Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Οδοιπορικό στα παράλια της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας

Οδοιπορικό στα παράλια της Μικράς Ασίας ...

Στα βήματα της ιστορίας και του πολιτισμού

Το 8ημερο ταξίδι που μας προτείνει το Fastravel by Keramidas από τις 25 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, είναι ένα οδοιπορικό στην Καππαδοκία και στην Μικρά Ασία, σε χώρους δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με τους Έλληνες και τον ελληνικό πολιτισμό. Ένα ταξίδι που θα ξυπνήσει μνήμες και θα προκαλέσει συγκίνηση σε όσους το ακολουθήσουν. Σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, ναοί, κρυμμένες πολιτείες, συνθέτουν μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας για το ένδοξο παρελθόν που άφησε ατράνταχτες αποδείξεις για τους νεότερους. Η Καππαδοκία με τα αξεπέραστα ιστορικά μνημεία και την φυσική ομορφιά της Μικράς Ασίας είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα ταξίδια στην Μεσόγειο.

Παμούκαλε -  Το «βαμβακόκαστρο» της Τουρκίας

Το Παμούκαλε της Τουρκίας βρίσκεται στο εσωτερικό της μικρασιατικής ενδοχώρας.

Από την περιοχή αυτή διέρχεται ο ποταμός Μαίανδρος (Menderes) της Μικράς Ασίας. Στο σημείο αυτό, ο ποταμός, σε συνδυασμό με τη γεωθερμική ενέργεια της περιοχής στα ανώτερα στρώματα του εδάφους, δημιουργεί πολυάριθμες θερμοπηγές. Το στρώμα που απομένει, όταν εξατμιστεί το νερό, εμπεριέχει σημαντικά μέταλλα και κυρίως ασβέστιο. Αυτό το στρώμα των μετάλλων είναι κατάλευκο και, όπως διακλαδώνεται στις γούρνες που σχημάτισε η φύση, εδώ και χιλιάδες χρόνια, φαίνεται από μακριά σαν ένα τεράστιο «κάστρο από βαμβάκι». Απ’ αυτό το γεωφυσικό φαινόμενο πήρε το όνομά της η περιοχή στην τουρκική γλώσσα (pamuk = βαμβάκι, kale = κάστρο). Δηλαδή, το Pamukkale της Τουρκίας.

Το Παμούκαλε τους καλοκαιρινούς μήνες, το νερό λαμπυρίζει σ’ όλες τις αποχρώσεις του τιρκουάζ.  Τον χειμώνα, όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλότερη απ’ αυτήν του νερού, στροβιλίζουν ατμοί πάνω από τις γούρνες. Έτσι δημιουργείται ένα εξαιρετικό φυσικό θέαμα το οποίο απολαμβάνουν μόνο οι ντόπιοι και οι λιγοστοί ξένοι περιηγητές που επισκέπτονται το Παμούκαλε της Τουρκίας κατά τη χειμερινή περίοδο.

Από τη δεκαετία του 1980, αυτό το θαύμα της φύσης συγκαταλέγεται στους πιο πολυσύχναστους προορισμούς ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών στην Τουρκία. Το 1988, μαζί με την γειτονική Ιεράπολη, εντάχθηκε στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Έχει φωτογραφηθεί όλες τις ώρες της ημέρας, σε όλες τις δυνατές αποχρώσεις, και από όλες τις οπτικές γωνίες.

Τα στίφη των τουριστών που εισέρχονταν στις γούρνες, κυρίως τους θερινούς μήνες, δημιουργούσαν αρκετά προβλήματα στη διατήρηση του φυσικού τους χαρακτήρα. Έτσι, από το 1997, απαγορεύεται ρητά η πρόσβαση στις γούρνες. Εξαίρεση αποτελεί η, σχεδόν φυσική, πισίνα ενός από τα πρώτα ξενοδοχεία που χτίστηκαν στην περιοχή, εντός της οποίας βρίσκονται βυθισμένα απομεινάρια από αρχαίες ρωμαϊκές κολώνες.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδρομής του Fastravel by Keramidas:

Ημέρα 1η: Αθήνα – Σμύρνη. Απευθείας πτήση για τη Σμύρνη, πρώτο σταθμό του οδοιπορικού μας στις ομορφιές της Μικράς Ασίας. Το απόγευμά μας είναι αφιερωμένο στη γνωριμία μας με την πολύπαθη πόλη που φυσικά πλέον είναι αγνώριστη μετά την καταστροφή του 1922 αλλά που διατηρεί ψήγματα από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του παρελθόντος της. Η περιοχή του πρώην Διοικητηρίου (Κονάκι) ακριβώς στην παραλία, που τόσες μνήμες ξυπνά, η θεαματική παραλιακή λεωφόρος και η ιστορική παλιά πόλη με τα στενά δρομάκια, την αγορά και τους πάλαι ποτέ πολυπολιτισμικούς μαχαλάδες, θα μας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας.

Ημέρα 2η: Σμύρνη (Αφροδισιάς, Ιεράπολη) Παμούκαλε. Σήμερα εγκαταλείπουμε τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας και αναχωρούμε οδικώς για το εσωτερικό και το φημισμένο Παμούκαλε. Στη διάρκεια της διαδρομής θα επισκεφθούμε την περίφημη Αφροδισιάδα, μία αρχαία πόλη, πραγματικό κόσμημα της Ρωμαϊκής εποχής με το πιο καλοδιατηρημένο Στάδιο της Μικρής Ασίας, τον επιβλητικό Ναό της Αφροδίτης, το θέατρο και το φημισμένο Τετράπυλο, που σηματοδοτούσε το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Στη συνέχεια, λίγο πριν φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό, μας περιμένει η αρχαία λουτρόπολη της Ιεράπολης με τους εντυπωσιακούς καλοδιατηρημένους τάφους, τα επιβλητικά Ρωμαϊκά Λουτρά, το εξαιρετικό Αρχαίο Θέατρο και φυσικά τον σπουδαίο Ναό του Απόλλωνος. Τέλος φθάνουμε στο Παμούκαλε, το Φρούριο του βαμβακιού όπως μεταφράζεται το όνομά του στα ελληνικά και που δικαιολογείται απόλυτα από το κατάλευκο σαν βαμβάκι χρώμα των εναποθέσεων από τραβερτίνη του μοναδικού αυτού γεωθερμικού φαινομένου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το απίστευτου κάλλους φυσικό του τοπίο θα μας χαρίσει στιγμές σπάνιας ταξιδιωτικής απόλαυσης, κλείνοντας με τον ιδανικότερο τρόπο τη μέρα μας.

Ημέρα 3η: Παμούκαλε – Καππαδοκία (620 χλμ). Αναχώρηση οδικώς για τα «βάθη» της Ανατολίας και τη μυθική περιοχή της Καππαδοκίας. Θα διασχίσουμε τα άνυδρα οροπέδια της Κεντρικής Ανατολίας που διανθίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τα περίφημα Σελτζούκικα Καραβάν Σεράι, τους σταθμούς των εμπόρων και των καραβανιών μιας άλλης εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί, που όμως αρκετά από τα οποία διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση παρά το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. Η άφιξή μας το απόγευμα στην ίδια την Καππαδοκία συνδυάζεται με την ξενάγησή μας στην διάσημη υπόγειαπολιτεία του Καϊμακλί. Λαξευμένη σε tufa (πορώδης πέτρα στερεοποιημένης ηφαιστειακής στάχτης), με βάθος αρκετών ορόφων κάτω από το επίπεδο του εδάφους, αποτελούσε μία ολόκληρη υπόγεια πόλη με όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που μπορούσε να εξασφαλίσει τη διαβίωση εκατοντάδων ανθρώπων για αρκετούς μήνες, όταν η ζωή στην επιφάνεια του εδάφους ήταν πολύ επικίνδυνη λόγω επιδρομών και πολέμων. Το θέαμα είναι μοναδικό και σίγουρα θα μας εντυπωσιάσει. Αμέσως μετά κατευθυνόμαστε στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 4η: Kαππαδοκία. Η σημερινή μέρα είναι σπάνιας ομορφιάς, καθώς θα «αφουγκραστούμε» τον ενδότερο παλμό της Καππαδοκίας, κατευθυνόμενοι στα ορεινά τοπία του Ουργκιούπ, με τις εντυπωσιακές κατοικίες των τρωγλοδυτών και στο παγκοσμίως διάσημο Υπαίθριο Μουσείο της κοιλάδας Γκορέμ (Κόραμα) με τις περίφημες Νεραϊδοκαμινάδες να δεσπόζουν του τοπίου της περιοχής, εξώκοσμοι γεωλογικοί σχηματισμοί που έχει σμιλεύσει για χιλιάδες χρόνια η δύναμη της φύσης. Η περιοχή φημίζεται επίσης για το ιδιαίτερο μοναστικό συγκρότημα, πραγματικό λίκνο της Ορθοδοξίας, που αποτελείται από λαξευμένες στο βράχο κατοικίες μοναχών, εκκλησίες και παρεκκλήσια, εδώ που άνθησε η Χριστιανική Σκέψη για αιώνες. Στη συνέχεια μας περιμένει η Ιχλάρα που φέρνει αβίαστα το στίγμα του «αλλιώτικου» και που δεν είναι τίποτε άλλο από μία απομονωμένη, κλειστή κοιλάδα, που περιβάλλεται από απότομους, πανύψηλους βράχους, κατάσπαρτη από υπέροχα ζωγραφισμένες πρωτοχριστιανικές εκκλησίες που λαξεύτηκαν με μαεστρία σε αυτούς. 

Ημέρα 5η: Kαππαδοκία(Καισάρεια). Συνεχίζουμε τη γνωριμία μας με τον μοναδικό τόπο της Καππαδοκίας με ξεκίνημα το πέρασμά μας από την επιβλητική Ακρόπολη του Ουτσχισάρ, μισή λαξευμένη και μισή χτισμένη πάνω σε έναν «θηριώδη» βράχο.

Αμέσως μετά μας περιμένει το εντυπωσιακό γεωλογικό συγκρότημα του Ζέλβε που θυμίζει το Κόραμα, σε μικρογραφία χωρίς να υστερεί σε εντυπωσιακά τοπία όπως τα διαμόρφωσε η ακάματη διαβρωτική ενέργεια των στοιχείων της φύσης για αρκετές χιλιετίες. Στη συνέχεια φτάνουμε στην χαριτωμένη Άβανο, στις όχθες του ιστορικού Άλυ ποταμού της αρχαιότητος, εδώ που τις εντυπώσεις κλέβουν τα εργαστήρια που παρασκευάζουν ιδιόρρυθμα αντικείμενα από πηλό και όνυχα ολοκληρώνοντας κατά το πιο ιδανικό τρόπο την γνωριμία μας μ’ αυτή την τόσο ασυνήθιστη αλλά συνάμα όμορφη περιοχή.

Η μέρα μας θα κλείσει με την επίσκεψή μας στην ιστορική πόλη της Καισαρείας, το όνομα της οποίας παραπέμπει στο ένδοξο ρωμαϊκό παρελθόν της και που σήμερα είναι μία σύγχρονη και ταχύτατα αναπτυσσομένη πόλη ακριβώς στο γεωγραφικό κέντρο του οροπεδίου της Ανατολίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας αργά το απόγευμα για δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 6η: Καππαδοκία (Ικόνιο) Αφιόν Καραχισάρ. Σήμερα εγκαταλείπουμε την Καππαδοκία με πρώτο σταθμό ένα τυπικό Καραβάν Σαράι της Σελτζουκικής εποχής, το οποίο και θα επισκεφθούμε για να μεταφερθούμε νοερά στο ένδοξο παρελθόν της περιοχής. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο Ικόνιο, την ένδοξη πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ρουμ, την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα των Σελτζούκων. Φτάνοντας εκεί το ενδιαφέρον μας θα μονοπωλήσει το διάσημο Μουσείο Μεβλάνα που στεγάζει το μαυσωλείο του Σούφι Ρούμι καθώς και το καλοδιατηρημένο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα θαυμάσια μνημεία και οικοδομήματα Ισλαμικής Αρχιτεκτονικής. Αμέσως μετά αναχωρούμε για το Αφιόν, τελικό μας σημερινό προορισμό.

