Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πριν από 37 χρόνια καταργήθηκαν οι σχολικές ποδιές... Η Πατρινή "Λουάνα" είχε γράψει ιστορία -ΦΩΤΟ

Πριν από 37 χρόνια καταργήθηκαν οι σχολι...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μια ιστορία σε μπλε με λευκό γιακά

Σχολική ποδιά. Για τις παλιότερες γενιές είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σχολικών τους χρόνων. Τι κι αν καταργήθηκε, σαν σήμερα, το 1982… όσες μαθήτριες τη φόρεσαν την θυμούνται ακόμη.

Απόψεις και αναμνήσεις πολλές.

Από άλλους μπορεί να ακούσεις ότι τις «νοσταλγούν» και ότι «έλυναν» πολλά προβλήματα αφού δεν είχες να σκεφτείς τι θα φορέσεις ακι ότι με αυτές όλοι οι μαθητές ήταν ..."ίδιοι" χωρίς να ζηλεύουν ο ένας τον άλλον.

Από την άλλη πλευρά, για άλλους η σχολική ποδιά σήμαινε «περιορισμός».

Μία στολή που δεν επέτρεπε να αναδυθούν το προσωπικό στυλ και η προσωπικότητα του κάθε μαθητή. και φυσικά ο ένας ζήλευε τον άλλον αφού ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητες του είχε και την αντίστοιχη ποδιά σε ποιότητα.

Το να επιλέξεις την ποδιά σου στην αρχή της σχολικής χρονιάς ήταν χρονοβόρα υπόθεση όπως και να τη διατηρείς καθαρή και περιποιημένη.

Όπως και να χει, η κατάργηση της σχολικής ποδιάς, με απόφαση του τότε Υπ. Παιδείας Λευτέρη Βερυβάκη, ήταν σίγουρα μία μεγάλη αλλαγή που έφερε και μία νέα εποχή στο ντύσιμο των μαθητών.

Αρκεί να αναλογιστούμε τι επιλέγουν να φορέσουν οι σημερνοί μαθητές στο σχολείο για να καταλάβουμε πόσες «εξελίξεις» υπήρξαν πάνω στο θέμα.

Στην Πάτρα μαθητικές ποδιές έφτιαχνε η ιστορική βιομηχανία έτοιμων ενδυμάτων του Διονύση Μελιγκώνη «Λουάνα», που διατηρούσε τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή της Οβρυάς.

 

Στην Πάτρα μαθητικές ποδιές έφτιαχνε η ιστορική βιομηχανία έτοιμων ενδυμάτων του Διονύση Μελιγκώνη «Λουάνα»

 

Απόψεις και αναμνήσεις πολλές. Από άλλους μπορεί να ακούσεις ότι τις «νοσταλγούν» και ότι «έλυναν» πολλά προβλήματα, αφού δεν είχες να σκεφτείς τι θα φορέσεις και ότι όλοι οι μαθητές ήταν ..."ίδιοι" εμφανισιακά, ανεξάρτητα της οικονομικής τους δυνατότητας, και χωρίς να ζηλεύουν ο ένας τον άλλον.

 

Το Best ξεφυλλίζει το άλμπουμ των Πατρινών Aρσακειάδων, μιας ιστορίας 126 χρόνων

Από την άλλη πλευρά, για κάποιους η σχολική ποδιά σήμαινε «περιορισμός». Μία "στολή" που δεν επέτρεπε να αναδυθεί το προσωπικό στυλ και η προσωπικότητα του κάθε μαθητή. Αντιτείνουν ότι και πάλι προέκυπταν διακρίσεις ή ζήλιες καθώς και στις ποδιές υπήρχε μόδα και ποιότητες ανάλογα με το κόστος τους.

Το να επιλέξεις την ποδιά σου στην αρχή της σχολικής χρονιάς ήταν χρονοβόρα υπόθεση όπως και το να τη διατηρείς καθαρή και περιποιημένη.

Όπως και να χει, η κατάργηση της σχολικής ποδιάς, με απόφαση του τότε Υπ. Παιδείας Λευτέρη Βερυβάκη, ήταν σίγουρα μία μεγάλη αλλαγή που σηματοδότησε μία νέα εποχή στο ντύσιμο των μαθητών. Αρκεί να αναλογιστούμε τι επιλέγουν να φορέσουν οι σημερινοί μαθητές στο σχολείο για να καταλάβουμε πόσες «εξελίξεις» υπήρξαν πάνω στο θέμα.

Στην Πάτρα μαθητικές ποδιές έφτιαχνε η ιστορική βιομηχανία έτοιμων ενδυμάτων του Διονύση Μελιγκώνη «Λουάνα», που διατηρούσε τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή της Οβρυάς.

 

 

*Φωτογραφίες από το Αρσάκειο που έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Best.

Επίσης, ποιος Πατρινός και οχι μόνο δεν θυμάται τις ποδιές Λάουρα της Πειραϊκής Πατραϊκής;

Με στρογγυλό γιακά, με τρίγωνο, με πιέτες ή χωρίς, οπωσδήποτε δύο για να αλλάζουν οι μαθητές. Οι μνήμες για όσους πρόλαβαν την εποχή της... σχολικής ποδιάς κάτι τέτοιες ημέρες σαν τη σημερινή ξυπνούν...

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight