Back to Top

ΘΕΑΤΡΟ

/

Έρχονται 22 & 23/7 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο οι "Νεφέλες" με Καραθάνο, Καραμπέτη, Λούλη

Έρχονται 22 & 23/7 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο οι "Νεφέλες" με Καραθάνο, Καραμπέτη, Λούλη

Στις 21.30, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας του Δήμου - Στα 20 και 15 ευρώ οι τιμές των εισιτηρίων

Η αιώνια αντιπαλότητα ανάμεσα στον δίκαιο  και τον άδικο λόγο, οι διαχρονικές ανθρώπινες αξίες, απέναντι σε ευτελείς επιλογές της καθημερινότητας αλλά και η πιο ισχυρή «άμυνα» απέναντι στα  πραγματικά η φανταστικά αδιέξοδα που είναι το γέλιο,  ξεδιπλώνονται μέσα από τον σατυρικό λόγο  του μεγάλου αρχαίου κωμωδιογράφου Αριστοφάνη, στην αριστοτεχνική κωμωδία “Νεφέλες” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και  μετάφραση Γιάννη Αστερή, που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας την Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019 στις 9.30 το βράδυ  στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο.

Πρόκειται για ένα έργο του Αριστοφάνη που συγκριτικά με τη «Λυσιστράτη» ή τις «Εκκλησιάζουσες» παρουσιάζεται σε μικρότερη συχνότητα, στο οποίο στο στόχαστρο της κριτικής και της σάτιρας βρίσκεται ο Σωκράτης ενώ υπάρχει μία εμβληματική σκηνή αυτή της αντιπαλότητας του Δίκαιου και του Άδικου λόγου όπου το θεατρόφιλο κοινό θα έχει τη χαρά και το προνόμιο να απολαύσει τις ερμηνείες της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη και της Θεοδώρας Τζήμου.

Ο Δημήτρης Καραντζάς, από τις νέες αξιόλογες, σκηνοθετικές φωνές καταπιάνεται για πρώτη φορά με το Αριστοφανικό έργο και με τη σύμπραξη πολύ σημαντικών ηθοποιών (Γιώργος Γάλλος, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου) χρίζει πρωταγωνίστριες της παράστασης τις ίδιες τις Νεφέλες, που έρχονται να κηρύξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής και την επιστροφή σε μια χαμένη πνευματικότητα, σ’ ένα αέναο και επικίνδυνο παιχνίδι μεταμορφώσεων.

Οι “Νεφέλες” του Αριστοφάνη παρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ.  και μας αφηγούνται την περιπέτεια  ενός ”καθημερινού ανθρώπου” ,του Στρεψιάδη , που προσπαθεί ν’ απαλλαγεί από τα χρέη  του.

Αρχικά, ο Στρεψιάδης προσπαθεί να  πείσει  τον καλοαναθρεμμένο του γιο , Φειδιππίδη , που είναι και η αιτία των χρεών του ,να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, ελπίζοντας ότι  έτσι θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο  γλιτώνοντας από τους δανειστές. Όταν εκείνος  αρνείται, αποφασίζει -παρά την ηλικία του-να σπουδάσει ο ίδιος.

Έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των Νεφελών  και  τον Σωκράτη αλλά πολύ γρήγορα  αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως. Μην έχοντας  άλλη λύση, αναγκάζει τον Φειδιππίδη  να σπουδάσει με το ζόρι. Πατέρας και γιος παρακολουθούν τη σύγκρουση Δίκαιου και Άδικου Λόγου, για το ποιος από τους δύο  μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση. Ο Άδικος Λόγος αναδεικνύεται νικητής και ο Φειδιππίδης μεταμορφώνεται σε  έναν υποδειγματικό διανοούμενο.

Ξέροντας ότι έχει πια κάποιον να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο, ο Στρεψιάδης διώχνει  κακήν κακώς τους δανειστές του και διοργανώνει μια γιορτή όπου θα διαπιστώσει τα “καλά” της εκπαίδευσης του γιου του. Σε μια αντιδικία τους ο Φειδιππίδης αρχίζει να τον ξυλοφορτώνει, έχοντας μάλιστα “ατράνταχτα” επιχειρήματα και  ο Στρεψιάδης, όλος θυμό, αποφασίζει να καταστρέψει το φροντιστήριο του Σωκράτη σ’ ένα από τα πιο αινιγματικά και τραγικά φινάλε στην αριστοφανική δραματουργία.

Μετάφραση: Γιάννης Αστερής

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Συνεργάτης στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Στρεψιάδης Γιώργος Γάλλος

Σωκράτης Νίκος Καραθάνος

Ποιητής Χρήστος Λούλης

Δίκαιος Λόγος Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Άδικος Λόγος Θεοδώρα Τζήμου

Φειδιππίδης Αινείας Τσαμάτης

Μαθητές Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος

Δανειστής Γιάννης Κλίνης

Κορυφαίες:

Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Ευδοξία Ανδρουλιδάκη

Έμιλυ Κολιανδρή

Ελίνα Ρίζου

Χορός (με αλφαβητική σειρά)

Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Νίκος Καραθάνος,  Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου

Τιμές εισιτηρίων: 20€ κανονικό και 15€ μειωμένο (άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητικά, ΑμεΕΑ και παιδικό)

ΣΗΜΕΙΑ  ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2019

-              ΤΑΜΕΙΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ                                        

ΤΗΛ  2610 273.613

-              MUSIC STATION – ΣΤΟΛΛΑΣ Ρήγα Φεραίου 34,                                  ΤΗΛ 2610 222.411

-              DISCOVER A.E. Βούρβαχη 3 και Κορίνθου                                            

ΤΗΛ  2610 624916            

-              ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΟΠΤΙΚΑ Μαιζώνος  92,                                                      

ΤΗΛ 2610 274.728

-              ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ – Ε. και Π. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε. Κορίνθου 270,                                                             

ΤΗΛ  2610 273.287.

*Η παράσταση θα παιχθεί στην Επίδαυρο στις 2 και 3 Αυγούστου 2019.

Σχόλια

Culture