Ημέρα 7η: Αφιόν (Έφεσος) Κουσάντασι (390 χλμ). Ξεκινάμε τη μέρα μας διασχίζοντας τις βαμβακοφυτείες της εύφορης πεδιάδας του ποταμού Μαίανδρου, ώσπου να καταλήξουμε στην ξακουστή Έφεσο, την πιο καλοδιατηρημένη και μεγαλοπρεπή αρχαιολογική ζώνη της λεκάνης του Αιγαίου. Η «μύησή» μας θα ξεκινήσει από το εξαιρετικό Μουσείο με τα μαρμάρινα αγάλματα της Κυβέλης Αρτέμιδος και τις απεικονίσεις του φαλλικού Θεού Πρίαπου. Στη συνέχεια μας περιμένει η ίδια η εντυπωσιακή πόλη για να μας αποκαλύψει τα μυστικά της. Η Αρκαδική οδός, το Ελληνιστικό Θέατρο, το Νυμφαίο, το Στάδιο, το Γυμναστήριο του Βέδιου, η περίφημη Βιβλιοθήκη του Κέλσου, η οδός των Κουρητών, το Σιντριβάνι του Τραϊανού και ο Ναός του Αδριανού είναι τα πιο σημαντικά από τα μνημεία που θα γνωρίσουμε. Ολοκληρώνουμε την επίσκεψή μας με τον Ναό της Εστίας Βουλαίας, όπου φυλασσόταν η αέναη φλόγα και το κομψό μαρμάρινο Ωδείο. Τέλος αφού δούμε και τη μία και μοναδική κολώνα που στέκεται όρθια από τον μεγαλειώδη κάποτε Ναό της Αρτέμιδος, θα πάρουμε τον δρόμο για να καταλήξουμε σε μικρό χρονικό διάστημα στο Κουσάντασι, γνωστό θέρετρο των παραλίων της Μικράς Ασίας, ακριβώς απέναντι από τη Σάμο.

Ημέρα 8η: Kουσάντασι (Σμύρνη) Αθήνα. Αναχώρηση οδικώς για το κοντινό αεροδρόμιο της Σμύρνης και επιστροφή αεροπορικώς στην Αθήνα.

Τιμή ανά άτομο: από 565 ευρώ

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

· Ημιδιατροφή καθημερινά (πρωινό και δείπνο)

· Επίσκεψη στην Αφροδισιάδα με το φημισμένο Τετράπυλο

· Επίσκεψη στο Παμούκαλε και στην Ιεράπολη

· Τρείς διανυκτερεύσεις στην Καππαδοκία για να γνωρίσουμε το Ουτσχισάρ, το γεωλογικό συγκρότημα στο Ζέλβε, την Αβανο την Σινασό, το υπαίθριο Μουσείο της κοιλάδας Γκορέμ (Κόραμα) με τις περίφημες Νεραϊδοκαμινάδες, το Προκόπι (Ουργκιουπ), την κλειστή κοιλάδα Ιχλάρα με τις πρωτοχριστιανικές εκκλησίες, την Καρβάλη

· Επίσκεψη στη διάσημη υπόγεια πολιτεία του Καϊμακλί. λαξευμένη σε tufa

· Διανυκτέρευση στο Αφυόν Καραχισάρ με το επιβλητικό κάστρο

· Στάση σε τυπικό Καραβάν Σαράι της Σελτζουκικής εποχής

· Περιήγηση στο Ικόνιο με το Μουσείο Μεβλάνα και το μαυσωλείο του Σούφι Ρούμι

· Ξενάγηση στην Έφεσο, την πιο μεγαλοπρεπή αρχαιολογική ζώνη του Αιγαίου

· Περιήγηση στην πολύπαθη Σμύρνη και στο τουριστικό θέρετρο Κουσάντασι

 

Info:

Fastravel by Keramidas - ΌθωνοςΑμαλίας 12A, Πάτρα

Tηλέφωνο: 2610 622500

http://www.fastravel.gr

E-mail: [email protected]

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life