στο δικό μας αίτημα (σ.σ. για την ίδρυση της Νομικής Πατρών).

Δεν νομίζω ότι μπορεί να ιδρυθεί τέταρτη Νομική Σχολή στη χώρα, εάν ισχύει το επιχείρημα της Υπουργού Παιδείας σύμφωνα με το οποίο οι δικηγόροι είναι πολλοί.

Εμείς, σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ. Δεν ξεχάσαμε την ιδρυμένη Νομική Σχολή της Πάτρας. Συνεχίζουμε να το παλεύουμε, όσο μπορούμε και με όποιον τρόπο μπορούμε, αρκεί ο τρόπος μας να είναι ακαδημαϊκός».

Δέσμευση Τσίπρα για ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα

Το ζήτημα ίδρυσης και λειτουργίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, αποκτά και πολιτική διάσταση, μετά τη ρητή δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ότι θα επανιδρύσει τη Σχολή, όταν έρθει στην εξουσία, αλλά και το γεγονός ότι η Κρήτη είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο δημοσίευμα της, η εφημερίδα «Πελοπόννησος»: «Έχει ακουστεί κατά καιρούς, αλλά δεν είναι διόλου υποθετικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έκοψε την προοπτική για 4η νομική σχολή στην Πάτρα και γενικά ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, κύκλοι της μεγαλονήσου είχαν πανηγυρίσει. Γιατί να το κάνουν αυτό; Διότι έβλεπαν την Πάτρα σαν ανταγωνιστή, καθώς είναι ενεργό το κύκλωμα που παλεύει για σύσταση σχολής είτε στο Ηράκλειο είτε σε άλλη πόλη. Ο πόθος αυτός ευνοείται από την τοπική κοινωνία (και) για λόγους αποστάσεων: Για τους Κρητικούς, οι υφιστάμενες σχολές, είναι πολύ μακρινές.»

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πάτρα, στις 15 Οκτωβρίου, και στη συνάντηση που είχε με την πρύτανι του Πανεπιστημίου της Πάτρας Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας Αθανάσιο Ζούπα.

«Όταν θα μας δοθεί ξανά η δυνατότητα να βρεθούμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης αυτόν το σχεδιασμό θα τον υλοποιήσουμε», σημείωσε – επί λέξη – ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις