Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η μισή Πάτρα υποψήφιοι κι άλλη μισή εφορευτική επιτροπή

Η μισή Πάτρα υποψήφιοι κι άλλη μισή εφορ...

Ορίζονται οι εφορευτικές, έτοιμα και τα παραβάν

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου, των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών, και των επαναληπτικών στις 2 Ιουνίου και οι ετοιμασίες του κρατικού μηχανισμού για την άρτια διεξαγωγή της διαδικασίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως ήδη έχει γράψει το thebest.gr, τα εκλογικά τμήματα στο Δήμο της Πάτρας θα διπλασιαστούν και από 325 που ήταν στις προηγούμενες εκλογές του 2014, θα φτάσουν τα 650.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της «οδηγίας» του Υπουργείου Εσωτερικών να «μικρύνει» τα εκλογικά τμήματα, ώστε αντί για έως και 800 εγγεγραµµένους ψηφοφόρους να έχουν τους µισούς ή έως 500.

Στόχος είναι να µη δημιουργηθούν ουρές και καταστάσεις που θα καταπονήσουν τους εκλογείς αλλά και τις εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες θα έχουν να επιτελέσουν ούτως ή άλλως ένα βαρύ έργο.

Τα νέα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν στα υπάρχοντα εκλογικά κέντρα, δηλαδή θα ψηφίσουμε εκεί όπου ψηφίσαμε και στις προηγούμενες εκλογές. Το μόνο που θα αλλάξει είναι οι αίθουσες (δηλαδή το κάθε εκλογικό τμήμα), το οποίο θα καθοριστεί από το αρχικό γράμμα του επώνυμου του εκλογέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ

Ωστόσο, ο διπλασιασμός των εκλογικών τμημάτων, σημαίνει πως θα διπλασιαστούν και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, στα οποία συμμετέχουν πολίτες, μετά από κλήρωση που γίνεται στο Πρωτοδικείο.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι στο Δήμο Πατρέων θα λειτουργήσουν 650 εκλογικά τμήματα, αυτό σημαίνει ότι 2.600 Πατρινοί λαμβάνουν αυτές τις ημέρες ειδοποίηση από το Πρωτοδικείο της Πάτρας πως έχουν κληρωθεί ως μέλη εφορευτικών επιτροπών και άλλοι τόσοι, ως αναπληρωματικά μέλη. Επομένως θα ειδοποιηθούν 5.200 άτομα!

Να σημειωθεί ότι η άσκηση των καθηκόντων ενός πολίτη ως μέλους εφορευτικής επιτροπής είναι υποχρεωτική. Η μη προσέλευση του μέλους της εφορευτικής επιτροπής αποτελεί αδίκημα, ενώ ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει την βίαιη προσαγωγή του μέλους της εφορευτικής επιτροπής στο εκλογικό τμήμα.

Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής επικαλεστεί κώλυμα, όπως π.χ. ασθένεια ή εγκυμοσύνη, που δεν επιτρέπει την παρουσία του, οφείλει να είναι σε θέση να το αποδείξει (π.χ. ιατρική γνωμάτευση), ενώ θα πρέπει να γνωρίζει πως η παρουσία του ή μη στην επιτροπή εναπόκειται τελικά στη διακριτική ευχέρεια του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.

 

Μάλιστα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος λαμβάνει τα στοιχεία των κληρωθέντων μελών της εφορευτικής επιτροπής του τμήματός του από τον οικείο έφορο και έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει από ψηφοφόρο-μέλος της εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν επικαλείται τυχόν κώλυμα, να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα, εφόσον προσέλθει να ψηφίσει.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους κληρώνονται, , από το οικείο Πρωτοδικείο.

Οι οριζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.

Βέβαια, για να λειτουργήσουν τα επιπλέον εκλογικά τμήματα απαιτούνται νέες κάλπες και παραβάν, τα οποία ο Δήμος της Πάτρας ξεκίνησε να παραλαμβάνει από το Υπουργείο Εσωτερικών. Συνολικά θα έρθουν στο Δήμο 1.000 επιπλέον παραβάν και 1.600 κάλπες, τα οποία αποθηκεύονται στις εγκαταστάσεις του Καρναβαλικού Εργαστηρίου στο Πετρωτό, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το thebest.gr. Ωστόσο, τα παραβάν χρειάζονται συναρμολόγηση κάτι που  κάνουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο.

Το υπάρχον εκλογικό υλικό, βρίσκεται αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του πρώην ΑΣΟ στις Ιτιές.

Συνολικά, , για την εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου θα απαιτηθούν 2.500 κάλπες και 1.800 παραβάν σε όλο το Δήμο Πατρέων.

Τέλος να σημειωθεί ότι, την Παρασκευή 24 Μαΐου δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία που είναι εκλογικά κέντρα, καθώς θα μεταφερθεί το εκλογικό υλικό (κάλπες, παραβάν, ψηφοδέλτια, κάλπες, κτλ).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις