Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Πάτρα κάνει η παράταξη του Χρ. Πατούχα

Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στ...

ΔΕΙΤΕ τι αναφέρει

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη Ανυπότακτη Πολιτεία με επικεφαλής υποψήφιο Δήμαρχο Πατρών τον Χρήστο Πατούχα αναφέρει τα εξής: "Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του δεύτερου γύρου και οφείλουμε να κάνουμε μια συνολική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην πόλη μας.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, ηττήθηκε συντριπτικά το μπλοκ των δυνάμεων που πρόσκεινται άμεσα ή έμμεσα στο κυρίαρχο σύστημα που ασκεί τα τελευταία χρόνια την πολιτική εξουσία στην χώρα. Δεν έγινε κατορθωτό να συγκροτηθεί ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος, ο δεύτερος των εκλογών καθηλώθηκε κάτω από το 16% και δεν μπορούσε επ ουδενί, να εξασφαλίσει αέρα νίκης στον δεύτερο γύρο. Ηττήθηκε ταυτόχρονα, η επιχειρηματολογία τους, ολόκληρη βγαλμένη από την μνημονιακή υποταγή, ηττήθηκαν οι χορηγοί τους και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ της προεκλογικής εκστρατείας.

Έχει αξία να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι κάποιος πολιτικός αναλυτής θα έγραφε πως η «κομματική» δεξιά στήριζε τον κ. Παπαδημάτο, η «επιχειρηματική» δεξιά τον κ. Αλεξόπουλο και τον κ. Ψωμά, η «εκκλησιαστική» δεξιά τον κ. Νικολόπουλο και τον κ. Χρυσανθακόπουλο, τα κανάλια και τα επαγγελματικά sites, στήριξαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους, όποιον πλήρωνε. Πρέπει να παρατηρήσουμε εν προκειμένω, την σωρεία παραβάσεων της εκλογικής νομοθεσίας, αλλά με αυτό δεν βγάζει κανένας άκρη και ούτε η εκλογική δαπάνη υπακούει στους κανόνες της διαφάνειας.

Για την τάξη του λόγου μας, να αναφέρουμε το προφανές: «Οι χορηγίες», δεν είναι δανεικά και αγύριστα. Θα επιστραφούν με πολιτική πράξη, με πολιτικές και «αναπτυξιακές» προτάσεις. Εκτιμούμε, ότι παρά το μούδιασμα και τον αποσυντονισμό, που θα επιφέρει η ήττα, η «αντιπολιτευτική» συσπείρωση, θα επανέλθει σε πολύ σύντομο διάστημα, αγνοώντας τους δημοκρατικούς κανόνες, παραβιάζοντας την λαϊκή νομιμοποίηση της Δημοτικής Αρχής και θα προσπαθήσει να ορθώσει εμπόδια στο έργο της.

Στον δεύτερο γύρο η ήττα διευρύνθηκε. Οι συμπολίτες μας, αγνοώντας τις γραμμές και τα ψεύτικα «κατά συνείδηση», ψήφισαν με την καρδιά τους και ψήφισαν σωστά. Ο Δήμαρχος πήρε 71%, συγκέντρωσε πάνω από το 55% των ψηφοφόρων της πρώτης Κυριακής, ξεπερνώντας με τον τρόπο αυτό τις αρνητικές συνέπειες της φυσιολογικά αυξημένης αποχής. Ο Δήμαρχος, έχει απόλυτη νομιμοποίηση, καθαρή λαϊκή εντολή, που πρέπει να γίνει σεβαστή. Προφανώς πρέπει να την αξιολογήσει και να την σεβαστεί και ο ίδιος.

Η εκλογική επίδοση της Ανυπότακτης Πολιτείας δεν ήταν καλή και δεν έχουμε καμία δυσκολία να το ομολογήσουμε. Με ψυχραιμία, δημιουργικά και με σεμνότητα, θα διαχειριστούμε το αποτέλεσμα, για την ενεργητική και αποτελεσματική παρουσία μας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, για το αύριο και το μέλλον της παράταξης μας.

Σε όλη μας την πορεία, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και εκτός, έχουμε ακολουθήσει ένα δύσκολο αλλά συνεπή δρόμο: όχι μόνο να υπερασπιζόμαστε τις ιστορικές διεκδικήσεις της πόλης από την εκάστοτε κεντρική εξουσία (και φυσικά να καταδεικνύουμε τις ευθύνες των κυβερνώντων για ότι τους αναλογεί) αλλά και να κάνουμε ρεαλιστικές και άμεσες προτάσεις με θέσεις τεκμηριωμένες και γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού.

Αυτή την πολιτική εφαρμόσαμε και στην προηγούμενη θητεία, αφ’ ενός καταφέρνοντας να πείσουμε τη Δημοτική Αρχή να υιοθετήσει τις θέσεις μας (υπογειοποίηση σιδηροδρομικής γραμμής, διεκδίκηση θαλασσίου μετώπου κ.α.), αφ’ ετέρου υποστηρίζοντας φιλολαϊκές θέσεις της Δημοτικής Αρχής.

Δεν επιλέξαμε το μικροπολιτικό «τεχνητό διαχωρισμό» από σωστές θέσεις, και ίσως αυτό να δημιούργησε την εικόνα ενός «συνοδοιπόρου» του δημάρχου, το τίμημα του οποίου ίσως πληρώνουμε σήμερα. Δεν το μετανιώνουμε, γιατί ιεραρχήσαμε το συμφέρον της πόλης πάνω από το παραταξιακό μας συμφέρον.

Επανεκτιμώντας την συνολική πολιτική στάση μας τους τελευταίους μήνες, πιστεύουμε ότι σωστά αξιολογήσαμε τους αντιπάλους και την στρατηγική τους, σωστά τοποθετήσαμε τα κεντρικά διλήμματα των εκλογών, σωστά διατυπώσαμε την πολιτική μας πρόταση για συγκρότηση ευρύτερου, δημοκρατικού, αριστερού, , συμμαχικού μετώπου. Η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή και δεν είναι δυνατόν εκ των υστέρων να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα της.

Η πρόταση μας, δεν έγινε δεκτή, τυπικά από τον Δήμαρχο και την Λαϊκή Συσπείρωση, γιατί σε αυτούς απευθυνόταν, ουσιαστικά από την ηγεσία του πολιτικού φορέα που στηρίζει τον Δήμαρχο και την Λαϊκή Συσπείρωση. Στην πράξη, δεν μπήκε κανένας στον κόπο να απαντήσει με πολιτικό σκεπτικό και ευθύνη, γιατί απορρίπτεται η πρόταση μας, ή ποιες ήταν οι αδυναμίες της και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Αντίθετα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε διακηρυκτικό εκλογικό στόχο το να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Ένα σύνθημα πλήρως αβάσιμο, που σαν στόχο είχε τον πλήρη περιορισμό της υπόλοιπης Αριστεράς και κυρίως της Ανυπότακτης Πολιτείας. Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα, καμία παράταξη να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, σε μια εκλογική διαδικασία που συμμετείχαν 12 συνδυασμοί, και αυτό το  γνωρίζουν όλοι.

Αυτά, σε συνδυασμό με την εντονότατη επιθυμία των απλών ανθρώπων να στηριχθεί ο Κ. Πελετίδης σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές, οδήγησαν στην δική μας συμπίεση.  Δεν θα κρίνουμε επί του παρόντος τουλάχιστον, την πολιτική του ΚΚΕ. Ο κάθε άνθρωπος της Αριστεράς, μπορεί να διαπιστώσει την ίδια αντιενωτική, αναποτελεσματική πολιτική που οδήγησε ήδη σε συνολικές και μερικότερες ήττες. Θα αναφέρουμε απλώς ότι ακόμα και το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσαν, απέχει πολύ, όπως είχαμε εκτιμήσει άλλωστε, από το να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάτι το οποίο πιθανά θα είχε επιτευχθεί, εαν η Λαϊκή Συσπείρωση υιοθετούσε την πρότασή μας για μετωπική συμπαράταξη των δυνάμεων μας. Η Ανυπότακτη Πολιτεία θα δώσει όλες τις τις δυνάμεις, εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε οι αρνητικές συνέπειες των  προεκλογικών επιλογών της Δημοτικής Αρχής, να είναι οι λιγότερες δυνατές για την πόλη και τους δημότες.

Θα τοποθετηθούμε για το παρόν και το αύριο του Δήμου και της πόλης. Οι συσχετισμοί είναι δεδομένοι, η ποιότητα και η στρατηγική των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, επίσης δεδομένη. Θα απαιτηθεί η καλύτερη επεξεργασία και η μέγιστη πολιτική πληρότητα για κάθε θέμα, θα πρέπει να εμπλουτιστεί το πολιτικό οπλοστάσιο, να αποφευχθούν οι απλοϊκές και επίπεδες προσεγγίσεις. Να πυκνώσει και να είναι στην διαρκή ατζέντα, η διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα. Με τους δημότες, τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. Εμείς από την πλευρά μας θα το κάνουμε. Δεν αρνούμαστε ότι πιεστήκαμε, δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι ανταπεξήλθαμε σε αυτήν την δύσκολη εκλογική μάχη και συνεχίζουμε.

Έχοντας πλέον καλύτερες δυνατότητες, πιο έμπειρο και εκπαιδευμένο στελεχικό δυναμικό. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δρομολογήσουμε συναντήσεις και συζητήσεις με όλο το στελεχιακό δυναμικό μας και όλο τον κόσμο που μας στήριξε, με σκοπό να απολογίσουμε συλλογικά την έως τώρα δράση μας, να βαθύνουμε την εσωτερική μας δημοκρατία, να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα της παράταξης μας.

Η παρουσία μας, θα είναι συλλογική, συνθετική και ενωτική, πάντοτε στα μέτωπα των λαϊκών αγώνων, πάντοτε για λύσεις προς το συμφέρον των δημοτών και του μέλλοντος. Δεν θα διστάσουμε να αντιπαρατεθούμε με σθένος σε ότι θα υπονομεύει την προστασία των κατακτήσεων, να αντιπολιτευτούμε την πολιτική που θα υπηρετεί ιδιοτελή και αντιλαϊκά συμφέροντα. Θα ανασυγκροτήσουμε και θα εμπλουτίσουμε τα όργανα της παράταξης, θα σχεδιάσουμε τρόπους για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία μας με τους συμπολίτες μας."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις