Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το πρώτο θύμα της Επανάστασης του 1821 ήταν Κεφαλλονίτης

Το πρώτο θύμα της Επανάστασης του 1821 ή...

Γράφει ο Γρηγόρης Μαρκέτος - παιδίατρος Διευθυντής ΕΣΥ

Το πρώτο θύμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ήταν Επτανήσιος και μάλιστα Κεφαλονίτης και μάλιστα εγκαταστημένος στην Πάτρα!

Σύμφωνα με την «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Σπυρίδωνα Τρικούπη, στις 21 Μαρτίου 1821 οι τούρκοι φοβήθηκαν και κλείστηκαν στο Κάστρο με τις οικογένειές τους.

Την μέρα εκείνη ήρθαν στην πόλη 100 ένοπλοι τούρκοι από το Ρίο, μπήκαν σε ένα ρακοπωλείο στην ενορία της Αγίας Τριάδας και αφού μέθυσαν , έβαλαν φωτιά στο μαγαζί η οποία και επεκτάθηκε στα γύρω σπίτια. Στην συνέχεια προσπάθησαν να ''πατήσουν'' το σπίτι του προύχοντα Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου που βρισκόταν μπροστά από τον τότε μητροπολιτικό ναό , του Αγίου Δημητρίου αλλά βρήκαν αντίσταση. Σκότωσαν τον θείο του και έναν φρουρό και στην συνέχεια κλείστηκαν στο Κάστρο,όπου άρχισαν τους κανονιοβολισμούς.

Στην Πάτρα ήσαν πολλοί Επτανήσιοι και μόλις άκουσαν τους κανονιοβολισμούς των Τούρκων από το Φρούριο και είδαν τις φωτιές  στην Αγία Τριάδα, πήγαν στο Τάσι (η τουρκοκατοικημένη περιοχή ανάμεσα στους ναούς Παντοκράτορα και Αγ.Δημητρίου,περίπου γωνία Παντοκράτορος και Μπουκαούρη), όπου συνεπλάκησαν με τους Τούρκους.

Εκεί έχασε την ζωή του ο Φιλικός Βασίλης Ορκουλάτος.

Είναι το πρώτο θύμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Αιωνία η μνήμη Του...

Βιβλιογραφία:

- Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως Σπ. Τρικούπη

- Ιστορία της πόλεως Πατρών Στ.Θωμόπουλου επιμέλεια Βασ.Λάζαρης

- Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών Κώστα Τριανταφύλλου(1959)

- Οι στρατώνες της Πάτρας του Νίκου Τζανάκου

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το Μάρτιο του 2019

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις