Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι μετεωρολογικές βόμβες του Ιονίου: Ζουν στη θάλασσα και παίρνουν ενέργεια από αυτή

Οι μετεωρολογικές βόμβες του Ιονίου: Ζου...

Οι υπερκαταιγίδες και η κλιματική αλλαγή

Όλες οι διεθνείς µελέτες συντείνουν στο ότι τα ακραία φαινόµενα θα «χτυπούν» µε µεγαλύτερη σφοδρότητα στο µέλλον την Ελλάδα, όπως και γενικότερα τη Μεσόγειο. Το Ιόνιο θα εξακολουθεί να... δέχεται µεσογειακούς κυκλώνες (Medicanes – από το Mediterranean Hurricanes), η ηπειρωτική Ελλάδα θα κινδυνεύει λιγότερο από αυτούς, αλλά οι Αρχές οφείλουν να προετοιµάζονται για όλα τα ακραία φαινόµενα.

 «Στο µέλλον η Μεσόγειος και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα θα έχουν υψηλότερες θερµοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόµενα θα είναι πιο έντονα και άρα πιο ακραία. Οι µεσογειακοί κυκλώνες θα έχουν µια µικρή πτώση στη συχνότητά τους, αλλά θα είναι πιο έντονοι.

Η µορφολογία του εδάφους της πατρίδας µας µε το ανάγλυφο και τα πολλά βουνά βοηθά ώστε να υπάρχουν σύγκλιση των αερίων µαζών και ανοδικές κινήσεις τους», µας λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Μετεωρολογίας στο τµήµα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Πυθαρούλης, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταµένως µε τους µεσογειακούς κυκλώνες ήδη από το µεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήµιο Reading στην Αγγλία.

Ένας µε δύο ισχυροί κυκλώνες εµφανίζονται κάθε χρόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, κυρίως στο Ιόνιο Πέλαγος.

 «Ζουν» πάνω από τη θάλασσα και παίρνουν ενέργεια από αυτή, ενώ όταν φτάσουν στη στεριά ξεσπούν τη µανία τους µε ισχυρούς ανέµους ή σφοδρές βροχοπτώσεις, ή κατά δύο µαζί.

 Τα ακραία καιρικά φαινόµενα δεν είναι µόνον οι µεσογειακοί κυκλώνες και οι υπερκαταιγίδες.

Η κλιµατική αλλαγή αλλάζει το τοπίο στην ατµόσφαιρα και τα φαινόµενα ξεσπούν µε απίστευτη µανία πάνω σε κατοικηµένες περιοχές, σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή.

Οι µετεωρολογικές βόµβες, δηλαδή τα βαροµετρικά χαµηλά που δυναµώνουν γρήγορα, προβληµατίζουν επίσης τους επιστήµονες, όπως και οι ανεµοστρόβιλοι ή οι υδροστρόβιλοι.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία (meteo) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε το 2018 στην Ελλάδα 107 σίφωνες (ανεµοστρόβιλους και υδροστρόβιλους), 3 από τους οποίους προκάλεσαν σηµαντικές καταστροφές στη Χαλκιδική και την Κρήτη.

Η πλειονότητά τους (99) ήταν υδροστρόβιλοι, που δηµιουργήθηκαν και παρέµειναν πάνω από θαλάσσιες περιοχές.

Αλλά και οι βροχοπτώσεις είναι πλέον πιο έντονες και δηµιουργούν πληµµυρικά φαινόµενα µε τραγικά αποτελέσµατα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις