Back to Top
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2020

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου καλωσορίζει τους φοιτητές για τη νέα ακαδημαική χρονιά

Η Πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου καλωσορίζει τους φοιτητές για τη νέα ακαδημαική χρονιά

Με ιστορία 55 χρόνων το Πανεπιστήμιο Πατρών το νέο ακαδημαικό έτος θα έχει 7 σχολές & 35 τμήματα

Με το καλωσόρισμα  της νέας Ακαδημαϊκής χρονιάς 2019-2020 από την Πρύτανι Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ξεκινά το δελτίο Τύπου της Πρυτανείας. Η κυρία Κυριαζοπούλου εύχεται μία δημιουργική, γερή και ήρεμη Ακαδημαϊκή χρονιά, σε όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που επέλεξαν να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τους συγχαίρουμε για την επιτυχία τους και ευχόμαστε μια δημιουργική φοιτητική  πορεία με στοχοθέτηση, αναζητήσεις, και ουσιαστική μελέτη του γνωστικού σας αντικειμένου.

Αγαπημένοι μας φοιτητές,

Τα χρόνια των Σπουδών σας είναι τα πιο δημιουργικά σε όλα τα επίπεδα. Αποκτάτε γνώση, εμπειρία και διαμορφώνετε προσωπικότητα. Σας εύχομαι να έχετε όραμα, αισιοδοξία, δημιουργικό προβληματισμό, ευαισθησία, αγάπη και μεράκι για τις Σπουδές σας.

Το Πανεπιστήμιό μας κατατάσσεται  στα πρώτα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως άλλωστε προκύπτει από τις εξωτερικές αξιολογήσεις ,την αρίστη πιστοποίηση του Ιδρύματος και διεθνείς κατατάξεις, προσφέροντας στους φοιτητές μας υψηλού επιπέδου σπουδές σε Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό επίπεδο, συνεργασίες στο διεθνή χώρο με αξιόλογα Πανεπιστήμια, δυνατότητα κινητικότητας Erasmus μέσω διμερών συμφωνιών με περίπου 600 Πανεπιστήμια στο διεθνή χώρο, κοινωνική ζωή, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άθληση σε οργανωμένα campus του Πανεπιστημίου μας.

Ιδρύθηκε το 1964 και σήμερα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 έχει 7 Σχολές και 35 Τμήματα.  Οι στρατηγικοί στόχοι μας εδράζονται στην ισχυρή παράδοση που ήδη έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως ένα από τα κορυφαία ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συντείνουν στην εδραίωση της θέσης του στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον. Το όραμα μας για το Πανεπιστήμιο μας εξειδικεύεται στις λέξεις: Αριστεία, Διαφάνεια, Ακαδημαϊκότητα, Δημοκρατία. Θεωρούμε ότι στην περίπτωση των Πανεπιστημίων, δεν υπάρχουν ρηξικέλευθες λύσεις παρά μόνο ορθολογικές που προκύπτουν μέσα από Δημόσιο διάλογο, συλλογικότητα, συνέργειες και συναινέσεις.

Στα 55 αυτά χρόνια, η προσπάθεια ήταν μεγάλη και πολλές φορές δύσκολη σε αντίξοες συνθήκες, αλλά, πραγματικά, άξιζε τον κόπο. Οι εξωτερικές αξιολογήσεις των Τμημάτων, αλλά και  η συνολική εξωτερική αξιολόγηση του Ιδρύματος και η πιστοποίησή του με άριστα σύμφωνα με τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δικαίωσαν την προσπάθειά μας και μας προσέφεραν σημαντικό πλεονέκτημα. Οι απόφοιτοι μας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.

Η πάγια θέση της Πρυτανείας είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο οφείλει να διασφαλίζει το αγαθό της παιδείας, να προασπίζεται θεσμούς και ακαδημαϊκές αξίες και να διατηρεί τους υψηλούς στόχους του. Στην προσπάθειά μας αυτή σας θέλουμε όλους μαζί μας για ένα Πανεπιστήμιο που θα διασφαλίζει το αγαθό της Παιδείας, θα προάγει την Καινοτομία και την Αριστεία, θα έχει εξωστρέφεια και θα ακολουθεί διεθνή πρότυπα.

Σας καλούμε από τώρα να ενημερωθείτε για την εκδήλωση Patras IQ, που αποτελεί θεσμό τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο μας, με ετήσια  διοργάνωση τεράστιας έκθεσης από τους φοιτητές μας, μέλη ΔΕΠ και νέες επιχειρήσεις  όπου η συνέργεια καινοτομίας και παραγωγικότητας γίνεται πράξη.

Ευχόμαστε σε όλες και όλους καλή και δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά!» - Η Πρύτανις

Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020  συνεχίζεται για 10η συνεχή χρονιά ο θεσμός των υποτροφιών «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι υποτροφίες για τους προπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους για Master αφορούν μόνο σε οικονομικά ασθενείς φοιτητές (πρώτος τίτλος σπουδών στις αντίστοιχες κατηγορίες). Η υποτροφία συνεχίζεται σε όλα τα έτη σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο υπότροφος έχει καλή επίδοση στις σπουδές του. Αναλυτικά οι προσφερόμενες υποτροφίες έχουν ως εξής:

1. Για Προπτυχιακές Σπουδές: Έως Τριάντα (30) υποτροφίες των 5.000 €/έτος στους πρωτοετείς φοιτητές (νέο-εισαχθέντες το 2019).

Υποτροφίες χορηγούνται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για τελευταία χρονιά, σε φοιτητές οι οποίοι ξεκινούν το δεύτερο έτος σπουδών (νέο-εισαχθέντες το 2018). Στην περίπτωση αυτή, οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν περάσει όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους.

2. Για Μεταπτυχιακές Σπουδές (master-αποκλειστικά για αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών):  Έως Δύο (2) υποτροφίες των 5.000 €/έτος και για δύο το πολύ έτη.

Με την παρούσα προκήρυξη δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των Διδακτορικών Σπουδών οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη καινοτόμων επιστημονικών ιδεών οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε προϊόντα ή μεθόδους που θα συνεισφέρουν στην οικονομία και την ευημερία της χώρα μας. Με το τρόπο αυτό ο Δωρητής ενισχύει την παραμονή των επιστημόνων στον τόπο τους και τους προτρέπει να εμπλακούν στην παραγωγική διαδικασία. Θα χορηγηθούν για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Πατρών ως 10 υποτροφίες των 10.000 €/έτος και για 3 το πολύ έτη.

Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται στο Γενικό Πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου Πατρών (αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικώς με σφραγίδα ταχυδρομείου έως και 02/10/2019).

Αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων στα κάτωθι link:

http://www.upatras.gr/el/mentzelopoulos

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019 - 2020

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου, καθώς και των εξεταστικών περιόδων ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 καθορίστηκαν με την υπ’ αριθμ. 151/6.6.2019 έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ως ακολούθως:

Εξετάσεις περιόδου Σεπτεμβρίου 2019:                26.8.2019- 20.9.2019

Έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου: 30.9.2019

Λήξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου:              10.1.2020

Εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου:  20.1.2020 - 7.2.2020

Έναρξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου:  17.2.2020

Λήξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου:    29.5.2020

Εξετάσεις εαρινού εξαμήνου:   8.6.2020 - 26.6.2020.

Ειδήσεις