FOOD

/

Μαγειρικά κεντήματα!

Μαγειρικά κεντήματα!

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Τα κεντητά ψωμιά και οι πίτες είναι μια μακρά παράδοση της Κρητικής κουζίνας. Ήταν από τα καλούδια που προετοίμαζαν την εβδομάδα πριν από τους γάμους και συνήθως τα διακοσμούσαν  τα σύμβολα της ευγονίας, που διώχνουν το κακό και φέρνουν τύχη στο ζευγάρι, δηλαδή ρόδια, σταφύλια, κουκουνάρια, πουλιά, λουλούδια.

Το στόλισμα γινόταν από πολλές γυναίκες και ήταν κομμάτι της ιεροτελεστίας του γάμου και η κουλούρα αυτή ονομαζόταν ξομπλιαστή.

Η συνταγή που σας δίνουμε συνδυάζει την τσουκνιδόπιτα, μια κλασσική Κρητική πίτα και το κέντημά της για να ομορφύνουμε λίγο το τραπέζι μας.

Λεμονάτο: Το κλασσικό φαγητό του Κυριακάτικου τραπεζιού! Χωρίς γαστρονομικούς νεοτερισμούς, ίσως μαγειρεμένο λίγο πιο ελαφριά από το παρελθόν, ένα αξεπέραστο comfort food!

Καλέστε τους αγαπημένους σας και μοιραστείτε τα γιατί μην ξεχνάμε ότι οι αναμνήσεις γύρω από ένα τραπέζι είναι από τις πιο έντονες που ταξιδεύουν μαζί μας!

ΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ ΚΕΝΤΗΤΗ

Χρόνος Προετοιμασίας 60’– Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

·         1/2 κιλό τσουκνίδες, πλυμένες και ψιλοκομμένες
·         1/2 κιλό άγρια χόρτα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
·         4 κρεμμυδάκια φρέσκα
·         2 ματσάκια μάραθος ψιλοκομμένος
·         300 γρ. φέτα (προαιρετικά)
·         Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
·         Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
·         Αλάτι
·         150 ml ελαιόλαδο
·         2 φύλλο ζύμης κουρού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την Γέμιση

Ζεματίζουμε τα χόρτα και τις τσουκνίδες στην κατσαρόλα με ελάχιστο νερό για 3-4 λεπτά.

Τα σουρώνουμε πολύ καλά να μην έχουν υγρά.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια έως ότου μαραθούν.

Ρίχνουμε τα χόρτα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5’ ακόμα.

Στην συνέχεια ρίχνουμε το τυρί κομμένο σε κυβάκια, τον μάραθο και στο τέλος το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το Φύλλο

Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας μας. Ανοίγουμε ελαφρώς το κάθε φύλλο.

Κόβουμε 6 δίσκους λίγο μεγαλύτερους από τις ατομικές ταρτιέρες.

Τις λαδώνουμε απλώνουμε το φύλλο.

Μοιράζουμε την γέμιση στην κάθε ταρτιέρα.

Σκεπάζουμε με τους υπόλοιπους 6 δίσκους γυρίζοντας περιμετρικά ένα κορδονάκι. Με τα κομμάτια της ζύμης που έμειναν, τα ενώνουμε σε ένα ενιαίο κομμάτι το οποίο ανοίγουμε και αυτό σε φύλλο.

Με την βοήθεια ενός μικρού κουπάτ φτιάχνουμε τα σχήματα που μας αρέσουν. Φτιάχνουμε και τα φυλλαράκια και με ένα μαχαιράκι κάνουμε χαρακιές στα σχήματά μας για να πάρουν την μορφή που θέλουμε.

Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας με γάλα και κολλάμε τα σχεδιάκια μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C , πρώτα στο χαμηλό ράφι του φούρνου για 10’ ώστε να ψηθεί το κάτω μέρος της πίτας και συνεχίζουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για ακόμα 5’-7’.

Tip

Προσοχή να μην υπάρχουν υγρά στο μείγμα των χόρτων. Αν υπάρχουν ρίξτε 1-2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Χρόνος Μαγειρέματος  40 ’ – Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

  • 1 kg χοιρινό λαιμό κομμένο σε τετράγωνα μέτρια  κομμάτια
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 250 γρ. κρασί λευκό
  • 500 γρ. ζωμός λαχανικών σπιτικός ή βιολογικό
  • 6 καρότα βιολογικά  κομμένα σε τριγωνικά μπαστουνάκια
  • 6 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • Χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Αλεύρι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλευρώνουμε πολύ καλά το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο  σε δυνατή φωτιά , προσθέτουμε τα 50γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας   μέχρι να αποκτήσει  ένα χρυσόκοκκινο  χρώμα σε όλες τις πλευρές του. Αφαιρούμε το κρέας  από τη κατσαρόλα και πετάμε τα περιττά λίπη.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια  και  τα σοτάρουμε για να χρυσίσουν  και να μαλακώσουν. Συνεχίζουμε με τα καρότα και μετά από πέντε λεπτά με τα πράσα.

Βάζουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια, σβήνουμε με το κρασί και το  αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τον ζωμό ζεστό , αλατοπιπερώνουμε και μόλις το φαγητό  βράσει  χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό.

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε έως να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε και  προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

Tip

Η συνταγή αυτή μπορεί να ετοιμαστεί  και με κοτόπουλο. Εάν θέλετε μπορείτε να περάσετε την σάλτσα από ένα ψιλό σουρωτήρι σινουά  για να έχει βελούδινη όψη.

Η Οινική μου πρόταση

Ένα κρασί το οποίο θα ισορροπήσει με το όξινο του λεμονιού αλλά και την γλύκα του πράσου. Θα πρέπει να είναι πλούσιο στο σώμα και με επίγευση αισθητή στο στόμα μας για να μην “καπελώνεται” από την πλούσια σαλτσούλα μας.

Αγαπημένη ποικιλία αλλά και από τις σπάνιες εκφράσεις της στην Ελλάδα , Viognier2017 του Κτήματος Παλυβού,  μια γαλλική ποικιλία από τον Βόρειο Ροδανό , μεγαλωμένη στην μαμουσιά Αιγίου και οινοποιημένη στην Νεμέα.

Στο ποτήρι μας, το Viognier είναι λαμπερό σαν χρυσαφένιος ήλιος   με ώριμα φρούτα ,αχλαδιού ,ροδάκινου, μάνγκο, καθώς και τα βανιλάτα αρώματα του δρύινου βαρελιού. Πλούσιο με λιπαρότητα αλλά και οξύτητα. Σίγουρα θέλει ένα γεμάτο πιάτο δίπλα του όπως το λεμονάτο μας αλλά και με την τσουκνιδόπιτα θα τα πάει περίφημα αν και τα χόρτα είναι δύσκολα στην  “συμβίωση”.

Σχόλια

Life