Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ενάντια στην κατάργηση της  Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ενάντια στην κατά...

Εξηγεί τους λόγους

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος εκφράζει την αντίθεσή του με την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Αναλαυτικά αναφέρει τα εξής: 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας πιστεύει ότι η ανάκτηση του ηθικού των πολιτών της χώρας μας μπορεί να συμβεί κατά βάση μέσα από την παιδεία. Ακολούθως, και υπό προϋποθέσεις, να μετουσιωθεί σε υγιή ανάπτυξη η οποία θα βελτιώσει τη θέση της χώρας μας όχι μόνο με οικονομικούς όρους αλλά με όρους κοινωνίας.

Η Δυτική Ελλάδα με πρωτεύουσα την Πάτρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις να συνδράμει ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή. Στην περιοχή υπάρχουν επιστημονικά ιδρύματα, επιστημονικά κέντρα καινοτομίας, ερευνητικά και βιομηχανικά ινστιτούτα τα οποία προσφέρουν καθημερινά στην ενίσχυση της γνώσης στην περιοχή, αναπτύσσοντας παράλληλα και ένα ευρύ δίκτυο εταιρειών τεχνολογίας, καινοτομίας και δημιουργικότητας σε νέους κλάδους.

Εδώ και πολλές δεκαετίες στο πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει διαπιστωθεί ένα μεγάλο έλλειμα, το οποίο εντοπίζεται στην ανάγκη κάλυψης ενός ακόμα επιστημονικού πεδίου για τον ακαδημαϊκό χώρο, τη δημιουργία μιας Δημόσιας Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Μιας νομικής σχολής, στυλοβάτης της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας η οποία δεν θα «παράγει» αποκλειστικά νομικούς που θα ασκούν το κλασσικό επάγγελμα του δικηγόρου αλλά μιας νομικής που θα εξειδικεύει νομικούς σε νέους επιστημονικούς δρόμους δημιουργώντας νέες επαγγελματικές διεξόδους όπως σε θέματα που σχετίζονται με την  ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την καταχώρησης πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας κλπ.

Ο τεχνικός επιστημονικός κόσμος της περιοχής, ο οποίος εκφράζεται μέσω του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, θεωρεί ως πρωταρχικό στόχο, την ακαδημαϊκή ενίσχυση του συνόλου των σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών με προσωπικό, μέλη ΔΕΠ, υποδομές και εξοπλισμός. Πιστεύει παράλληλα ότι η ύπαρξη και λειτουργία της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι μια ιδιαίτερα καλή εξέλιξη τόσο για το ίδιο το πανεπιστήμιο και την επιστημονική κοινότητα, όσο και για την περιοχή ευρύτερα. Τον ίδιο σκοπό θα μπορούσε να υπηρετήσει και η ίδρυση σχολών όπως η Γεωπονική, η Κτηνιατρική, κλπ που αναφέρονται στον τόσο παραμελημένο πρωτογενή τομέα της εγχώριας οικονομίας. Αντίθετα, η όποια κατάργηση του σχεδιασμού ίδρυσης και υλοποίησης, στην πράξη, αναστέλλει όλες τις ανωτέρω θετικές εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας είναι ενάντια στην οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης ή ακόμα και αναστολή έναρξης λειτουργίας της Νομικής Σχολής της Πάτρας στηρίζοντας το Πανεπιστήμιο Πατρών και αναφέροντας ότι:

1.     Υπάρχουν τομείς της νομικής επιστήμης που μπορεί να καλύψει αυτή η νέα Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Εξειδικεύσεις που μπορούν με την σειρά τους να οδηγήσουν σε πιθανή διεύρυνση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δικηγόρων και γενικότερη ισχυροποίηση του κλάδου στην αγορά.

2.     Έμπρακτη υποστήριξη της ακαδημαϊκής ενίσχυσης των Δημόσιων Πανεπιστημίων τα οποία θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να έχουν τον πρώτο λόγο για το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας. Η ανάγκη για ίδρυση και δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω ολοκληρωμένου σχεδίου απαξίωσης των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων. Απαξίωση η οποία κατ’ αρχήν θα τεκμηριώσει την σκοπιμότητα ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων και εν συνεχεία θα καθορίσει την οικονομική βιωσιμότητα τους.

3.     Υπάρχει έντονη ανακολουθία της Πολιτείας στην αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων πράγμα που υποκρύπτει τουλάχιστον άνιση μεταχείριση μεταξύ επιστημονικών κλάδων. Υπήρξε έντονη σπουδή για την κατάργηση της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής της Πάτρας με βασικό επιχείρημα την έντονη ανεργία των δικηγόρων στην αγορά ως εξαγγελία ακόμα και πριν τις επίσημες προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Ανεργία η οποία οι οποία έχει πλήξει περισσότερο από όλους τον κλάδο των Μηχανικών. Όμως κανένα αντίστοιχο ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν υπήρξε από την εισροή στην αγορά άνω των 5000 επιπλέον μηχανικών το χρόνο μετά την ανωτατοποίηση των τεχνολογικών ιδρυμάτων σε πενταετείς πανεπιστημιακές σχολές μηχανικών. Γεγονός τουλάχιστον οξύμωρο είναι μια σχολή από την οποία θα βγαίνουν κάθε χρόνο 150-200 νομικοί στο σύνολο της χώρας να δημιουργεί τέτοιας έντασης σπουδή.

4.     Είναι δεδομένη η οικονομική βιωσιμότητα ενός τέτοιου τμήματος. Λαμβάνοντας υπόψη τα χρήματα των Ελλήνων φοιτητών για σπουδές σε Νομικές σχολές του εξωτερικού και ιδιαιτέρως της Κύπρου που διαθέτει τμήματα Ελληνικού Δικαίου αποκλειστικά για Έλληνες φοιτητές με Έλληνες καθηγητές.

5.     Η κατάργηση / δημιουργία της κάθε σχολής και γενικότερα η αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού συστήματος θα πρέπει να γίνεται με βάση ολοκληρωμένο στρατηγικό μακροχρόνιο σχεδιασμό, ο οποίος θα συνοδεύεται με αντίστοιχη διαβούλευση εξασφαλίζοντας έτσι την μέγιστη δυνατή συναίνεση και σε καμία περίπτωση να μην είναι πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Ολοκληρωμένος σχεδιασμός ο οποίος θα υλοποιείται διαχρονικά, θα στηρίζεται σε αξίες ισόρροπης περιφερειακής ακαδημαϊκής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας κοινωνική ειρήνη και δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Η παιδεία είναι το μέλλον μας. Ας της δώσουμε όλοι τη δέουσα σημασία.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στηρίζει την μη κατάργηση της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και δηλώνει ότι συμμετέχει σε κάθε δράση των επιστημονικών/παραγωγικών φορέων και του Πανεπιστημίου προς το σκοπό αυτό."

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις