Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εκδηλώσεις το σαββατοκύριακο στον Ριγανόκαμπο της Πάτρας για την Αγία Ειρήνη

Εκδηλώσεις το σαββατοκύριακο στον Ριγανό...

Πέρασαν 17 χρόνια από την επανακομιδή της Κάρας

Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που αρχές Οκτωβρίου του 2002 πραγματοποιήθηκε με την δέουσα επισημότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια η επανακομιδή της τίμιας Κάρας της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, από την Γαλλική Μονή της «Hautecombe» στην πόλη και την περιοχή όπου φυλασσόταν, την Πάτρα. Ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Αγίας Ειρήνης στην περιοχή του Ριγανοκάμπου θα εορτάσει και φέτος μετά πάσης θρησκευτικής λαμπρότητας την επέτειο αυτή το σαββατοκύριακο 5 και 6 Οκτωβρίου 2019.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 θα τελεστεί στις 18.30 το απόγευμα, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, στον οποίον θα προεξάρχει και θα ομιλήσει ο ηγούμενος της ιεράς Μονής Ομπλού, αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κωτσάκης.

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2019, 7.00- 10.00 π.μ. θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει και θα κηρύξει το Θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ενώ το απόγευμα της Κυριακής στις 18.00 θα τελεστεί Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις προς τιμήν  της Αγίας Ειρήνης ενώ θα ακολουθήσει και λιτάνευση της Τιμίας Κάρας και της εικόνας της Αγίας. Στον εσπερινό θα προεξάρχει ο π. Ιωάννης Δημητρόπουλος από την ενορία του Αγ. Χαραλάμπους και Αγ. Αντωνίου Κρύας Ιτεών.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ

Στην πόλη της Πάτρας και συγκεκριμένα στην περιοχή Ριγανόκαμπος υπήρχε από τον 10ο αιώνα τρίκλιτος ξυλόστεγος Βασιλική αφιερωμένη στην Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Ειρήνη. Αυτός ο Ναός ήλθε και πάλι στην επιφάνεια το Δεκέμβριο του 1984 μετά από ανασκαφή που έγινε.

Ο Ιερός ναός αυτός που ήταν σταυροπηγιακός, δηλαδή ανήκε στην πνευματική δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, κατείχε και την Τιμία κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, Αγίας με θαυμαστό βίο και μεγάλη ιεραποστολική δράση, που έζησε τον 4ο αιώνα και μαρτύρησε στη Μαγεδώ της Περσίας.

Αυτή η Αγία Κάρα, φυλασσόταν μέχρι την περίοδο που οι Φράγκοι άλωσαν το Βυζάντιο και την Πόλη των Πατρών.

Στην περίοδο αυτή της Φραγκοκρατίας (1204-1430), πολλοί θησαυροί μαζί και το ιερό Λείψανο της Αγίας Ειρήνης, φυγαδεύτηκαν στη Δύση. Ο τότε Λατίνος Αρχιεπίσκοπος των Πατρών Αντέλμος, έστειλε ως «δώρο» στην Μονή Hautecombe της Σαβοΐας, πέραν των άλλων «λαφύρων» και την Κάρα της Αγίας Μάρτυρος Ειρήνης.

Όλα αυτά ανασύρθηκαν από το «ερμάριο» του παρελθόντος από την στιγμή που ήρθε στην επιφάνεια η ύπαρξη του ιστορικού αυτού Ναού. Σε πρώτη φάση στις  άμεσες επιδιώξεις ήταν να εγερθεί νέος ναός προς τιμήν της Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης πολύ κοντά στο μέρος που βρέθηκε η τρίκλιτη Βασιλική του 10ου αιώνα.

Ο νέος ναός θεμελιώθηκε στις 5 Μαΐου του 1994, γίνεται επίσημα κανονική ενορία τον Αύγουστο του 1999 και για πρώτη φορά λειτουργεί σαν ενορία στις 4 Οκτωβρίου 1999. Τα εγκαίνια της Αγίας Τραπέζης του Ναού πραγματοποιήθηκαν 2 χρόνια αργότερα στις 30 Σεπτεμβρίου 2001 υπό του Μητροπολίτου πρώην Πατρών κυρού Νικοδήμου.

Σε δεύτερη φάση θεωρήθηκε αναγκαίο να γίνουν προσπάθειες με την συνεργασία του αοιδίμου Μητροπολίτου Νικοδήμου και του τότε Δημάρχου Πατρέων κ. Ευάγγελου Φλωράτου να επανέλθει η κάρα της Αγίας στον Ναό ώστε η Πόλη των Πατρέων να επανακτήσει και πάλιν τους ιδιαίτερους δεσμούς που είχε από παλιά με την Αγία  Ειρήνη.

Μέσω της πρεσβείας του Βατικανού στην Ελλάδα, όσοι ανέλαβαν το σημαντικό έργο ήλθαν σε επαφή με την Εκκλησία του Βατικανού και οι προσπάθειες αυτές που ξεκίνησαν το 2001, μετά από ένα χρόνο και συγκεκριμένα η 5η  Οκτωβρίου του 2002 ορίστηκε ως ημέρα της επιστροφής της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης.

Αναμφίβολα, ένα τέτοιο γεγονός που σχετίζεται με την επαναφορά του Ιερού Λειψάνου στην πόλη και στην Εκκλησία της Πάτρας μετά από 771 χρόνια, συγκίνησε και χαροποίησε σύσσωμη την Πατραϊκή κοινωνία, η οποία με κατάνυξη και χαρά υποδέχθηκε το ιερό λείψανο που διέσχισε την πόλη των Πατρών.

Η λαμπρά υποδοχή ολοκληρώθηκε με Δοξολογία που εψάλη στην πλατεία δίπλα από το ΚΕΤχ (ή πλατεία Δούρου) και στην συνέχεια η Τιμία Κάρα της Αγίας Ειρήνης μεταφέρθηκε στην περιοχή του Ριγανοκάμπου όπου και λιτανεύτηκε το Ιερό Λείψανο κατά μήκος των ορίων της ενορίας για να παραδοδεί από τα χέρια της αποστολής των Καθολικών πλέον μόνιμα στα χέρια του εφημερίου του ιερού ναού Αγίας Ειρήνης.

Στο ναό της Αγ. Ειρήνης λειτουργεί ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Σωτηρόπουλος.

Η Αποστολική πόλη των Πατρών μετά την επιστροφή της Τιμίας Κάρας του πολιούχου της Αγίου Ανδρέου και του Σταυρού του μαρτυρίου του πρωτοκλήτου των Αποστόλων σεμνύνεται πλέον εδώ και χρόνια & με την Τιμία Κάρα της  Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος  Ειρήνης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις