ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΘΕΑΤΡΟ

/

H KAΘΡΙΝ ΧΑΝΤΕΡ, ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΜΕ "ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ" ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

H KAΘΡΙΝ ΧΑΝΤΕΡ, ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΜΕ "ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ" ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

Έχει συνεργαστεί με Πίτερ Μπρουκ και Royal Shakespeare Company!

Το ΔΗΠΕΘE Πάτρας συμμετέχει ως γνωστό, φέτος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. «Ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία της ήδη πολυαναμενόμενης παράστασης.

Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα της Κάθριν Χάντερ τον ιδανικό Προμηθέα και η διεθνούς φήμης Ελληνικής καταγωγής ηθοποιός αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκλησή του να ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο.

Η βραβευμένη με Olivier Award, ως καλύτερη ηθοποιός, Κάθριν Χάντερ θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, στις 9 και 10 Αυγούστου 2019 ερμηνεύοντας αυτό τον εμβληματικό χαρακτήρα, και μάλιστα στα ελληνικά.

Μια Ελληνίδα από τις Οινούσσες της Χίου (το γένος Χατζηπατέρα) μεγαλωμένη στην Αγγλία, με σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και κορυφαίες συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως ο Πίτερ Μπρουκ και θεατρικούς οργανισμούς όπως η Royal Shakespeare Company και το Globe Theater, η Κάθριν Χάντερ επιλέγει συχνά να ερμηνεύσει ανδρικούς ρόλους.

Είναι η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που ερμήνευσε τον ρόλο του «Βασιλιά Ληρ» (1997), ενώ έχει ενσαρκώσει πληθώρα και άλλων ανδρικών ρόλων, όπως τον Ριχάρδο Γ', τον Πουκ στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», τον Κόκκινο Πίτερ στον «Πίθηκο» του Κάφκα, τον Συρανό ντε Μπερζεράκ, τον Mr. Ido και πρόσφατα τον Τίμωνα τον Αθηναίο. Στους παραπάνω εμβληματικούς ρόλους, έρχεται να προστεθεί το προσεχές καλοκαίρι, η συμμετοχή της στην τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο.

Η κινηματογραφική της πορεία είναι εντυπωσιακή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή της στην ταινία «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα». H Χάντερ έπλασε με αμεσότητα και χιούμορ τον χαρακτήρα της Mrs Figg, της εντεταλμένης προστάτιδας του μικρού μάγου και χάρισε στα εκατομμύρια θαυμαστών της ταινίας, έναν ακόμη μαγικό ήρωα. Επιπλέον συμμετοχές της στον κινηματογράφο: «Οι Άθλιοι», «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» κ.τ.λ.

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με κορυφαίους θεατρικούς οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Παρίσι και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου, της Royal Shakespeare Company, του Globe Theatre και του διάσημου CICT Centre International Recherches Theatrales του Πίτερ Μπρουκ (CICT Διεθνές Κέντρο Θεατρικής Έρευνας του Πίτερ Μπρουκ) στο Παρίσι.

Επιπλέον είναι συνεργαζόμενο μέλος της «Theatre de Complicite» (την ομάδα που βρέθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 στην πρώτη γραμμή της βρετανικής θεατρικής πρωτοπορίας). Εκεί θα γνωρίσει και τον Ιταλό σύζυγό της Μαρτσέλο Μάνι, συνιδρυτή της «Complicite», επίσης εξαιρετικό ηθοποιό και ειδικευμένο σε θέματα κίνησης Commedia del'Arte.

Υπενθυμίζουμε πως η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου θα παρουσιαστεί από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 9 και &10 Αυγούστου 2019, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, σκηνικά Κώστα Βαρώτσου, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, κίνηση Μαρτσέλο Μάνι και φωτισμούς του Σάκη Μπιρμπίλη.

Πρωταγωνιστούν: Κάθριν Χάντερ, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γενατάς, Περικλής Βασιλόπουλος, και άλλοι.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια

Culture