Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Κάθριν Χάντερ: Γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηπατέρα η ελληνοβρετανίδα πρωταγωνίστρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Κάθριν Χάντερ: Γόνος της εφοπλιστικής οι...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Θα ενσαρκώσει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» 9-10/8 στην Επίδαυρο και 12, 13, 25/8 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας

Ποια είναι η διάσημη ελληνοβρετανίδα πρωταγωνίστρια Κάθριν Χάντερ, που φέτος απογειώνει το  πανελλήνιο ενδιαφέρον για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και μας πάει κατευθείαν Επίδαυρο; Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, είναι γόνος της ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηπατέρα και μεγάλωσε στη Βρετανία. Κορυφαίο όνομα του θεατρικού Λονδίνου σήμερα, είναι  πολυβραβευμένη ηθοποιός και σκηνοθέτης ειδικευμένη στο κλασικό ρεπερτόριο και σε ανδρικούς ρόλους. Το 1991 κατέκτησε το μεγάλο βραβείο Olivier. Eίναι η πρώτη βρετανίδα που ενσάρκωσε το Βασιλιά Ληρ, έχει συνεργαστεί με τον Πίτερ Μπρουκ και τη Royal Shakespeare Company. Η Telegraph έχει εγκωμιάσει το διαπεραστικό βλέμμα, την ιδιαίτερη, βραχνή φωνή και την εκφραστικότητά της. Είναι παντρεμένη με τον  ιταλό ηθοποιό, κινησιολόγο και συνιδρυτή της κοσμογυρισμένης θεατρικής ομάδας Complicite με έδρα το Λονδίνο, Mαρτσέλο Μάνι.

Κάθριν Χάντερ, Μαρτσέλο Μάνι

Κάθριν Χάντερ, Μαρτσέλο Μάνι

Πώς προέκυψε όμως η επαφή με το ΔΗΠΕΘΕ; Πέρυσι το καλοκαίρι ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης επισκέφθηκε το ζευγάρι  στο Παρίσι μέσω της Ελληνίδας παραγωγού Ελένης Μουσταϊρα. Και είπαν το μεγάλο «ναι» στον «Προμηθέα δεσμώτη» κι ας μην  γνώριζαν τον Τσακίρη προσωπικά. Όπως εξήγησαν, κατά τη διάρκεια των τωρινών προβών στην Αθήνα, δεν ήξεραν εάν είναι καλός σκηνοθέτης αλλά συναισθάνθηκαν μια ποιότητα και την αγάπη του στο αρχαίο δράμα.  

Κάθριν Χάντερ, Σταύρος Τσακίρης

Κάθριν Χάντερ, Σταύρος Τσακίρης

 

Χάντερ και Μάνι είναι συνοδοιπόροι στην τέχνη εδώ και 30 χρόνια και αλληλοθαυμάζονται. Εκείνη λατρεύει την ιταλική του νοοτροπία και εκείνος -αγωνιώντας σήμερα για το πώς θα σχεδιάσει την κίνησή της στην Επίδαυρο- το ότι εκπροσωπεί στο αγγλικό θέατρο το ελληνικό πάθος. «Την ώρα που οι Βρετανοί είναι τόσο συμπαγείς και άκαμπτοι, η Κάθριν είναι Ελληνίδα. Διαθέτει μια άλλη δόνηση του τι σημαίνει νιώθω και εκφράζομαι» δήλωσε ο Μάνι στον αθηναικό Τύπο.  Πώς όμως βλέπουν τον Προμηθέα; Σαν άνθρωπο που επιμένει ν’ αντιστέκεται, να μην παραιτείται και να μη συμβιβάζεται. Σαν τον ήρωα, που μας φωνάζει να βρούμε διέξοδο και ελπίδα. Η Χάντερ θεωρεί τον Αισχύλο πιο Μπέκετ από τον Μπέκετ.

 

Ποιους θα δούμε μαζί με τη Χάντερ

 

Θυμίζουμε πως ο «Προμηθέας Δεσμώτης» θα ανέβει στην Επίδαυρο στις 9-10/8 ενώ στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας αναμένεται 12, 13, 25/8. Στο πλευρό της Χάντερ θα είναι οι ηθοποιοί Νικήτας Τσακίρογλου (αφηγητής), Δημήτρης Πιατάς (Ηφαιστος), Πέγκυ Τρικαλιώτη (Ιώ) Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Κράτος), Γεράσιμος Γενατάς (Ωκεανός). Ο πατρινός Περικλής Βασιλόπουλος παλαιό στέλεχος του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Πάτρας θα εμφανιστεί ως κορυφαίος του χορού.
Η μετάφραση, που έγινε ειδικά για τη παράσταση, είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τα σκηνικά του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και τα κοστούμια του σημαντικού ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ που έχει «ντύσει» περισσότερες από 80 παραγωγές αρχαίου ελληνικού δράματος. 

 

Ο θίασος του Προμηθέα  Δεσμώτη

Ο θίασος του Προμηθέα Δεσμώτη

Ο Σταύρος Τσακίρης εξηγεί γιατί προτίμησε γυναίκα στον ομώνυμο ρόλο: «Ο Προμηθέας είναι ο άνθρωπος - θεός. Ένας  άγγελος. Δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Είναι αυτός/αυτή που αρνήθηκε τον όποιον διαχωρισμό ανάμεσα στους ανθρώπους. Τους αγάπησε και τους υπερασπίστηκε. Θρηνεί για τη γήινη μοίρα τους, που είναι ο Θάνατος. Μια μοίρα κοινή για όλους».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View